Гласање

Од кого би купиле половно возило ?

Млад дечко (ентузијаст)
Жена
Пензионер
Просечен сопственик
Плац/препродавач
Останато
Прв сопственик
Пријател/Роднина
Сеедно
Не би купил половно возило

Автор Тема: Од кого би купиле половно возило ?  (Прочитано 18110 пати)

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
Од кого би купиле половно возило ?
« на: 24 Јуни 2012, 02:56:55 am »
Анкетава ја отворам со цел да се види мислењето на членовите на прашање од кого би купиле половно возило, т.е. од кого било возено возилото.

Опција 1: Млад дечко (ентузијаст) - некој како нас, кој целосно се посветува себеси кон своето милениче, го чува, пази, мази, го надградува, НО често знае да ги исцеди до крај перформансите од истото. Некои луѓе баш одбегнуваат купување возило од оваа група со изговор " Средена кола е малтретирана кола"

Опција 2: Жена - сите ја знаеме приказната "Баба ја возела !"  :) Дали тоа значи дека жена или баба се грижела за возилото и го возела како што треба ? Некои мислат да некои не.

Опција 3: Пензионер - слично како со бабата, возило возено од пензионер значи дека не е малтретирано, и дека си го користел само за до пазар... ? Дали би купиле возило од пензионер ?

Опција 4: Просечен сопственик - Човек на кој му е битно возилото да го пренесе од точка А до точка Б. Редовно се грижи возилото да е во исправна состојба. Дали ова е правилен избор ?

Опција 5: Плац/препродавач - да не се знае никаква историја за возилото, кој и како го возел и што се се има случувано со него... Или слушање некоја приказна од продавачот дека било возено од некој од погорните опции... хммм... ?

Опција 6: Останато - ако нешто друго ви падне на ум, кажете да додадеме...

*Секој корисник може да гласа за 2 опции !

Моите гласови одат за Опција 1 и 4, но најмногу кон 1 ме влечи.
Колку и да го малтретира возилото, некој како нас е сигурно голема пицајзла и сака се да биди во најдобар ред.
Кола од жена одамна не ми паѓаше на ум со оглед како 90% од нив возат, но крајно ја отпишав таа опција откако гледам како комшивката ја е*ава ламелата и како пробува да ја сруши бетонската ограда при секое паркирање.
Кола од пензионер отпишав денес, кога видов колку испофаќано, изгребано е пежото на дедо ми од негова страна, па неговите возачки способности... нешто налик комшивкава но не толку екстремни.

Отсутен martin_bt

• Редовен
  • Пораки: 2512
  • Дете Битолчанче
Одг: Од кого би купиле половно возило ?
« Одговори #1 на: 24 Јуни 2012, 03:09:29 am »
Јас најбрзо би зел кола од некој ко мене ... оти колку и да ја цедам и да се глупирам со колата, другиот ден нема да одам нигде и ке дремам цел ден на мајстор со неа дури не се среди се цакум пакум .. ама ретки се тие будали ко мене ;D
Што вредат коњските сили ако зад воланот седи магаре ... ? ;D

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2 на: 24 Јуни 2012, 04:38:04 am »
Ентузијаст или просечен сопственик се моите гласови, плац не баш жена па ич.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Schmitt

• Редовен
  • Пораки: 1817
« Одговори #3 на: 24 Јуни 2012, 05:07:35 am »
Без разлика дали е млад дечко, жена или пензионер кола би купил само од Пријател/Роднина, или поточно би купил кола што веќе знам како е возена,одржавана... :)
Never drive faster than your Angels can fly.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #4 на: 24 Јуни 2012, 06:19:43 am »
Само од некој што го познаваш и знаеш како се oднесува и колку се грижи за возилото... што значи кола од овде, а не од увоз... Па ракунче, додај нова опција :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5 на: 24 Јуни 2012, 06:40:55 am »
Од прв газда, 5- 6 год стара.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #6 на: 24 Јуни 2012, 08:05:05 am »
Od prv gazda, a starosta ne mi igra tolkava uloga kolku tehnickata sostojba. Karoseriski da ne e skapana e bitno.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4279
« Одговори #7 на: 24 Јуни 2012, 10:38:10 am »
Само од некој што го познаваш и знаеш како се oднесува и колку се грижи за возилото... што значи кола од овде, а не од увоз... Па ракунче, додај нова опција :)
исто така и ја размислував за ибицата,ја купив од многу добар другар,кој си ја возеше нормално,редовно сервисирана,и што е најбитно без никакви проблеми.или така или нова,све друго заеби.сме имале и кола од плац и купена од просечен сопственик,ама не е тоа тоа

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #8 на: 24 Јуни 2012, 11:05:05 am »
prvo bravo za temava rakun4e,momentalno jas treba da kupuvam kola pa ajde da spodelime nekoe mislenje

1. Mlad decko,vo princip kaj nas mlad tecko e vero racer wanna be i na kosilicata(1.2;1.4) i e izvadena dusata i stavani se delovi od kaj sto stigne,ima i decki kako od forumov i tie koli se odlicni sekoja cest,no i cenata im e malce povisocka,no se isplati za parite vo sekoj slucaj,no sekogas kaj vakva kola ima sansa da e zdravo olupana,pa koga se kupuva najvekje treba da se pazi na karoserijata.

