Само што, хибридот на Тојота може да ја одвои работата на електромоторот и бензинецот т.е. да работат независно еден од друг, а на Хонда не може, односно електромоторот служи само за да го потпомага бензинецот. Тоа значи дека не можеш само на електромотор да го возиш, што не е случај кај Тојота. Затоа IMA хибридот на Хонда, според мене е поинтлес.
Што е важно тоа? 95% иста економија за значително пониска цена? Поинтлес? Па инсајтот е хибридот кој е важен затоа што е многу по реален, и најдалеку од поинтлес. Возилото ги затвора вентилите и отпорот на моторот е незначителен. Си смислиле они.
Insight е хибридот кој треба значително да го доработат, за да биде комплетно искористлив. Мењачот му е труба, направен е од алуминиум потенок од лист, за да се уштеди на тежина итн итн итн...
А иначе да, поинтлес ми е, да имаш хибрид (општо ми е поинтлес пошто мрзам хибриди

), кој што не можеш да го возиш само на струја. Не е само за економијата работата, туку и за издувните гасови, коишто се нели непостоечки ако идеш на струја.
Овој Insight, али у некоја верзија 2.3 (Gingerbread

), можда би бил вистинскиот избор за хибрид. Али по мене, кога веќе се иде на алтернативни ствари, мислам дека е најбоље што побрзо да го рашират моментот со FCX Clarity, т.е. да ги поминат сите препреки у врска со неговата секојдневна експлоатација, а не да инвестираат во хибриди.