Имам проблем со такви ликови чија агенда е да шират FUD. Објаснив зошто.
Ама еве, во контекст на твојата изјава дека Lane Keep Assist и сличните системи прават „морони од копиљаците“. Ете, нека е така. Вистината е дека придонесуваат за зголемена безбедност и помалку жртви. Еве ти
извор. Конкретно, Lane Keep Assist намалува 19% од удесите.
Секако, за некои системи има и негативни резултати. Еве,
адаптивен темпомат влијае со 8% зголемување на несреќи, заради намалено внимание, опуштање, итн.
Плус, треба да одиш со глава во ѕид и да си против работи кои го олеснуваат возењето. Ствари како камери и сензори за паркирање. Дали ми требаат? 99% од времето не, ама 100% од времето ми го олеснуваат паркирањето. И сите, ама гарантирам дека
сите сме закачиле ивичњак или стубче или нешто такво некогаш при паркирање. „Ја сум прав возач, мене не ми требаат сензори“ неретко води кон „дадов 150 евра за фарбање преден браник“.
Или па да си против работи кои реално знаат да реагираат побрзо и да спасат ситуација. Работи како автономно кочење (особено во денешно време кога сите се со телефоните во раце, и сите знаеме дека не треба така, ама ете, ѕирни во сообраќај околу тебе) или систем кој закочува кога се движиш во рикверц во непрегледна кривина и слично.
Плус, многу често тргаме од лични преференци. Јас на пример мислам дека системи за автоматско паркирање се глупост. Работа која ќе ја искористиш еднаш кога ќе ја купиш колата, да му покажеш на комшијата „комши, види колава сама се паркира, гледај, а?“. Арно ама, видов дека и јас сум субјективен - пред година дена другар купуваше нова кола и еден од пресудните фактори му беше баш тој систем бидејќи сопругата му инсистираше. Едноставно, неа ѝ е полесно.
Дали сите овие системи ги прават луѓето полоши возачи? Дискутабилно, ама би рекол дека најверојатно барем во некои моменти да. Ама дали помагаат? Апсолутно. Ама инаетење и одење контра прогрес? Има
термин за тоа.