Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1062576 пати)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
Одг: Велосипед
« Одговори #2340 на: 13 Август 2014, 15:36:53 pm »
Крел глеав по логовите твои на страва и приметив дека качвање идеш ептен одлично, а на спуст некако не се оптеретуваш, односно си доста поспор. Глеав за водно.

Немаш мерак на спуст?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17845
« Одговори #2341 на: 13 Август 2014, 15:53:21 pm »
Има карбонско Пинарело за асфалт и карбонски Specialized за офроуд. ;D Многу си ги сака точаците, ја го разбирам зашто нема мерак на спуст. За качување е цар :)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2342 на: 13 Август 2014, 15:56:44 pm »
Крел глеав по логовите твои на страва и приметив дека качвање идеш ептен одлично, а на спуст некако не се оптеретуваш, односно си доста поспор. Глеав за водно.

Немаш мерак на спуст?

Верувал или не, од секогаш повеќе сум сакал качување него спуст :) Сакам одредени спустови, ама не се форсирам нешто премногу да пуштам надоле, туку баш да уживам :)

Порано кога се натпреварував, кога сум имал фини резултати биле базирани на качување стрмнини, а не на спуштање :)

MTB точакот што го имам, го бирав за да добро качува. И покрај дуплата суспензија главна врлина му е качување. Инаку бидејќи имав голема пауза и качив доста килограми (бев 68-70 кг, па дојдов до 84 кг), сеуште не качувам како треба. Мислам дека за неколку месеци ќе се вратам скроз во нормала. Инаку од кога почнав да возам сезонава, успеав да дојдам до 78 кг, без кратење на храна.. Целта ми е да се вратам на 72-73 кг, ама без диети.

Еве едно возење што го базирав на качување на дел што многу тешко се возеше (скоро сите тука буткаа, јас го возев па правев доста предност ради тоа). Ова е пред едно 3-4 години кога уште имав релативно добра килажа :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2343 на: 13 Август 2014, 15:58:25 pm »
Има карбонско Пинарело за асфалт и карбонски Specialized за офроуд. ;D Многу си ги сака точаците, ја го разбирам зашто нема мерак на спуст. За качување е цар :)

Не е ради точаците што не возам брзо на спуст :), односно не ги штедам нешто посебно.

Само  немам мерак некој посебен за кој знае колку брз спуст.Мада има делови што сакам да ги пуштам брзо :)

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2344 на: 13 Август 2014, 16:05:58 pm »
Па добро качувањето си бара повеќе сила, техника кондиција, спустот е релативно лесна работа :D

Пошто ти си така по профи велосипедист, си возиш доста, сакав да видам ја кој се твоите времиња за нагоре на водно, до средно ете. Имаш доста, доста добри времиња на качување, ама сакав да видам онака до каде сум јас. Пошто имам поминато само 250км од кога го имам точачето а не сум активен во никаков спорт многу години наназад, така да заостанувам зад тебе по 7-8-9 минути што и не е така ептен лошо (за мене). А и бајкот мој не е којзнае што, одличен е ама од точак до точак има разлика нормално.

Ми треба кондиција, ми треба уштеее фурни леб да јадам за да се прибижам кон некое подобро време и слично арно ама сум задоволен со мојот прогрес, ептен брзо успеав да извадам поарни времиња до водно. Возењето да ми биде полесно и поуживање, али далеку сум!

Да продолжам со темпово на возење, во наредните два месеца со оглед на мојата килажа, да зеам некој од вашите пердув точаци има да ве скинам за нагоре, да ви набијам комплекси :D :P

Инаку браво за се, од кога сеа почнав да возам по малку почнав да ја разбирам љубовта ваша кон точаците. Стварно е преубава работа :D

ЕДИТ: инаку што точаче МТБ имапш? Пинарелото роад го знам, ама МТБ-то не см го видел.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2345 на: 13 Август 2014, 16:08:47 pm »
Спуст бара голема техника, и не е баш до толку лесно како што изгледа. За жал немам посебно талент за спуст :) (Сите трки на кои сум учествувал на спуст баш сум губел време, мада на трка те пука адреналин, па некогаш не му мислиш едноставно го пушташ). Веројатно ќе почнам пак да се тркам наредната сезона, чисто да видам како сум што сум :)

И не се замарај со времиња :) Вози си за уживање :)

За МТБ возам Specialized Epic Marathon Carbon модел од 2007 година. Овој точак го сакам повеќе од Pinarello -то и ми е точак што ептен ми лежи.

Frame & Fork
Frame Construction   TIG-welded/bonded
Frame Tubing Material   FACT 9m carbon triangle, M5 aluminum rear triangle
Fork Brand & Model   Fox F100 RLC, 100mm travel
Fork Material   Aluminum, single crown
Rear Shock   Specialized AFR Flow Control, 100mm travel

Components
Component Group   Mountain Mix
Brakeset   Magura Marta, 185mm front/Magura Marta, 160mm rear brakes, Magura Marta levers
Shift Levers   SRAM X-0 trigger
Front Derailleur   Shimano XT, dual-pull/clamp-on 34.9mm
Rear Derailleur   SRAM X-0
Crankset   Shimano M-770 XT, 22/32/44 teeth
Pedals   Crank Brothers
Bottom Bracket   HOPE
BB Shell Width   Unspecified
Rear Cogs   9-speed, 11 - 34 teeth
Chain   SRAM PC-971 with Power Link, 1/2 x 3/32"
Seatpost   Thomson Setback, 30.9mm diameter
Saddle   Specialized Phenom Pro, Carbon rails
Handlebar   Specialized OS XC low rise carbon bar, 31.8, 640mm wide, 6 up, 8 back
Handlebar Extensions   Not included
Handlebar Stem   Specialized ,31.8mm clamp, 3D forged w/CNC finish
Headset   1 1/8" threadless Campy spec integrated sealed cartridge bearing

