Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 4206720 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
Najverojatno tie sto ne se trgaat nemaat povozeno nakaj solun da vidat kako treba da se odnesuvaat na takov pat. Tamu retko nekoj da ne se trgni, osven so mk tablici :D

Sent from my Redmi Pro using Tapatalk

Патот накај солун има испрекинати линии и е наменет за да се поттргнуваат поспорите коли на десно. Патот велес - штип нема испрекинати линии туку има лента за запирање, не за возење, не за тргање, затоа е и уствари полна лента.

Не е испрекината линија. Полна линија си е: https://youtu.be/4GX3pQXlsJA?t=1696
Нормално дека си е. Наменета е за застанување и за потргнување за да не го загрозуваш сообраќајот. И кај нас и во Грција и секаде.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
Во македонијава постојат луѓе кои што добиле возачка во комплет со тегли мајонез 5+1 гратис. Постојат луѓе кпи што мислат дека правилата не важат за нив. Постојат луѓе кои што мислат дека се поважни од другите луѓе, и другите небитни луѓе треба да им се тргаат од патот. Постојат луѓе кои што мислат дека се толку битни што можат да им се закануваат на другите во нивни очи небитни луѓе. Постојат луѓе кои што се толку арогантни, самобендисани и толку невоспитани што сметаат дека не се способни да згрешат. Постојат луѓе што кога ќе им се каже дека не се во право тие ти се закануваат дека ќе те удрат намерно можда со смртни последици.
Админ, @zeroSignal Дозволени ли се директни закани на форумов?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30813
    • CARclub.mk
Секако дека не. Опрајте се.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Не се заканувам јас, тебе ти беше мерак да ми попречиш пат, еве бујрум штом си толку самоуверен не отстапувај место на побрзите

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Najverojatno tie sto ne se trgaat nemaat povozeno nakaj solun da vidat kako treba da se odnesuvaat na takov pat. Tamu retko nekoj da ne se trgni, osven so mk tablici :D
И Српски!
Таму возам покрај сама десна линија.Се осеќам побезбедно во однос на коли од спротивен правец. Културно се поместувам во десно кога ќе приметам на ретровизор побрза кола да му овозможам полесно да ме помине. Ама и тој треба да внимава дека не можам да "испарам" пред него и треба да ме претица безбедно во однос на коли од спротивен правец. Ама дека ќе се потресувам ако тој вози 200 кај што е дозволено упола помалку, тоа воопшто не е мој проблем.
Култура треба.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
Во македонијава постојат луѓе кои што добиле возачка во комплет со тегли мајонез 5+1 гратис. Постојат луѓе кпи што мислат дека правилата не важат за нив. Постојат луѓе кои што мислат дека се поважни од другите луѓе, и другите небитни луѓе треба да им се тргаат од патот. Постојат луѓе кои што мислат дека се толку битни што можат да им се закануваат на другите во нивни очи небитни луѓе. Постојат луѓе кои што се толку арогантни, самобендисани и толку невоспитани што сметаат дека не се способни да згрешат. Постојат луѓе што кога ќе им се каже дека не се во право тие ти се закануваат дека ќе те удрат намерно можда со смртни последици.
Не се заканувам јас, тебе ти беше мерак да ми попречиш пат, еве бујрум штом си толку самоуверен не отстапувај место на побрзите

После коментарот на зеро јас се замолчев, ти не марјанче. Искочи ми пред хауба да те видам, шкодата погоре нема да ти биде рамна недоквакан исфрустриран еден.
Да не мислат луѓе дека сам на себе си зборам, еве го избришаниот коментар.
[img]http://.

После коментарот на зеро јас се замолчев, ти не марјанче. Искочи ми пред хауба да те видам, шкодата погоре нема да ти биде рамна недоквакан исфрустриран еден. Дали си ти нормален што зборуваш?? Побрзиот ќе си тица во лева лента, негов проблем. Што е должен поспориот "да му се трга"?! Што е побитен побрзиот на патот?!
Да не мислат луѓе дека сам на себе си зборам, еве го избришаниот коментар.

https://ibb.co/df66hH

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
И Српски!
Таму возам покрај сама десна линија.Се осеќам побезбедно во однос на коли од спротивен правец. Културно се поместувам во десно кога ќе приметам на ретровизор побрза кола да му овозможам полесно да ме помине. Ама и тој треба да внимава дека не можам да "испарам" пред него и треба да ме претица безбедно во однос на коли од спротивен правец. Ама дека ќе се потресувам ако тој вози 200 кај што е дозволено упола помалку, тоа воопшто не е мој проблем.
Култура треба.
Нормално. Тоа се вика култура по нашки.

Односно обѕир кон останатите:

Едноставно за свое и општо добро возиш без да си потенцијален предизвикувач на несреќа. А понатаму несмееш да блокираш некого, колку што имаш ти право на патот има и тој. И ќе се тргнеш, нормално.

Згора на сето тоа ти не си полиција. Си постои полиција. Си постои надлежност. Ти не си надлежен да кочиш други возила. Доколку сакаат да те престигнат треба да им овозможиш на нив и на себе најповолна ситуација за да се направи тој маневар, со минимално загрозување на безбедноста во сообраќајот - што се тебе тиче.

Значи ќе се потргнеш на страна. Освен ако патот е приватен на твој плац, тогаш немора да се тргаш. Тој си е твој и ќе правиш што сакаш и нема да се тргаш. Во спротивно на ЈАВЕН пат ќе се тргнеш. Задолжително. Ти не си полиција. Ти не одлучуваш за постапките на другите. Незнаеш зошто брза тоа возило. Нема ни зошто да те интересира. Не е твое како тој вози. Твое е да возиш најобѕирно што можеш, без да блокираш луѓе да неможе да те поминат лесно и едноставно.

Многу лесна проверка:

Ако има место некој да те помине ОД ДЕСНО, значи имало место за да се тргнеш.

Без разлика на причините, дали ти си необѕирен, дали имаш завист што некој вози поскапа кола, дали имаш бисери што ќе се сронат во кола, дали си од планина симнат, дали си имаш комплекси на пониска вредност, или едноставно си сообраќајно неписмен, ти треба да се тргнеш и да го пропуштиш тој што сака да те помине.

Отсутен MAPJAH

• Легенда
  • Пораки: 7201
  • Бенве сие бенве
Е така Дени, ама стефанче е излеа од источна македонија и мисли дека се што лета се јаде. Ајде мал е светот, можеби некаде ќе ни се сретнат патиштата, според неговата верзија јас треба да сум мртов а он у затвор...

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10612
Да додадам дека се поместувам во десно и кога ќе видам дека некој од спротивен правец претицува. Инаку цепам околу 100-120 максимум 130 сепак не е автопат и не сум сам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
Може и не е сликата од таму.

Може и да е 250ка нинџа, која е меѓу најдобрите почетнички мотори.

А може и да е јака нинџа...

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Се расчисти под Реплек дешавката или уште трае циркузот?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30813
    • CARclub.mk

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
АУуу, која среќа, да застанеше прв на семафори измеѓу ќе беше у тарабите! :)

Отсутен Bumb

• Редовен
  • Пораки: 1196
Вчера од рутата од работа до дома некои си 11-12 км имаше едно 5 сообраќајки.

Ондека после коце металец пред раскрсничето за маџари и три куќи втор пат  на исто место у рок од 2-3 дена имаше верижен судир од по 4-5 коли.

Што праат луѓево стварно не ми е јасно

Sent from my iPhone using Tapatalk