Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 3094630 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3352
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #13590 на: 07 Мај 2018, 19:49:23 pm »
VW играат многу паметно. Ќе им извадат кола на батерии ќе ја продадат како алва.

Тесла ќе си прогласи банкрот.

Едноставно.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55291
  • Махер
« Одговори #13591 на: 07 Мај 2018, 19:51:28 pm »
Јас да сум VW би ги купил Тесла и би ги банкротирал...затоа што ми се може.
Нема да е прв пат тоа да се деси. Се има дешавано и пред 100 години потполно истото.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20896
« Одговори #13592 на: 07 Мај 2018, 19:52:49 pm »
Свашта. Зошто би?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5247
  • The Spartan General
« Одговори #13593 на: 07 Мај 2018, 19:53:22 pm »
Електрична кола ќе биде реалност кога ќе се полни за 10 минути и ќе има опсег од 700-1000 километри, и ќе има инфраструктура како постоечката за фосилни горива. Иако батериите се најслабата алка и се најнеекологичниот дел од целата приказна. Тие метали што  се копаат и се обработуваат исто така ја уништуваат земјата и луѓето околу нив.

Иако јас мислам дека иднината е во водородни ќелии, и дека овие хибриди и батерии се само преодна фаза за љупење ненормален кеш и создавање вредност на индустријалците и капиталистите. А за создавање вредност и љупење пари од коли им нема рамни на швабите и јапонците.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30719
    • CARclub.mk
« Одговори #13594 на: 07 Мај 2018, 20:07:05 pm »
Свашта. Зошто би?

Елиминирање конкуренција и асимилирање на технологии. Мислам дека @zlatkoa веќе пишуваше за потегот на Daimler со Tesla.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #13595 на: 07 Мај 2018, 20:12:41 pm »
Daimler веќе го продаде уделот во Тесла, иако беа од главните инвеститори во зачетокот на самата корпорација. Дури им го подарија дизајнот на погонот да биде како фабрика на мерцедес. Но како по обичај Маск јадеше трици дека ќе направи армија роботи и дека човечката работна рака е античко минато. За после седум години да си ги изеде зборовите и да најмува и да учи на занает луѓе кои ќе склопуваат коли.

Истиот процес на образовање и создавање компетентни монтери и мајстори германските/јапонските производители го прават децении наназад. Јас пак ќе кажам go-getter пристап до оваа работа може да донесе некаков успех на краткорочен план. Но долгорочно, големите се тие што ќе спечалат. Фолксваген е жив пример. Немаат ништо измислено, но со железна дисциплина и помош од федералната/провинциската власт се гигант кој сега е премногу скап за да пропадне.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #13596 на: 07 Мај 2018, 21:01:15 pm »
Свашта. Зошто би?

Елиминирање конкуренција и асимилирање на технологии. Мислам дека @zlatkoa веќе пишуваше за потегот на Daimler со Tesla.

Ако можат да ги искористат, зошто би ги банкротирале?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #13597 на: 07 Мај 2018, 21:27:38 pm »
Прогласување банкрот и искористување се две различни работи. Искористувањето е многу полесно кога некој не е ликвиден. Тесла е ликвидна и ќе остане ликвидна уште некоја година. После, самиот пазар ќе биде преплавен со многу поголем избор на широкодостапни електрични автомобили. Тогаш Тесла ќе престане да биде ликвидна, или ќе ја држат големите концерни за да има некаква конкуренција.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #13598 на: 07 Мај 2018, 21:29:21 pm »
Знам дека се. Баш затоа ми беше прашањето, зошто би ги купиле за да ги банкротираат. Не ја гледам поентата во тоа.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #13599 на: 07 Мај 2018, 21:42:45 pm »
Знам дека се. Баш затоа ми беше прашањето, зошто би ги купиле за да ги банкротираат. Не ја гледам поентата во тоа.

Па нема да ги купат за да ги банкротираат. Тоа е малце одмаздничка изјава која всушност не е водена од чиста бизнис логика. Самиот пазар ќе ги доведе до работ затоа што можеби имаат know-how, ама многу повеќе е потребно од тоа да се успее во пазарот на автомобили.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #13600 на: 07 Мај 2018, 21:51:45 pm »
Така де.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3352
« Одговори #13601 на: 08 Мај 2018, 09:44:52 am »
Ако ВФ ја купи Тесла за да ја банкротира, ќе остане 40 милјарди долари во була.

Ако за 40 милјарди долари купи батерии и испука електрично возило кое ќе се продава одлично, тогаш ќе остане со еден куп возила кои ќе носат дополнителни пари од сервиси и одржување.

Наместо да си купи пропадната фирма за 40 милијарди, ќе си купи батерии и ќе продава коли што ќе носат повеќе пари.

Тесла рикна, со Марс шопрајме?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #13602 на: 08 Мај 2018, 09:50:58 am »
Tesla си е Tesla, SpaceX си е друг муабет, Solar City сосема трет.

Маск и претходно бил во малтене безизлезни ситуации, па пак вадел некој ас од ракав. Ептен забрљаа работа со Модел 3, и ако не најдат начин да се опраат од тоа, ќе имаат огромни реакции (кои веќе се осеќаат) и од купувачите, и од инвеститорите, и од сите други...

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #13603 на: 08 Мај 2018, 11:24:33 am »
Све е ова контролирана ситуација со однапред договорена стратегија.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34506
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13604 на: 08 Мај 2018, 16:18:24 pm »
Интересно е што споредбата меѓу VW и Tesla ја прави Fortune, а ја пренесува off.net, ама ти ја ставаш во уста на VW, иако таква споредба од нив не излегла.

Те заслепува омразата. ;)

Шшшшшш....

to be continued...

Daimler веќе го продаде уделот во Тесла, иако беа од главните инвеститори во зачетокот на самата корпорација. Дури им го подарија дизајнот на погонот да биде како фабрика на мерцедес. Но како по обичај Маск јадеше трици дека ќе направи армија роботи и дека човечката работна рака е античко минато. За после седум години да си ги изеде зборовите и да најмува и да учи на занает луѓе кои ќе склопуваат коли.

Истиот процес на образовање и создавање компетентни монтери и мајстори германските/јапонските производители го прават децении наназад. Јас пак ќе кажам go-getter пристап до оваа работа може да донесе некаков успех на краткорочен план. Но долгорочно, големите се тие што ќе спечалат. Фолксваген е жив пример. Немаат ништо измислено, но со железна дисциплина и помош од федералната/провинциската власт се гигант кој сега е премногу скап за да пропадне.

Затоа во Германија постои Закон за Фолксваген. Заштитен ко белоглав орел, да не можат другите да го купат а да можат они да купуваат фирми. ;)
Пичиња.

Прогласување банкрот и искористување се две различни работи. Искористувањето е многу полесно кога некој не е ликвиден. Тесла е ликвидна и ќе остане ликвидна уште некоја година. После, самиот пазар ќе биде преплавен со многу поголем избор на широкодостапни електрични автомобили. Тогаш Тесла ќе престане да биде ликвидна, или ќе ја држат големите концерни за да има некаква конкуренција.

Сигурен сум дека и они размислуваат унапред. Кога ќе се сменат работите со литиумот и со други технологии за батерии, ќе се смени позицијата и на Тесла.