Wheels
Hubs   Front: Specialized Hi Lo disc, Rear: DT Swiss
Rims   Mavic 817 32-hole
Tires   26 x 2.00" Specialized Fast Track Control LK
Spoke Brand   DT Swiss stainless steel, 2.0/1.7/1.8 butted
Spoke Nipples   Alloy niples

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2346 на: 13 Август 2014, 16:14:18 pm »
Добро нормално има техника на влегување во кривини и слично, се тоа е јасно сакав да кажам као полесно е пошто не се вложува до толку напор како на качување, гравитацијата ти помага минимум 60%

Абе не дека се замарам со времињата многу, туку пошто сум нов во овие работи, сакам секое одење нагоре надоле, да ми биде подобро од претходнот, да знам дека некако сум напредувал.
Мене качувањето ми е тешко, ама сум само 55кг па тоа ми прави огромна разлика. Да бев истиот ја само 15-20кг потежок, немаше до толку лесно да ми оди :)

Здравје, ке се видиме обавезно ке извозиме нешто заедно ке ги зееме Томе, Мартин и Фиц, само не нешто екстремно тешко :D

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4066
  • MadaFunker
« Одговори #2347 на: 14 Август 2014, 18:10:35 pm »

Само и на ова ке му го најдат крајот кај нас  :)
New blood of old school

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2348 на: 14 Август 2014, 20:52:34 pm »
Само што се враќаме од една одлична вожња до Крстот на Водно со Фиц

http://www.strava.com/activities/180205200/segments/4213414437

Мартин, ајде батали гостивар враќај се да ни се придружиш

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2349 на: 14 Август 2014, 23:58:09 pm »
И јас малце се повозив последниве неколку дена. Со уште еден другар ја свртевме цела Источна Македонија,

Скопје-Куманово-Крива Паланка-Кратово-Пробиштип-Кочани-Виница-Македонска Каменица-Делчево-Пехчево-Берово-Струмица-Радовиш-Штип-Свети Николе-Скопје.

Вкупно поминавме 510 км и качивме 6887 метри вертикално, возевме 4 дена и спиевме на 3 места првата вечер кај Мождивњак (блиску до Крива Паланка) втората вечер на езеро Калиманци и третата вечер во некое нивиште покрај пат меѓу Струмица и Радовиш.
Ненормално беше топло, на сонце Гарминот доста од времето покажуваше преку 40 степени и тешко за возење од таа гледна точка па моравме да правиме долга пауза обично меѓу 1 и 5 саат. Возевме и навечер што и не е така безбедно на магистрални патишта ама добро бевме обележани (елечиња, светла, рефлектирачки лепенки). Се на се супер тура, би ја правел пак ама не на волку топло време :)

Еве и лог од Страва:
http://www.strava.com/activities/180278064
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2350 на: 15 Август 2014, 01:48:46 am »
Само што се враќаме од една одлична вожња до Крстот на Водно со Фиц

http://www.strava.com/activities/180205200/segments/4213414437

Мартин, ајде батали гостивар враќај се да ни се придружиш

Дики, ти здравјето ќе ми го земеш бе. :) Сеуште сум пред тебе на сегментите, ама поставени се со Specialized Venge - Ultegra Di2, 7 кила точак. Ако фатам со мојот да ролам нагоре, ќе ме изедеш сигурно. :)

И јас малце се повозив последниве неколку дена. Со уште еден другар ја свртевме цела Источна Македонија.
http://www.strava.com/activities/180278064

Извини што пак ова ќе ти го кажам, ама СЕКОЈА ЧЕСТ за подвигов. Јас не би се нафатил, искрено. :) Затоа сум многу повеќе фасциниран од авантурата!

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2351 на: 15 Август 2014, 16:55:51 pm »
Брачед фала ти за пофалбите :) Иначе дајте да правиме едно возење Карклубско деновиве а?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30269
    • CARclub.mk
« Одговори #2352 на: 15 Август 2014, 17:05:19 pm »
Само што се врати, одма пак некаде да се изгубиш.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2353 на: 15 Август 2014, 17:53:44 pm »
Брачед фала ти за пофалбите :) Иначе дајте да правиме едно возење Карклубско деновиве а?

Заслужени пофалби. :)

Иначе, види го мојот предлог за тура, исто во Мавровски регион. 1 или 2 страни уназад. Мислам дека ќе ти се свиди.
За скопска карклубска дружба ако ми одговара терминот ќе се потрудам да ве подружам. :)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #2354 на: 16 Август 2014, 09:41:52 am »
Nekoj so gi razbira poveke da kaze mislenje za ovie,ili da predlozi nesto za vakvi pari otprilika.

AIM PRO 29- 25000 den  19'' i 21'' 
AIM SL 29 - 29000 den 17'' 19'' i 21''
ANALOG 29 - 35000 den 17'' i 19''

http://www.probike.mk/products/424
http://www.probike.mk/products/425
http://www.probike.mk/products/423
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson