Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146318 пати)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Велосипед
« Одговори #3300 на: 11 Август 2015, 08:24:50 am »
Се сомневам дека диск кочници ќе му помогнеа, бетмен беше премногу исилен и на грешната страна од патот за кочење и фаќање кривина.
Конфигурацијата на патот до неа најверојатно ја прави опасна кривината.

Пазете предметот што летна кај тие двата гледачи зад колата, главите ќе им ги скинеше.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #3301 на: 11 Август 2015, 09:46:34 am »
Ќе му помогнеа и тоа како. Ќе удреше пак ама можда со пола од брзината и немаше да се искрши олку лошо.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #3302 на: 11 Август 2015, 10:11:52 am »
Ништо немаше да му помогнат диск кочниците, тој сам ќе се утепаше уште на рамното пред кривината. Среќа колата се најде тука инаку ќе го бараа низ гранките на дрвата на 500 метра.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3303 на: 11 Август 2015, 10:24:29 am »
Да речеме дека подобри кочници ќе ја скратат патеката на сопирање. Во трка сите секогаш ќе целат да кочат што е можно подоцна. Пократка патека на сопирање значи дека многу поблизу до свиокот ќе се движиш со максимална брзина. Скратеното време на кочење, значи дека мало задоцнување при повлекување на сопирачката, ќе резултира со многу поголемо промашување на идеалната брзина за влез во свиокот.

Подобри сопирачки на натпревар => поголема шанса за несреќа.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3304 на: 11 Август 2015, 10:27:49 am »
Еве глеам колку помала шанса за несреќа имаа тројцата што се здробија, особено оној што удри во кола. Тие што удрија во мотор со инфериорни кочници лесно поминаа за среќа.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #3305 на: 11 Август 2015, 10:33:40 am »
Сите тројца удрија во апексот на свиокот, односно во точката каде што би требало да се движиш со најниска можна брзина. Таа брзина е диктирана од гумите и формата на свиокот, не од сопирачките.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44964
  • Il Moderatore
« Одговори #3306 на: 11 Август 2015, 11:01:30 am »
http://fox13now.com/2015/08/09/cyclist-suffers-severe-injuries-in-high-speed-crash-at-tour-of-utah/

Цитат
Race officials say the cyclist suffered broken ribs, a fractured pelvis and a punctured lung. He was transported to a local hospital where he is reported to be in stable condition.

Нека дрват к*р од Светска велосипедска организација на тема "диск кочници" уште малце. Што сакаш праи, какви сакаш кочници и технологии измислувај, кога едната површина е гол, лакиран карбон, а другата гума/плута, тој систем НИКАД нема да биде поуздан систем за кочење.

Нема врска со кочниците, повеќе е со некоја грешка направена уште пред да улета у кадарот.

Пази како улетува у кадар, значи веќе кочи увелико:

После тоа е ерборн:

Веќе тука се гледа дека целиот е у ваздух:

И тука веќе го спушта предното тркало, али касно му е све:

како и да е, можда поарно колана што се најде таму, пошто некој од публика ќе настрадаше, а овој пак ќе завршеше во кола, можда и со бетер повреди.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #3307 на: 11 Август 2015, 14:00:42 pm »
еве го другото видео од линкот постиран погоре, шо знам шо да кажам, освен дека самиот си е крив, лошо ја процени кривината, најверојатно очекуваше лева брза а не од 180 степени.  :-\

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4118
« Одговори #3308 на: 11 Август 2015, 16:04:18 pm »
Можело ABS  да го спасува. Кочниците му се доволно јаки да ги блокира тркалата. Но гуми не држат. Диск кочниците многу помагаат кога подлогата е мокра и кога бандашот се мокри полесно отколку дискот, но во овој случај нема особено значење. Дури по законите на физиката кочењето на бандаш треба да овозможи полесно запирање со помала сила (ако нема други фактори што го намалуваат триењето).

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 2123
« Одговори #3309 на: 11 Август 2015, 17:18:38 pm »
"По судирот, Брамиер летна во воздух и потоа тресна на асфалтот - See more at: http://sportmedia.mk/video-galerii/irec-i-gledashe-vo-ochi-na-smrtta-so-velosiped-srede-trka-se-zabi-vo-avtomobil-video#sthash.EexSqJQj.dpuf"

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #3310 на: 12 Август 2015, 21:49:24 pm »
Може помош за гуми(надворешни и внатрешни).Имам еден рог тркачки,
пред 3години го утепав возење со швалбе едни тенки у пм,но на брат ми
нешто му затребаа ги извади и ме сјеба поштено.Точакот беше ставен
во шупа и скисна таму.
Сега дајте предлог за гуми.Мислам пак швалбе да земам,пошто смрт нема(или
мене ми се погоди)  ;D 8) ;D
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3311 на: 12 Август 2015, 22:50:22 pm »
Измери дијаметар на обрачот прво. Чим си имал Schwalbe, верувам дека се 622 милиметри. За нив имаш голем избор на гуми, ама прво ќе ни кажеш до која цена сакаш да купиш. :)

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #3312 на: 12 Август 2015, 23:13:21 pm »
max 1500 od guma
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #3313 на: 13 Август 2015, 00:03:26 am »
Rubena Syrinx Racing Pro, folding гуми. Јас и TomeColt ги имаме, он ги извози доста и мислам дека е многу задоволен.
Гумите се екстра лесни, 230 грама од гума.
Ако си од Скопје да те пратам во продавницата со препорака, неколку стотки под 1500 по гума треба да ги земеш.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #3314 на: 13 Август 2015, 11:27:38 am »
Повозев деновиве 2 сета карбон бандаши по малце и сум изненаден колку лошо уствари кочи тоа чудо. Првиот пат дури страв ме фати дали ќе застанам од што мислев дека подобро функционира. После некое време се навикнуваш ама лошо е кочењето секако!
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“