Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146062 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
Одг: Велосипед
« Одговори #3315 на: 13 Август 2015, 12:09:32 pm »
Само бандаши или и со пакни други ги возеше бандашите? За карбон бандаши посебни пакни (гумици) треба..
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #3316 на: 13 Август 2015, 12:53:15 pm »
За наш буџет, би избегнувал карбонски обрачи. Далеку побрзо се трошат од алуминиум а менување... карбон е, се знае колку кошта да се купи во Македонија. Башка што кочењето е полошо, дури и со наменски плутани пакни.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3317 на: 13 Август 2015, 13:03:41 pm »
За ваш буџет и ја би избегнувал карбонски. Затоа и се толку скапи4ки, за да не се за сечиј буџет. Кочењето можда е за нијанса полошо, но со добар сет шепи и плочи, како и АСАЛНИ (ова посебно битно) бандаши, а не кинески карбон бандаши, јас сум сигурен дека кочењето ќе биде 3 пати подобро од буџетарски алуминиумски со буџетарски плочки и буџетарски шепи.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3318 на: 13 Август 2015, 13:06:49 pm »
Ептен идеш од еден во друг крај на спектарот. Томе има квалитетни кочници, со квалитетни пакни и претпоставувам квалитетни обрачи. Никаде тука нема буџетарски работи.
Тој со буџетарски глупости на точакот нема ни да помисли одма да скокне на квалитетен карбон.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #3319 на: 13 Август 2015, 13:47:15 pm »
Зависи колкав ти е буџетот. На пример мене Dogma F8 со Mavic 40C да не ми кочи ко` што треба, ќе се откажам од точаци и ќе си возам кола. Ама чисто се сомневам дека тоа не кочи како што треба.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #3320 на: 13 Август 2015, 15:46:58 pm »
Едниот точак беше Olympia Icon со Miche тркала Sram Red група и плутани пакни сменети пред 300-400 км легнати наштелувани.
Другиот точак беше Specialized Tarmac S Works SL3 со Ultegra/105 група и Most тркала исто така со carbon specific пакни. Не дека нема да кочи кога ќе ја запнеш кочницата туку едноставно ја нема истата оштрина и фидбек како на алуминиумски обрач.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3321 на: 13 Август 2015, 15:49:02 pm »
Не бе брачед све е тоа буџет карбон :D

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #3322 на: 13 Август 2015, 16:01:53 pm »
Брачед само нека огрее малце сонце

да

се

освежам

малкуцка
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3323 на: 13 Август 2015, 16:22:45 pm »
"Освежам" секцијата ми одговара и мене, кога ќе те огрее сонце обавести ме групен попуст да фатиме :)
А и "се" делот не ти е лош, ќе даеш круг после тоа освежување ;D

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #3324 на: 17 Август 2015, 23:40:03 pm »
Alfista I ostali klaberi.
Kako da ja iscistam zadnata kaseta?
I trkaloto mi ide po 2cm levo-desno sprema osovinata(ne oti se razbiram za iminja).
Da menjam lageri I kade moze da se kupat.
I uste nesto na bit-pazar plete nekoj bandazi,cena?
Jbg dosaden ama nemam suski da menjam osovini I novi kaseti
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен Nukeproof

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 78
« Одговори #3325 на: 18 Август 2015, 00:08:05 am »
Дa не му се нaoѓa нa некoј цревo зa хидрoуличнa aвид кoчницa?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3326 на: 18 Август 2015, 00:37:54 am »
Alfista I ostali klaberi.
Kako da ja iscistam zadnata kaseta?
I trkaloto mi ide po 2cm levo-desno sprema osovinata(ne oti se razbiram za iminja).
Da menjam lageri I kade moze da se kupat.
I uste nesto na bit-pazar plete nekoj bandazi,cena?
Jbg dosaden ama nemam suski da menjam osovini I novi kaseti

Точкар има кај Поликлиника Битпазар, после грнчарите десно. Искрено поим немам кај е локацијава, препишувам од еден пост на фејсбук.
Плетење бандаж до 400 денари ако му однесеш здрави прави жици.

Касета ако е многу, многу замастена со Арис. Ако се глеа барем малку металот одоздола, со детергент за садови, нерастворен го истураш на касетата и удираш јако со четка. Со Арис многу побрзо ќе излезе ама ако немаш, и средство за садови бива.

Ова направи го пред да ти плетат тркало, па откако ќе го сплете, убаци му се "еј абе уште ова да видиш...", може и бесплатно да ти го потсреди. Малце е комплицирано за сам да го местиш, треба осет и искуство што за жал не можам да го искажам преку текст. Можам ама ја ќе се здробам од пишување, вие од читање, на сите ќе ни досади.

Има на youtube туторијали, adjusting front (или rear) hub, во зависност дали задна или предна. Требаат посебни клучеви ама од мое досегашно чепкање, и со обични Unior сум завршил работа. Пробај, само да го опраиш можеш, да го дозаебеш не ;D Ако не успееш, точкар за ситни пари ќе го врати во нормала.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #3327 на: 18 Август 2015, 13:53:54 pm »

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3328 на: 20 Август 2015, 17:38:48 pm »
Што продавници имате таму во скопје за велосипеди?

661 Recon да не има некој негде забележано, да си прашам за цена,
оти таков стил на кацига барам, а да не е над 4-5000ден.

Каде немаат:
- оутдоор
- работилница ооо
- мастерспорт
- бајкмаркет
- проспорт (имаат specialized ама 6000 не ми се даваат)
- пробајк
- бајкстоп
- треска
- хмкд (имаат само зелена ixs а јас сина порачав, сега ми пишаа, последна опција ми е)

уствари кој носат 661 опрема таму да не знајте?

Отсутен Tome-Colt

• Сениор
  • Муфљуз
« Одговори #3329 на: 20 Август 2015, 18:02:03 pm »
Никој мислам во Скопје не носи 661. Да си порачаш од интернет?