Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3033181 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
Па и така спаѓаат во велосипеди со мотор... :) :) :) :) :) :) :)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
По закон нели е така? Нормално, со лимитер и без кит за 80цц.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29603
    • CARclub.mk
Колку што знам, законски смеат да возат по коловозна лента, блиску до десниот раб.

Како и да е, скутерчињата не се тооооолку проблем - барем можат да одржуваат темпо со сообраќај.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Да, но смеат на велосипедска патека да се движат до 25 км/ч. А законски е дозволено да се возат на коловоз, покрај десен раб.

Според мене идиотизам е скутери до 50 кубика (законски назив е мопед) да се возат по велосипедска патека. Треба да се возат подесно и тоа е тоа.

А не знам што е толку страшно што паднал дечково со моторчево, поради X причини се случило тоа и истото може да му се случи и на некој со 1000 кубика мотор. И исто и тој ќе го прегази колата позади и ќе има крв и ќе умре и мозок на тркало и браник итн итн.

Убаво напишав, само Голфови да се возат, по можност дизел и тоа е тоа.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29603
    • CARclub.mk
Слично така беше на Worthersee, Дени ќе ти каже, супер е!

Шала на страна, мене не ми сметаат скутерчињата, ниту моторите. Ми сметаат луѓето што ги возат што мислат дека имаат некои посебни права во сообраќајот. Исто со точаците, ама за нив веќе сум мрчел.

Ги почитувам моторџиите и луѓето на скутерчиња, пошто и јас сум (бил) на скутерче. Знам дека 99% од возачите во коли се однесуваат како скутерите да не постојат. Луѓе со кола ми пресекувале пат, неколку пати намерно ме буткале десно за да се удрам во тротоар, еднаш еден ми заврте лево додека го проаѓав и ме опна во ауспух (за среќа не паднав). Ама секогаш сум носел кацига (иако сум сакал да ме видат девојчињата на веспа, пошто сум главен фраер у маало)..

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
На скутерџиите и моторџиите да им се фатите за мандалото
;D ;D ;D

Тој што трола дека истите треба да се тргнат од сообраќајна лента очигледно никогаш не возел скутер/мотор и не ја сфаќа убавината во возењето на 2 тркала.

п.с. јас сум скутерџија (со надеж за иден моторџија на Yamaha MT-03) ;D ;D ;D и по мене човек ако не сфаќа како функционираа сообраќајот какво превозно средство и да му дадеш џабе е

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
My 2 cents:

Претерано ме нервираат скутерџии/моторџии што додека вози на булевар/улица, фаќа цела лента и не се потрга да го поминеш, а кога ќе стигнеш до семафори, се бута меѓу коли, за да стигне најнапред.

Ужасно многу ме нервираат точкари што возат паралелно еден до друг и луѓе у години на точак... Со тоа што вториве многу поише ме плашат да не ми се спружат пред кола у секој даден момент, отколку што ме нервираат.

А да... Скутери/мотори не припаѓаат на велосипедска стаза. Нити пешаци, нити паркирани коли, нормално.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Сите истото го дробиме.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
На возачите на автомобили може да им се фатите за мандалото. :) :) :)

Ако ве обере кола, и сте во право, судијата неможе да ве оживее.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
Сите истото го дробиме.

Дроб сарма? Нешо посничко онака? :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Добро ова беше наменето најмногу за човекот на кој му смета се во сообрајќајот, а јас сум скоро убеден дека тој е најтапа шофер и џабе само се буни и паничи.

да не се правам нај паметен, ама не те сватив баш нај добро... за мене беше наменето? пошто мене ме цитираше и на мене ми се обрати...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
Каде пишува дека ми пречат? Велам дека им е местото таму каде што е, и за нив и за нас подобро.
Онак, за прекрасните кинески гумички, тоа треба да се забрани за употреба со закон.
треба... треба да се воведе некоја регулатива за велосипеди со мотор, моторцикли до 50цц и над 50цц (само за велосипеди немора) каде што ке се мери некако лепливост, флексибилност и издржливост на гумите...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14240
  • Пудингот на шоферството
Луд,збунјен ненормалан. ;D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Ако возам по десно, а не во средина како и што треба да возам, тогаш секој втор со кола ме поминува како да не сум воопшто тука па ја треба да му ја мислам дали ќе излетам од пат или не.

А вака ем сум брз како повеќето коли, ем сум многу по безбеден затоа што никој не ме гура од пат. Пикање меѓу застанати коли на семафор е многу нормална работа, додека пикање меѓу коли додека истите се движат е веќе проблем :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
Да, но смеат на велосипедска патека да се движат до 25 км/ч. А законски е дозволено да се возат на коловоз, покрај десен раб.

Според мене идиотизам е скутери до 50 кубика (законски назив е мопед) да се возат по велосипедска патека. Треба да се возат подесно и тоа е тоа.

А не знам што е толку страшно што паднал дечково со моторчево, поради X причини се случило тоа и истото може да му се случи и на некој со 1000 кубика мотор. И исто и тој ќе го прегази колата позади и ќе има крв и ќе умре и мозок на тркало и браник итн итн.

Убаво напишав, само Голфови да се возат, по можност дизел и тоа е тоа.

дечково не е баш дечко... бил дечко пред 50-тина години кога можеби возел пух или во нај јак случај апн... чикицава имаше 60+ години. второ, види каде на коловозната лента се испружи, дали до крај десно или скоро во средина помеѓу двете ленти. може да се примени законот како во лондон, нов зеланд, австралија (не во сите градови туку во оние огромните-капиталните) колку што знам има регулатива за овие моторчиња. си има обележана една помала лента за нив, на крајот од улицата. ако нема таква лента на таа и таа улица НЕ СМЕАТ ДА ВОЗАТ ТАМУ... значи ова и она за гумите и квалитетот нивни.. јас сум сигурен да имаше скутерчево подобри гуми, немаше да се испружи како млад мајмун на сред улица...

а делот со носење кацига или не, мислам дека би требало да се остави на свесноста на возачот, а не со закон регулирано да биде... ако ти е мил животот носи кацига ако не немораш. ти не носиш, ти ке гинеш... јас носам кацига уште бајаги поодамна пред да се донесе закон за нејзе... мојата свесност е на тоа ниво, за мојата глава се работи и за мојот мозок кој не сакам на асвалт да биде истурен.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk