Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3424043 пати)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Ќе си го опраи и гепекот со тие 150е сеа.
Се дешава, биди жив и здрав, пари се печалат.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8948
  • Пичлеме
Да си се јавел на некој другар со полирка и продужен кабел да дојде ќе си поинел безпари.

Да си жив и здрав ќе си дојдат парите. Биднало
Му реков да му ја опраам кај шо сака,  неќеше да слушни во овдешните гаражи да му ја шлакале колата.
Е шо да му ја шлакаат колата цел ѓепек му е точки рѓа ебате :D
Баш тоа и јас приметив и истото го помислив. Бреј Ролсот ќе му го заебат, многу зафркнат зафат е овој, во Македонија само Шкода Чамојца и Лада Жигули се поправаат по гаражите.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Имав фендер бендер денес по моја кривица од совозачка страна имаше пијан еден пазев да не го соберам и се подчукнавме браник со браник со еден Чех/наш, во мртов агол ми беше не го приметив.. Е сеа незнам дали се заебав или не оти се олеснив 150е, чоекот запна за полиција јас инсистирав да не се вика оти од по пријатели со слични дешавки знам само за записник се плаќа 250е, плус ќе ми накачат некој прекршок,  за европски исто се јавив прашав ми рекоја дека за странска кола мора полиција да се викни и некако се спогодивме за 150е. Дали постапив правилно или имаше некоја опција да не си го олеснам џебот,  шалтав низ темата за европски не најдов слична случка.
Еве слика од штетата(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Уште ли ве лажат кумуњарите дека ако викнеш полиција ќе си платиш 150-200€? По пријава на 192 по службена должност ќе мораа да дојдат заради странско возило, арно те ољупил 150 за флека што се брише со влажна марамица на тоа скапано ауди со рѓав багажник.

Sent from ЗА ЖИВОТ ВО МАКЕДОНИЈА!!!

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 781
  • .
Ne plakas 150 evra kazna  bidejki kolata e stranska i po zakon si obvrzan si da povikuvas policija, ali aj ne se sekiraj. Mozda ti pari i onaka trebalo da ti izleguvat od djep.
Ps. Zapamtete deka zakonot vika vaka: policija se povikuva vo slucaj koga kolata e nepodvizna od soobrakjajkata ili koga soobrakjajkata e nastanata so stranska kola. Vo sprotivno se naplaka globa od 150 do 200 evra mislam....taka da za vakva slucka 8bavezno policija i zapisnik i posle toa osiguruvanjeto ke pokrie shteta preku nacionalnoto biro za osiguruvanje
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен achtung

• Сениор
Тоа што го мислиш и тоа ти е погрешно.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .

Sent from

ne mislev, tuku kazav toa shto e po zakon. Znachi pak ke p8vtoram deka deckoto bez nikakov problem mozel da vikne policina poradi storena soobrakjajka so stranska kola i bez pritoa za napraveniot zaposnik da mu naplakat globa od 150 €. Ne znam shto pa na tebe ne ti e jasno
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен achtung

• Сениор
Во спротивно се наплаќа глоба 150-200€ , тоа не е така.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7226
  • French diamond
Ako se povika policija vo slucaj kade sto nema potreba t.e vinovnikot ne priznava i mozi da se pomini so evropski...togas vinovniot ke si plati 250€ za uvid. Taka znam jas.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
Член 225
(1) Возачите - учесници во сообраќајна незгода во која е предизвикана мала материјална штета, се должни веднаш да ги отстранат возилата од коловозот, да овозможат непречено одвивање на сообраќајот и да го пополнат и потпишат Европскиот извештај за сообраќајна незгода.
(2) Европскиот извештај за сообраќајна незгода од ставот (1) на овој член возачите- учесници во сообраќајната незгода го пополнуваат и потпишуваат кога се согласни за начинот на кој се случила сообраќајната незгода.
(3) Европскиот извештај за сообраќајна незгода не се пополнува и потпишува во случај на сообраќајна незгода во која има повредени или загинати лица.
(4) Европскиот извештај за сообраќајна незгода од ставот (1) на овој член го прави достапен за учесниците во сообраќајот Националното биро за осигурување на Република Македонија.
(5) Глоба во износ од 250 евра во денарска противвредност ќе му се изрече на возачот- учесник во сообраќајна незгода кој постапува спротивно на одредбата од ставот (1) на овој член.
 Член 226
Полициските службеници на Министерството за внатрешни работи се должни да излезат на местото на сообраќајната незгода во која е предизвикана мала материјална штета, ако тоа го бара едниот од учесниците во сообраќајната незгода и тоа во случаи, кога:
- едно од возилата нема регистарски таблици или истото не е осигурано,
- едно од возилата има странска регистарска таблица,.....
E sega ako ne se ispolneti okolnostite od clenot 226 togash naplakjash globa sfakjash?
Znaci detevo mozel da vikne policija a policijata e dolzhna vednash da izleze na uvid....ama ne i globa da mu dadat za vakvi zakonski okolnosti opishani vo clenot 226 od zakonot
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен achtung

• Сениор
Не, туку ако е спротивно на член 225 став 1 а тоа е ако не сака некој да пополни европски, само тогаш тој добива глоба пд 250€ а не митот што ви кружи дека ако се јавиш ќе те пишат тебе или незнам што. Во пракса кога има проблем за кој е крив, доаѓа почиција и им укажува кој е крив без глоби и глупости, ако уште тера инает кривиот тогаш прават записник и добива глоба.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
Znaci globa se dava samo ako ne se pocituva clen 225 st 1 odnosno koga ima mala materijalna steta  a kolite ne se trgnuvat od kolovozot no stojat taka i go poprecuvat soobrakjajot . No ako se ispolneti  okolnostite od clen 226 togash si dolzen da viknesh policija bez da se plasis deka ke te kaznuvat 250 evra. Zgora na toa ako za okolnostite od clen 226 ne si vikal policina i nemash policiski zapisnik togash nema da dob8esh nishto od osiguruvanjeto
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
Ај сеа јас вака како приглуп да ми објасни некој шо ми беше најпаметна опција,  ако не за друго ќе му се најди на некој
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
Дефинирајте мала материјална штета и како ние да знаеме да ја препознаеме, јбг не сме сите проценители.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Да викнеш полиција која ќе состави записник (кој никој немаше да го плати, бидејќи тоа им е работа наложена од закон бидејќи едното возило е со странски таблички), потоа да се пријави штетата во осигурителна куќа. Така, ќе изгубеше еден ден ама немаше да изгубиш 150 евра (ќе го изгубеше само попустот што го имаш на осигурувањето).

Дефинирајте мала материјална штета и како ние да знаеме да ја препознаеме, јбг не сме сите проценители.

Мала материјална штета е секоја штета на возилото кое не го попречува да се придвижи од место (па макар и само неколку метри).

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
Ај сеа јас вака како приглуп да ми објасни некој шо ми беше најпаметна опција,  ако не за друго ќе му се најди на некој

ke si vikneshe policija bez da se plasese deka ke dobies kazna od 250 evra. I nemashe ni tie 150 evra da gi davashe.
« Последно менување: 05 Јануари 2018, 00:35:12 am Leon-cist »
VW MK-7 (1.6 тди)