Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 4203055 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
Кренато беше во предницата зато вака :D
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9230
  • Пичлеме
Пред неполн сат слушам тресок некој надвор, гледам од џам, се закачило Сузуки Свивт на Илинденска на раскрсницата кај Воена болница, на прав пат, на средина каде што се разделуваат лентите...
Слегувам одма долу... застануваат уште 2 коли...
Во Сузукито тројца мажи и една жена 50+ години, шоферот слабо реагира, стегнат со воланот, едниот маж од напред излеза, па и другиот од назад, жената во несвест назад... ѕвониме на брза помош, никој не крева... трчам јас до воена (8ми септември), блиску нели (3 болници на 200 метри) и болничарка пуши цигара надвор.
- Екипа ќе ве молам, сообраќајка се случи онде кај семафорите, има повредени...
- Абе ние сме ургентен центар, немаме комбе и екипа (не знам како да го протумачам ова), врти на 194... или оди до поликлиника Букурешт...
Трчам натаму и гледам комбе излегва од таму... алелуја.
Се врачам кај дешавката, стигнува уште едно болничко комбе и полиција.
жената немаат појма како да ја изваат од задно седиште болничарите... ниту пак возачот... и ставаат мобилизатор на вратот на жената... се врткаат, не знаат како да ја извадат... пожарникарите слегваат од камион, ја креваат жената и ја ставаат на кревет, во меѓувреме жената повраќа крв, овие на грб ја ставаат болничарите... им викаме да ја стават на страна... не послушаа... заминаа.

3 болници на 200 метри, екипи со недоквакани болничари после 30 минути...

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1461
Итна помош, само недај боже да ти е итно. За пола саат може да си умре човек...

• Легенда
  • Пичлеме
Си стои колата уште и милицајците ја имаат затворено едната лента...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15255
  • Пудингот на шоферството
Цитат
Абе ние сме ургентен центар, немаме комбе и екипа (не знам како да го протумачам ова), врти на 194... или оди до поликлиника Букурешт...
Брза помош ги носи на ургентен,како шо ти кажала тие немаат ни комбе ни ништо,брзата помош е таа која треба да им го однеси пациентот...
Два-три пати Битола пред болница кога имало сообраќајка имам видено дека ги креваат пациентите со колички или со некое возило од Болницата,дека блиску тука.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Легенда
  • Пичлеме
Преку текот на денот од болницата (8ми септември) влегуваат и излегуваат по еден куп комбиња со уклучени сирени, па пошто меѓу другото и излегуваат очекував да дојди некој на 100 метри од нив... ама во ред е (не е) штом функционираат така толкави болници.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
^^
Да сакале, и да биле нормални човечки суштества (а не бездушни роботи кави што повеќето се), можеле двајца болничари со една лежалка на раце да ги однесат повредените во болница... Но пошто изгледа во болниците слабо стоиме со нормални човечки суштества таму меѓу вработените, ќе треба со закон да се регулира нивната обврска да помогнат НА БИЛО КОЈ НАЧИН. Наместо да се кријат зад лошо напишани правилници.  :-/

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Ван многу гледаш хистори, каде бе другар да влечеш луѓе на носилка 300 метри? А што ако дојде друг случај во меѓувреме? Дај напијте се кафе од сабајле пред да пишете нешто, расонете се, излезете од имагинарноста.

• Легенда
  • Пичлеме
За глупости се просерава, колку да се просерава. Не е само кај нас таков законот (протоколот). И не е моментот дали им менува минута или две на делегацијата, туку протоколот е таков, потешко е да им се направи атентат кога се во движење... а ако дозволат да поминува болничко комбе, сите атентатори ќе се возат со болничко комбе :)
Бајдавеј мене повеќе ме живцира кога болничко комбе со ротациони и сирена поминува на црвено...

Како може такво нешто да те живцира, не дај боже ти да си во комбето или некој твој близок па да видиш што значат секундите.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Само да потсетам колку се релативни твоите јуначки мегдани и испосрани ставови.

Можи болничко комбе да лета наекаде на црвено и преку тротоари и жардињери, затоа што блиски е во прашање и секунди се во прашање, а не можи нешто да се преземи од болница која е на 100 метри од случката.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
^^
Но пошто изгледа во болниците слабо стоиме со нормални човечки суштества таму меѓу вработените, ќе треба со закон да се регулира нивната обврска да помогнат НА БИЛО КОЈ НАЧИН. Наместо да се кријат зад лошо напишани правилници.  :-/

Ako postapele, i nedajboze se slucelo neshto polosho  (trcanje 300 metri so precki - olimpijada :) ) , togas bolnicarot sto raboti za 12-15000 plata ke si dobiese uste milion problemi za pogreshno postapuvanje, otkazi, tuzbi i tn ... Dobro si vika Achtung - Дај напијте се кафе од сабајле пред да пишете нешто, расонете се, излезете од имагинарноста.
I nemalo potreba nikoj sprintovi da pravi vo nedela navecer, ako ste se javele na 193-4 ili koj i da e broj od brza pomos. Ili pak 192 polcija pa tie ke si izreagirale odma i ke se koordinirale.
P.S. Fakt e deka mn godini nanazad brza pomos Sk e undermanned i underpowered

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
За глупости се просерава, колку да се просерава. Не е само кај нас таков законот (протоколот). И не е моментот дали им менува минута или две на делегацијата, туку протоколот е таков, потешко е да им се направи атентат кога се во движење... а ако дозволат да поминува болничко комбе, сите атентатори ќе се возат со болничко комбе :)
Бајдавеј мене повеќе ме живцира кога болничко комбе со ротациони и сирена поминува на црвено...

Како може такво нешто да те живцира, не дај боже ти да си во комбето или некој твој близок па да видиш што значат секундите.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!
                   RRETH JETËS NË MAQEDONI!!!

Само да потсетам колку се релативни твоите јуначки мегдани и испострани ставови.

Можи болничко комбе да лета наекаде на црвено и преку тротоари и жардињери, затоа што блиски е во прашање и секунди се во прашање, а не можи нешто да се преземи од болница која е на 100 метри од случката.
па не си ги добил на телефонот, како сакаш да летаат на нејавено.

• Легенда
  • Пичлеме
Никаде во мојот муабет јас не посочив што треба да прават, само креирав пост од случката и кренав раменици со прашалници зошто болница која е на 100 метри не беше во можност да реагира...

А на вас како експерти од секоја област со ставови за се и сешто ви оставив да ми објасните.

^^
Но пошто изгледа во болниците слабо стоиме со нормални човечки суштества таму меѓу вработените, ќе треба со закон да се регулира нивната обврска да помогнат НА БИЛО КОЈ НАЧИН. Наместо да се кријат зад лошо напишани правилници.  :-/

Ako postapele, i nedajboze se slucelo neshto polosho  (trcanje 300 metri so precki - olimpijada :) ) , togas bolnicarot sto raboti za 12-15000 plata ke si dobiese uste milion problemi za pogreshno postapuvanje, otkazi, tuzbi i tn ... Dobro si vika Achtung - Дај напијте се кафе од сабајле пред да пишете нешто, расонете се, излезете од имагинарноста.
I nemalo potreba nikoj sprintovi da pravi vo nedela navecer, ako ste se javele na 193-4 ili koj i da e broj od brza pomos. Ili pak 192 polcija pa tie ke si izreagirale odma i ke se koordinirale.
P.S. Fakt e deka mn godini nanazad brza pomos Sk e undermanned i underpowered
ѕвониме на брза помош, никој не крева...
Па полиција, па и пожарна на крај.
« Последно менување: 19 Февруари 2018, 09:32:20 am Ipkisija Meskosa »

Отсутен Inter1

• Редовен
Ete ti se objasni. Nemoze na random sestra sto si ja nasol vo Voena/drzavna bolnica da prijavuvas soobrakjajka. Isto kako sto nemozes vo Ginekologija da prijavis soobrakjajka ili na infektivno da prijavis hirurska intervencija. Simple as that. Barem za sega vo ovoj moment na razvoj na mkd zdravstvo.
Koga ke zvonis na tel 194 toj se snima i toa e dojava/nalog za postapuvanje.
Na sestra sto izlegla da pusi cigare a pred toa 12 saati i cadi glavata od rabota (poso dezurna e vo nedela) malku e nelogicno (iako fakt e deka si sakal dobro delo da napravis i da pomognis vo tezok slucaj) da i prijavuvas bilo sto pri postoenje na soodveten telefon za istoto 194.

@Ipkisija Meskosa  izvini ne go vidov ovoj del "ѕвониме на брза помош, никој не крева...
Па полиција, па и пожарна на крај."

Poso slicno imam i jas prijavuvano, ako ne diga 194, diga 192, pa posle sami si se koordiniraa. I pokraj najdobrata namera, usno a.k.a. na rekla kazala nikoj ne reagira. Dali e toa za zal ili ne neznam, megjutoa vo ovoj moment taka funkcioniraat rabotite. Nelogicni i bizarni ama jbg

• Легенда
  • Пичлеме
Фала, да сте секогаш такви и да ги презентирате работите што ги знаете на поприфатлив начин, многу подобри муабети ќе има на форум, ама пошто сте полни со себе си и знаете се и сешто, само ароганција со вас (во иста мера)!
Којзнај колку омразени човечиња сте во вашата околина, па на секој можен начин лечите фрустрации со контрење на форуми, каде никој не ви го гледа фацулето додека плачите :)

Отсутен Inter1

• Редовен
Fala. Imaj ubav den i se najdobro ;)
Pozdrav.