Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3876743 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
Во едно се согласувам, дека треба да се внимава при помош. Но никако поради легалните причини!
Треба да се внимава, затоа што можеш некому полошо да направиш. Ако местото на несреќата е сигурно, и обезбедено, подобро е да се причека брза помош ако е тоа разумно.
Се` што треба е да спречиме видно крварење, да се потрудиме да не го поместуваме повредениот, посебно ако е во бесвесна состојба (скршен вратен пршлен се лечи, ама прекинат рбетен мозок - не!) и да пробаме да го обезбедиме местото и да осигураме брз пристап на брза помош.
Секако и ова е пружање помош, и никако не е нелегално и забрането во било која земја.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
Не знам кој ја избришал темата ама не е ни битно. Битно е дека МОРА да се помогне во случај на несреќа!!! Дали ти Бугар би можел да живееш со грижата на совест дека си можел да помогнеш да се спаси живот во незгода но не си го сторил тоа поради пари? Тоест поради стравот дека осигурителната компанија (ако ја има, но ја нема) ќе те тужи са оштета?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
A be jas bi pomognal odma. Bez razmisluvanje. No ne bi odel preku toa sto go znam.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
Според Бугар, би било: Ако видиш повреден чоек остај го да умре на мира..хахах Основното правило го пишаа погоре, и не планирам да го пишувам и јас..Значи ОБВРЗАН СИ да помогнеш во таков случај.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
A be jas bi pomognal odma. Bez razmisluvanje. No ne bi odel preku toa sto go znam.

Тоа што го знаеш знај си го, ама немој да го сугерираш и други да го прават, зошто е максимално погрешно.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
No vnimatelno da ne go dotepas nastradaniot probuvajki da dades pomos.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
Не би требало. Јас сум лиценциран спасител на вода. Позато ми е како прво се врши имобилизација пред да се извлече настраданиот од кола или слично. Познато ми е како се прави проценка дали настраданиот е movable или organized movable. Јас би знаел како да постапам во конкретни случаи но тажно е што мноштвото од возачите само платиле полагање во Даре Џамбаз но никогаш не полагале прва помош и заштита.

Инаку Бугар еве ти еден пример кој можеш да го најдеш на интернет доколку имаш воља да прочиташ и научиш. На пример имаш давеник пред тебе (или друг тип повреда како колапс на бели дробови, ларинго-спазма и др.) кој не диши но не диши не повеќе од 2 минути. нема пулс и нема крвен притисок. Што мислиш, при давање на масажа на срце, колку килограми притисок МОРАШ да нанесеш на градниот кош за да го компресираш до онаа мерка да овозможиш вештачко пумпање на срцето?

Одговори ми на ова прашање па ќе продолжам со примерот. Потруди се, корисно е сите да го знаат ова.
« Последно менување: 30 Мај 2012, 09:34:21 am Falanga »

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
A be ne sum doktor ja. Pojma nemam i ne bi se pletkal da pipam, nego bi viknal doktor.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
И тоа е окарактеризирано како пружање помош.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
A be ne sum doktor ja. Pojma nemam i ne bi se pletkal da pipam, nego bi viknal doktor.
Јас ќе ти кажам зошто човечко тело после 3 минути без дишење нема шанси за преживување.

Значи кај возрасни мажи треба најмалку 60 килограми притисок врз градниот кош за да се компресира срцето. кај возрасни жени таа тежина е од 50-55 кила.
Епа замисли ме мене со моите 67 килограми телесна тежина, како би зигледал кога би пробал да дада масажа на срце кај возрасен маж? Значи би требало буквално да се качам со двете нозе врз давеникот и да скокам врз него за да дадам масажа на срце (заборави она на телевизија што си гледал дека со две раце го притиска и со тоа му дава масажа на срце, тоа е сао за на филм).
Е сега има уште еден друг момент тука, баш тоа ми е поентата на муабетов. Ребрата кај возрасен маж (ребра како коски) не можат да издржат поголем притисок од 40 килограми без да се скршат а особено градната коска нема да издржи толкав притисок. И сега се доведуваш во ситуација каде МОРАШ да нанесеш телесна повреда (кршење на ребра и градна коска) за да дадеш масажа на срце. Сега капираш ли кога ти кажав дека обдукција може да покаже се? Значи ти не можеш да кажеш дека успешно си дал масажа на срце ако патологот види дека ребрата и градната коска не се скршени. Значи ти си приморан да нанесеш повреда за да спасиш живот!!! Без разлика колку би изгледало тоа брутално гледано од страна, ако знаеш што треба да правиш треба да го направиш тоа без губење НИ СЕКУНДА!

Значи давеникот кој не диши веќе 2 минути и има реална шанса да преживее уште 30 секунди до минута (еве две минути нека се максимум кај исклучителни случаи) не може да те чека тебе да викаш доктор и полиција. Значи неговиот живот е во твои раце. Ако ти му дадеш успешна масажа на срце (во комбинација со вештачко дишење и тоа во комбинација 10 х срце + 3 х вештачко дишење) во рок од 3 минути од после престанокот на дишењето има реални шанси ЦЕЛОСНО да се опорави или да се опорави со мали оштетувања на мозокот. А сега замисли дека тој давеник е нечиј татко, мајка, сопруг, сопруга, дечко, девојка, син, ќерка, најдобар пријател, VIP, не би сторил ништо за да се обидеш да му го спасиш животот? Би чекал доктор за да констатира смрт? Што мислиш какво е чувството нечиј татко да вратиш од мртвите? Само би дремел на страна со телефонот во рака прашувајќи уште колку минути додека дојде доктор? Би можел ли да живееш понатаму до крајот на својот живот знаејќи дека си можел да спасиш живот но не си го сторил тоа поради страв од осигурителна компанија?

Треба почесто да поставуваш прашања отколку да постираш тврдења кои се спротивни на здравиот разум. Се надевам дека овој пример ќе те натера малку да размислиш во врска со твоето понатамошно учество на форумов.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
Пред 25 години пред нас се зденаа во директен судар југо и лада нива. Во Југото беа 4- ца татко ми сите ги извади ги стави во ладата и ги однесе во Градска, шоферот не успеа да преживее. Ко дете стално гледав во километражата и знам дека сударот се деси на 70 км/ч. Катастрофа.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
@Falanga

Најново е два пати вештачко дишење и 30 пати масажа на срце.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
 Не може да е 30 пати. 30 пати масажа е енкаде најмалку 30 секунди, тоа е премногу време да не се даде вештачко дишење. Целта на вештачкото дишење е да го испровоцира инстинктот за дишење и да ги иритира перцепторите за кислород во алвеолите на белите дробови.

Али 30 пати срце е многу. ВО случаи каде има двајца спасители структурата е 2 х дишење, 5 х срце со помали паузи за перфрлање од дишење на срцеи обратно. Исто така зависи (се познава по капацитетот на дробовите на давеникот) колкав процент од волуменот на дробовите е полн со вода. Може да се случи и да треба да се даде до 10 х дишење па 5 х срце ако дробовите се во голем процент полни со вода.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Последно менување: 30 Мај 2012, 21:22:27 pm Fic_CC »