Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 2559232 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #330 на: 19 Јули 2011, 14:30:43 pm »
И Дени не поднесува хибриди како Киаундаи, ама за ФолксВаген дава младо мазно газе со издепилирано шупче.
И за Хонда и Тојота и Опел и Форд и БМВ и Мече и Аудце... Инаку баш сакам хибриди, ама глупава ми е идејата на бензински хибрид. Многу повеќе логика има да е дизел хибрид. Затоа и го чекам, со душа да искочи!  :)

A за мазда не а ??? Буљаш :D :D :D
Инсајтот ептен ми прави мерак како технолошко решение. Или подобро кажано ЦРЗ хондата. Првата има доста добра цена и тоа е тоа што ми се допаѓа, а ЦРЗ и Приус може да се носат со своит 25к+ евра. Само пак трошат исто со дизел... Или блиску. Многу (екстремно многу) ми се допаѓа тоа што ги прават многу аеродинамични хибридите. И сметам дека тоа е многу важно во автомобилската индустрија. Ги прават ружни, на изглед - да. Ама немора да се ружни. Е класата е многу убава а има најнизок коефициент на отпор од не-хибридните возила. А обичниве коли ги прават оловни и топчести и неаеродинамични и после моторот бил слаб, или трошела колата... Епа троши.
Л1 иде како формула со 60-70кс мотор и си дига 200 ко ништо, а просечна му е 1литар на 100.

Системот на тојота е комплициран. А оној на хонда е неверојатно прост! Место замаец има електромотор во вид на диск! Моторот е скоро ист како обичен, со тоа што тежината на електро-моторот ти игра улога на замаец. Скоро никакви промени. И многу лесно се вградува. И е ефтин, а ќе ја зголеми економијата на возилото посебно во град. Затоа ми се свиѓа многу. Просто - Едноставно - Ефикасно. Уште да беше дизел. :D 3 литри во град е многу нормална бројка според мене, без штедење.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #331 на: 19 Јули 2011, 14:41:34 pm »
Само што, хибридот на Тојота може да ја одвои работата на електромоторот и бензинецот т.е. да работат независно еден од друг, а на Хонда не може, односно електромоторот служи само за да го потпомага бензинецот.  Тоа значи дека не можеш само на електромотор да го возиш, што не е случај кај Тојота. Затоа IMA хибридот на Хонда, според мене е поинтлес.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #332 на: 19 Јули 2011, 15:01:32 pm »
Само што, хибридот на Тојота може да ја одвои работата на електромоторот и бензинецот т.е. да работат независно еден од друг, а на Хонда не може, односно електромоторот служи само за да го потпомага бензинецот.  Тоа значи дека не можеш само на електромотор да го возиш, што не е случај кај Тојота. Затоа IMA хибридот на Хонда, според мене е поинтлес.
Што е важно тоа? 95% иста економија за значително пониска цена? Поинтлес? Па инсајтот е хибридот кој е важен затоа што е многу по реален, и најдалеку од поинтлес. Возилото ги затвора вентилите и отпорот на моторот е незначителен. Си смислиле они.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #333 на: 19 Јули 2011, 15:24:04 pm »
Само што, хибридот на Тојота може да ја одвои работата на електромоторот и бензинецот т.е. да работат независно еден од друг, а на Хонда не може, односно електромоторот служи само за да го потпомага бензинецот.  Тоа значи дека не можеш само на електромотор да го возиш, што не е случај кај Тојота. Затоа IMA хибридот на Хонда, според мене е поинтлес.
Што е важно тоа? 95% иста економија за значително пониска цена? Поинтлес? Па инсајтот е хибридот кој е важен затоа што е многу по реален, и најдалеку од поинтлес. Возилото ги затвора вентилите и отпорот на моторот е незначителен. Си смислиле они.

Insight е хибридот кој треба значително да го доработат, за да биде комплетно искористлив. Мењачот му е труба, направен е од алуминиум потенок од лист, за да се уштеди на тежина итн итн итн...

А иначе да, поинтлес ми е, да имаш хибрид (општо ми е поинтлес пошто мрзам хибриди :)), кој што не можеш да го возиш само на струја. Не е само за економијата работата, туку и за издувните гасови, коишто се нели непостоечки ако идеш на струја.

Овој Insight, али у некоја верзија 2.3 (Gingerbread :D), можда би бил вистинскиот избор за хибрид. Али по мене, кога веќе се иде на алтернативни ствари, мислам дека е најбоље што побрзо да го рашират моментот со FCX Clarity, т.е. да ги поминат сите препреки у врска со неговата секојдневна експлоатација, а не да инвестираат во хибриди.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #334 на: 20 Јули 2011, 01:15:01 am »

Отсутен NUME

• Сениор

Отсутен NUME

• Сениор

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #337 на: 20 Јули 2011, 14:17:33 pm »
ajde airlija VW
http://dnevnik.hr/vijesti/automotiv/izlazak-iz-sjene-jetta-vise-nije-golf-sa-straznjicom.html
Ненормално ПРЕКРАСНО ауто во живо... Совршенство!

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #338 на: 20 Јули 2011, 14:26:51 pm »
 ;D ;D ;D znaev deka ke se popalis :d
pozz deni

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #339 на: 20 Јули 2011, 14:34:31 pm »
Ненормално ПРЕКРАСНО ауто во живо... Совршенство!

Абе џетава, Астон Мартин и некоја Алфа, тие останаа убавите :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #340 на: 21 Јули 2011, 21:58:33 pm »
Dali e ova nekoj tizer od noviot Eclipse? Bi trebalo da se vratat na starata slava od stariot eclipse koj bese hit, posebno toj model sto go ima google, zaradi toj model se zaljubiv vo Mitsubishi.

A ova e nekoj concept na noviot Colt, pa ostanuva da pocekame i vidime.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #343 на: 23 Јули 2011, 18:37:47 pm »
http://www.koli.com.mk/novosti_vnatresna.aspx?id=1874

Замисли колку ќе кошта едно вакво гомно кога ќе излезе....? ;D
И некој ти го акне со камен..! :(

Отсутен DENDE - ARTEONED

• Сениор
  • Пораки: 5662
  • Formerly Lancered recently Arteoned!
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #344 на: 23 Јули 2011, 19:00:37 pm »
http://www.koli.com.mk/novosti_vnatresna.aspx?id=1874

Замисли колку ќе кошта едно вакво гомно кога ќе излезе....? ;D
И некој ти го акне со камен..! :(
Posle ti ke go aknes so kamen nego i zavrsena rabota.