Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3414153 пати)

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
Napravi si evropski, zemi pari spigodbeno, ke imas pari i za popravka i za vikend so familijata.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7217
  • French diamond
Себично размислувате  :) Ако се нафатил да му плати во кеш, зошто да го губи бонусот.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Пред некок ден сопругата имаше сообраќајна незгода, во мал обем. Резултатот набиена таблица, браникот е здрав али како да ја има смалено луфтата меѓу него и хаубата :)
Таа беше крива, удрила од позади, колата пред неа отисок од таблица пропратено со гребаници.

Да не тупам со хроники, се дог за 50 евра без записници. Нормално имаше ценкање, али тоа беше сумата понудена за "земи или записник".
Шо ми е муабетот, некогаш не вреди за ситно да се замараме со бирократии.

Најважно е да сме живи и здрави по истото, оштетените да се луѓе, да нема урлање караници тепачки итн а дрјгото се решава со пари.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
Греота е 50 евра да дадеш кога плаќаш годишно осигурување.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Пред 7/8 години ме удри една девојка со кола од тетка и во задниот браник на i10kata. Се гледаа само пукнатини/фисури на лакот, можеби и бојата?
И предложив да скокнеме до сервис за проверка да не има невидлива штета, а ако нема, секој по својот пат.
Тетка и (по телефон) сакаше европски. Откако се заврши со процедурите тетката се свести дека ќе го изгуби фул бонусот и дека ќе изгуби повеќе од 50те евра (спогодбено) што ми ги додели осигурителната компанија бидејки не ми беше ни на крај памет да фарбам браник (немало штета за нов браник).

Да не го сметаме утепаното време.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
Греота е 50 евра да дадеш кога плаќаш годишно осигурување.

Подобро знаеш од мене, во случај да правеше записник, има нешто дополнително што плаќаш како премија следен пат при АО?

Да не отидев таму, сопругата и 100 ќе им дадеше само за да биде раат :) Инаку да, се слагам греота е да плаќаме при АО ама глеј на ведрата страна, 1 пар чевли помалку во плакарот на жена ми ;D

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
Попустот за АО може да стигне и до 50% или кај мене е точно 50евра попуст. Се исплаќа да правам европски, ако направам штета 500 или 1000 евра нека покрие АО.
А ако е 50 евра штетата за фарбање, ќе го изгубам попустот, после осигурителната компанија секоја година ќе ме дере со по 50 евра и тродупло ќе си наплати од мене. Така да за "ситни пари" 50-100евра не вреди да правеш европски

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Ма, у пичку од тие осигурања и триста правила...

Колку и да учи човек, да се научи - на крај пак да ти е страв да одиш така, освен ако се работи за ептен нова кола, нормално :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 654
Не се губи во целост попустот од АО на тој што е виновен во незгодата ако направите европски, тоа да знаете!

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Никогаш не сум предизвикал штета на друго возило и појма немам колку се губи.

Таман ќе стигнев близу 50,% и ќе ги изгубев со купувањето друга кола.
Малку ја оправија кога овозможија пренос па не ги изгубив кога ја купив i30 во 2016.

Отсутен darko mk5

• Сениор
  • Пораки: 3600
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,7477.0.html
Mnogu nejasnotii ima so toa evropskiot... Skoro sega imavme slucaj so soobrakjajka kaj sto bea zemeni vo predvid samo plasticnite delovi a metalnite trebase da si gi platime od dzeb(nekakov si procent od sumata, ama zasto voopsto da plakjame koa ne sme krivi). Neznam amortizacija, pa stari koli pa drn drn...

Neli osiguranjeto treba da si ja pokrie celata steta, pa ako ima nesto sto mora da se doplati da si plati kriviot? Kakvi moron pravilnici se napraveni toa chudo nevideno.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Ете, гледате?! :D

Па ондак проценти, па ондак провизии, па ондак данок (и да нема, сега ќе го смислат ако треба) :D
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Рс2

280кмч, неповредени во поршето. Во хеџбекот загинале.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Не се губи во целост попустот од АО на тој што е виновен во незгодата ако направите европски, тоа да знаете!

Па дај кажете или пуштете линк од правилник, колку попуст се губи, едно скалило, две, цел попуст или зависи од штетата.
Еве @kalimero нека кажи или кој било друг што работи во осигурување.

Пријател што работи во осигурување сега пред некој месец за сообраќајка на брачед кога го прашав рече се губи попустот. Ама на истиот му плаќам во готово за колата за по 6 месеци да ми стигни опомена пред тужба за недоспеани рати, ми ги работи парите. ???
Па според ова ми иди да помислам дека се губи едно скалило ама агентиве цел попуст го кинат па останатото вџеб?  ???

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887

Па дај кажете или пуштете линк од правилник, колку попуст се губи, едно скалило, две, цел попуст или зависи од штетата.
Еве @kalimero нека кажи или кој било друг што работи во осигурување.

Пријател што работи во осигурување сега пред некој месец за сообраќајка на брачед кога го прашав рече се губи попустот. Ама на истиот му плаќам во готово за колата за по 6 месеци да ми стигни опомена пред тужба за недоспеани рати, ми ги работи парите. ???
Па според ова ми иди да помислам дека се губи едно скалило ама агентиве цел попуст го кинат па останатото вџеб?  ???

При пријава на штета не се губи целиот попуст, тоа зависи од висината на штетата нели, ама ако е со европски најчесто се враќаш едно или две скали назад (5 или 10%)
Е за голема штета кај што покрај материјална има и нематеријална, тогаш не само што може да го изгубиш цел попуст туку и доплпаток може да имаш.