Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1243357 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
Одг: Велосипед
« Одговори #3825 на: 21 Август 2016, 15:59:25 pm »
Имаш апликации за телефон со као демек либела, пробај така подмести го. Телефонот (или либелата) ќе го ставиш на најрамниот дел од седиштето и тоа нека ти биде репер.

Шината со мерки е баш ради тоа, поместување напред и назад. Оптимално, кога педалите се во хоризонтална позиција (9 часот и 3 часот), коленото што е напред треба да стои точно над осовината од педалата. Тоа можеш да го измериш со уште една ѕидарска алатка - висок (или импровизација од тежок мутер и конец).
Не е толку едноставен резултатот на поместувањето седиште напред и назад. Ако го турнеш многу напред, постои можност иако си подисправен, грбот да не е целосно опуштен и ќе ти се појавуваат болки. Исто се случува и ако е многу назад. Од еднаш подесување нема да се наместиш да ти е удобно. Си треба време, но кога ќе ја погодиш позицијата, ќе ти биде мерак да се качиш на точак.

Јас година дена се мачев со болки во грб кои за среќа излегоа дека се од грешно седиште, а не од грешна величина на рам. Сега си сменив седиште (од такво анатомско со кривини, во рамно без кривини) и мерак ми е да излезам и да возам, да газам, да се притискам и над максимум зошто знам дека нема да ме скине кичма после возење :)
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5405
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3826 на: 21 Август 2016, 19:05:32 pm »
Носот на седиштето може да се навали напред од 1 до 3 степени, се над 3 степени е неправилна позиција на седење и го тера телото тежината да ја префрла на рацете.

Висината на седиштето се подесува или по формула, или по агол на колено.

Двете (и уште еден метод) се објаснети во видеово, корисно е за гледање.

P.S. Во делот каде што ја мери должината на нозете, испушта да каже дека летвичката треба да биде силно притисната нагоре со цел да симулира седење на седиште.

^^
Фала. Многу добри информации.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #3827 на: 22 Август 2016, 09:53:32 am »
Jas nikako ne mozam da go navalam sedishteto. Ednostavno nema moznost.
Napred nazad samo odi i toa e toa

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3828 на: 22 Август 2016, 10:18:27 am »
Jas nikako ne mozam da go navalam sedishteto. Ednostavno nema moznost.
Napred nazad samo odi i toa e toa

Прати ми слика од монтажниот систем за седиштето, ќе ти објаснам како се подесува аголот.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9578
« Одговори #3829 на: 22 Август 2016, 12:31:26 pm »
Fala Martin, za 2 nedeli se vrakam vo Skopje ke slikam i ke ti pratam.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3830 на: 23 Август 2016, 08:37:26 am »
Ај некој да ми каже со што лепак да залепам внатрешна, али мислам на добро лепење зошто точакот доста се малтретира по брда и долини. До сега ги мењав со нови па имам едно 2 гуми дома дупнати.

Неостик и парчиња внатрешна гума. Местата кај што треба да залепи Неостикот да се шмирглаат, лепак да се стави и на внатрешната и на парчето што треба да залепи, да се почека да се исушат на допир двете страни, и тогаш да се соединат. Треба да стојат 15мин притиснати додека се залепи како што треба.

Ех, ова не ми се веруваше дека некој ќе го напиши. Најевтина и најсигурна варијанта, 6-7 години стари лепенки сеуште држат.

А најголема грешка од друштвото што ја прават е што не чекаат некоја минута да се подзасуши лепилото и да ја подржат стегната лепенката отпосле со рацете.
И по некој километар пак застанувај оти пуштила лепенката.  ::)

Бонус техника за дупната гума од „трн“:
- кога ја вадиш гумата запазија страната и позицијата како ја вадиш внатрешната и не ја лизгај надворешната на бандаж, па откако ќе го најдиш дупчето само ставија ја внатрешната над бандаш со вентилот како референца и одма ќе го најдиш трнот што треба да го извадиш.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3831 на: 23 Август 2016, 10:43:32 am »
За полесно да ти оди запазувањето, логото испишано на гумата секогаш порамнувај го со вентилот. Покрај што полесно ќе можеш да лоцираш каде да бараш трн во надворешната, естетски е поубаво кога логото и вентилот се во линија.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #3832 на: 23 Август 2016, 11:25:59 am »
Бонус техника за дупната гума од „трн“:
- кога ја вадиш гумата запазија страната и позицијата како ја вадиш внатрешната и не ја лизгај надворешната на бандаж, па откако ќе го најдиш дупчето само ставија ја внатрешната над бандаш со вентилот како референца и одма ќе го најдиш трнот што треба да го извадиш.

Ја оваа финта ја праам веќе подолго време, обележувам со креда. Стварно помага при барање на трнот.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #3833 на: 23 Август 2016, 11:29:29 am »
Само вакви за да се спаси човек од трнчиња. Додека не ставив три пати лепев гума, еднаш сменив една внатрешна. После местење, година и нешто без пукната гума.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
« Одговори #3834 на: 23 Август 2016, 12:02:42 pm »
Јака работа. Шо пари се?
Пратете некој проверен добавувач.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5261
  • The Spartan General
« Одговори #3835 на: 23 Август 2016, 13:36:01 pm »
Јака работа. Шо пари се?
Пратете некој проверен добавувач.

Јас ги купив од дуќан. Десетина евра. Сигурно ги има и на амазон. Tire Liners мислам дека се викаат.
https://www.amazon.de/s/ref=nb_sb_noss?__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&url=search-alias%3Daps&field-keywords=tire+liner

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • French diamond
« Одговори #3836 на: 23 Август 2016, 14:48:48 pm »

Ѕвер од точак  :D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #3837 на: 23 Август 2016, 15:40:06 pm »
Му фали уште погон на предно.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5861
« Одговори #3838 на: 24 Август 2016, 17:39:33 pm »
Со точакот поминав скоро 300км, некој период морав да паузирам, беше на штелка во бајкмаркет пошто многу ми се раштелува, го среди дечкото за 25 секунди. Сега шалта па после штрака ;D Али ја многу често шалтам па брзо ќе го раштелувам. Купив некои ситници и едно новчаниче за кључеви и слични ситнурии. Барав онакво у V за под рамот доле ама не најдов. Инаку го земав од тој златко од реклама 5. Од кај да најдам такво у V? Aliexpress?

Иначе од точакот сум презадоволен во секој поглед, значи ептен ми се погоди и со мерак го возам :) Едно фотче од убавецот :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #3839 на: 24 Август 2016, 18:10:33 pm »
Не би требало пак да се раштелува ништо, освен ако не чепкаш ти по штрафчињата за штелка или во буренцињата за затегнување на сајла.

Првичното раштелување се случува затоа што сајлата полека зазема перманентна позиција во кошулката што ја обложува. Откако ќе се намести сајлата, и ќе се наштелува како што треба, веќе така треба и да си остане. :)