Автор Тема: DIZEL NA PLIN  (Прочитано 55194 пати)

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
Одг: DIZEL NA PLIN
« Одговори #120 на: 23 Октомври 2013, 11:59:53 am »
Во зависност од улсовите надворешни еден килограм КЗГ може да зафаќа од 5,5-6 литри.
Баш сега читав нешто и од прилика го сметаат 5,5 литри за еден килограм.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #121 на: 23 Октомври 2013, 12:26:54 pm »
Бидејќи е компримиран гас

Две увозни пива затоа што напиша „компримиран“ наместо грозно погрешното, но одомаќено „компресиран“

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #122 на: 23 Октомври 2013, 12:34:09 pm »
Колку шо знам се вози и на нафта и на гас комбинирано.Или камионот има поинаков систем кој вози само на гас.Ме интересира пошо ке видиме колку изнесува заштедата.Еден шлепер троши околу 25-35л нафта на изминати 100км.Се разбира тука игра улога и товарот и времето,а и патот.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Ogi88

• Редовен
« Одговори #123 на: 23 Октомври 2013, 12:39:50 pm »
Колку шо знам се вози и на нафта и на гас комбинирано.Или камионот има поинаков систем кој вози само на гас.Ме интересира пошо ке видиме колку изнесува заштедата.Еден шлепер троши околу 25-35л нафта на изминати 100км.Се разбира тука игра улога и товарот и времето,а и патот.

Моторот конкретно на Стралисот што го спомнав е чисто на метан, бензински мотор во принцип :)
Специјално дизајниран за метан

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #124 на: 23 Октомври 2013, 12:47:39 pm »
Компримиран е понов збор и изведен од зборот компресиран.
http://www.makedonski.info/search/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0
http://www.makedonski.info/show/%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B0

Ако компримиран е правилно тогаш преса (Направа или машина за притискање, за цедење, гмечење и сл.) би требало да се вика ?!?  ??? прима?  ::)

Така да поправилно е компресиран.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10974
  • 430i
« Одговори #125 на: 23 Октомври 2013, 12:54:41 pm »
Дел од старите автобуси на ЈСП беа конвертирани на метан. Не знам далу уште се возат.

25 март 2010:

Цитат
Една од мерките со која Јавното Сообраќајно Претпријатие учествува во Ренесанса проектот е пренамена на 12 автобуси на ЦНГ.

ЈСП СКОПЈЕ - Скопје со стариот возен парк е еден од најголемите загадувачи во градот Скопје. Поради тоа оваа мерка е од големо значење како за животната средина така и за намалување на трошоците за гориво.

Во првата година од проектот по анализа на искуствата и податоците од другите европски градови за оваа проблематика како и можностите на постоечкиот возен парк одлучено е овие 12 дизел автобуси да се пренаменат на двојно гориво дизел/метан.

Тендерот за набавка на опремата е во завршен фаза.Во тек е потпишувањето на договорите со избраните фирми , па се очекува наредниот месец да се започне со преадаптацијата на автобусите

http://jsp.com.mk/proekt.aspx?proekt=4

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #126 на: 23 Октомври 2013, 13:00:15 pm »
Ако компримиран е правилно тогаш преса (Направа или машина за притискање, за цедење, гмечење и сл.) би требало да се вика ?!?  ??? прима?  ::)

лол не :-)

Така да поправилно е компресиран.

Не е правилно. Најди речник кај што го има зборот „компресиран“ па ќе ми докажеш дека е правилно.

И не знам од кај го ископа она понов постар шотијазнам. Го измисли, признај. Ако не - дај извор од кај си прочитал. Ако нема извор - си го измислил.

Депресија = депримиран (не депресиран)
Компресија = компримиран (не компресиран) („компресирани податоци“ е многу неписмено изразување btw, знам дека ќе ме мрзиш али тоа е)

Другарски би те советувал да не инсистираш на ова пошто не си у право. Доказ? Нема да најдеш речник во кој постои зборот „компресиран, компресирано итн...“

Ако одговориш што било на овој пост а тоа да не е линк до речник во кој има „компресиран“.... си знаеш

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #127 на: 23 Октомври 2013, 13:04:39 pm »
Филип, сакаш да ми кажеш дека Државен Институт за Македонски Јазик „Крсте Мисирков“ е помалку релевантен од „некој речник“?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10974
  • 430i
« Одговори #128 на: 23 Октомври 2013, 13:07:30 pm »

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #129 на: 23 Октомври 2013, 13:09:57 pm »
Филип, сакаш да ми кажеш дека Државен Институт за Македонски Јазик „Крсте Мисирков“ е помалку релевантен од „некој речник“?

Не, не сакам тоа да го кажам. Сакам да кажам 2 работи:

1. дека „компресиран“ е неправилно. Прашај кого сакаш (стручен).

2. дека не можеш да најдеш речник со „компресиран“ во него. Што мислиш, зошто?

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #130 на: 23 Октомври 2013, 13:35:29 pm »
Колку е цената на 1кг метан?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10487
« Одговори #131 на: 23 Октомври 2013, 14:00:24 pm »
не сум сигурен точно колку е ама е далеку помала од нафта. Исто така 1кг метан по калорична вредност заменува 1,5 кг нафта колку што се сеќавам.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10487
« Одговори #132 на: 23 Октомври 2013, 14:01:08 pm »
П.С. ако се купаш одиш во купатило, но бидејќи се капиш треба да одиш во капатило ?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55019
  • Махер
« Одговори #133 на: 23 Октомври 2013, 15:35:13 pm »
Не се капам. Се бањам или туширам, согласно потребите.

Отсутен Ogi88

• Редовен
« Одговори #134 на: 23 Октомври 2013, 15:44:58 pm »
Моменталната цена за 1кг КЗГ е 48 денари, барем толку беше пред една недела кога поминував низ Влае.
Обично цената не му варир мн.