2.Zena,ovaa kola e izgrebana filtri mozebi nikogas ne se smeneti no zenata ima pominato 20.000 km za 6 godini pa toa ne e ni tolku bitno,obicno mazite gi prodavaat ovie koli pa i nemozes mnogu da primetis koga se ke se sredi.

3.penzionerot ne ja prodava svojata kola

4.Ne e bas pravilen izbor,zosto ova vozilo e vo ispravna sostojba,odnosno koga nesto ke se rasipe go poprava,ama koga e nesto pri kraj go ostava bas do kraj,znaci koga toa vekje ostetilo i drugi delovi od voziloto,ama znaes kako vikaat,ke tera be

5.plac,odis so uste 3ja lugje limar,mehanicar i eden so motorce,otkoga ke ti kazat limarot i mehanicarot vo kakva sostojba e kolata,ja probuvas i toj so motorceto ti kazuva koga i kako si potcurnuvala kolata(za dizel neli,zosto sekogas ima moment koga dizelot ke zacuri) ;D
Samo imaj vo predvid deka od plac se kupuva kola za poniska cena,pa sega kolku pari tolku muzika.

6.Dobro e da se kupi kola od prijatel koga znaes kako i sto e so kolata,pa ako ti odgovara kupija i ova mislam deka bi bilo best buy radi toa sto ke zemes dobro kolice a za eftini pari zosto ja zimas od prijatel ;)

7.Kako sto vekje rekoa od prv gazda,dokolku e socuvana kolata toa bi bil mojot izbor,pa ako ima i servisna kniska odlicno,ama pa od prv gazda nesocuvana toa nikako.

Toa e toa,na kraj sekogas ke iskoci kolku pari tolku muzika,nikogas nikoj nema da moze da me ubedi deka zemal top kola za dzabe pari,toa e krsh sigurno,ako si platis zdravo ke si imas i zdrava kola. :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7339
« Одговори #9 на: 24 Јуни 2012, 11:11:02 am »
Браво за темава Ракунче ...

Мене, најмалку ми е битно дали сопственикот е пилот, возач на тенк, стар или млад ...

Купуваш кола од него, а не му вршиш психолошко профилирање ... Во денешно време, каде што има едн куп препродавачи, секој ке се прави дека колата баба ја возела, а внуците на кров ја превртувале од беснеење ...

Сепак, колата може да ти каже многу повеќе, отколку професијата и староста на сопственикот ...

Исклучок би оставил кај кола од познаник ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #10 на: 24 Јуни 2012, 11:11:58 am »
Сите горенаведени.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #11 на: 24 Јуни 2012, 11:15:45 am »

2.Zena,ovaa kola e izgrebana filtri mozebi nikogas ne se smeneti no zenata ima pominato 20.000 km za 6 godini pa toa ne e ni tolku bitno,obicno mazite gi prodavaat ovie koli pa i nemozes mnogu da primetis koga se ke se sredi.

Само би ве дополнил колега, комплетна, мислам КОМПЛЕТНА проверка на подвозјето. 99% од жените, поимот дупка во асвалтот не го перцепираат, качување на кола на тротоар обично се одвива по Ајнштајновата теорија E = mc2, каде што колку е поголемо забрзувањето толку е поголема веројатноста дека колата ќе се најде на тротоар итн да не го тупам сеа....

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17593
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #12 на: 24 Јуни 2012, 11:16:06 am »
Би купил возило што е перфектно технички исправно, или барем близу до перфектно.
Со продавачот се гледаш само 1 ден, и ако за тој 1 ден успееш психолошки да го профилираш, CSI не ти бега ко работно место.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #13 на: 24 Јуни 2012, 11:28:14 am »
ne e rabotata sto e i kako e so prodavacot tuku sto toj te ubeduva deka e i sto bilo so voziloto,iskreno najvekje bi kupil kola od covek sto ke mi kaze vidi si ja sam kolata,zosto sekoj cigan si go fali svojot konj.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8535
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #14 на: 24 Јуни 2012, 11:32:36 am »

Само би ве дополнил колега, комплетна, мислам КОМПЛЕТНА проверка на подвозјето. 99% од жените, поимот дупка во асвалтот не го перцепираат, качување на кола на тротоар обично се одвива по Ајнштајновата теорија E = mc2, каде што колку е поголемо забрзувањето толку е поголема веројатноста дека колата ќе се најде на тротоар итн да не го тупам сеа....

http://www.youtube.com/watch?v=04I7-Le11ik

:D :D