Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1062707 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15028
Одг: Велосипед
« Одговори #2295 на: 29 Јули 2014, 17:47:30 pm »
Се разбудив рано, видов дека ќе ми биде досадно и ќе немам што да правам толку рано, се спакував и си извозев :) Преубав ден!

;D ;D ;D

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16765
  • Keep it 100
« Одговори #2296 на: 29 Јули 2014, 20:59:30 pm »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30269
    • CARclub.mk
« Одговори #2297 на: 29 Јули 2014, 21:22:21 pm »
Ух, очекував бетер да биде. Овој дури лесно пројде.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2298 на: 03 Август 2014, 09:03:54 am »
http://www.strava.com/activities/174542193

Скопје-Гостивар-Маврово-Дебар-Струга-Охрид

Во Гостивар со Мартин по едно кафе.

За жал Гармин -от ми го оштети фајлот за возењето од Скопје до Гостивар (имав 26 просечна колку што гледавме со Мартин (пред да стане corrupted) , 1500 калории потрошени и 2 саати  и 30 минути до таму).

Вкупно активно возенје од Скопје до Охрид преку Дебар 8 саати.

Вкупно поминато време: 9 саати и 40 минути

За сите што користите или ќе користите Garmin уреди, за да не се случи вакво нешто:

1. Гасете ја Autoshutdown функцијата на уредот

2. Чим ги префлите активностите на Страва или Гармин Конект бришете ги од уредот

« Последно менување: 03 Август 2014, 09:14:05 am krell »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17845
« Одговори #2299 на: 03 Август 2014, 11:21:06 am »
Јас го мислам дали безбедно патува, тој вози со максимална брзина од 85.7 km/h. :D
Стварно ми падна криво што се оштети фајлот, 25+ просечна на 200 километри рута е одличен резултат!

П.С. Со точак ќе се враќаш?

П.П.С. Страва логот се гледа само преку мобилна апликација. Преку web, линкот го покажува како оштетен/неточен.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2300 на: 03 Август 2014, 20:53:48 pm »
Јас го мислам дали безбедно патува, тој вози со максимална брзина од 85.7 km/h. :D
Стварно ми падна криво што се оштети фајлот, 25+ просечна на 200 километри рута е одличен резултат!

П.С. Со точак ќе се враќаш?

П.П.С. Страва логот се гледа само преку мобилна апликација. Преку web, линкот го покажува како оштетен/неточен.

Еве го сега средено

http://www.strava.com/activities/174956973

Strava -та има функција Elevetation Correction, односно да ги коригира висините што се извозени базирано на бази со висини од интернет и важи само за уреди со барометар. Меѓутоа од моето искуство додава висина што не е реална. Во случајов на искачени 1500 метри за овој снимен дел (вкупно целото возење имав околу 2000), Strava ми додаде 2000 метри, и демек сум искачил 3600.

Оваа опција нема враќање назад ако видиш дека тотално е утната висината, па едино чаре е да се избрише возењето, па пак од почеток. Е деновиве имале проблем со сајтот, па ако избришеш од компјутер сепак останува дел, и ем не можеш да ја закачиш од почеток, ем не можеш да отвориш.

Коригирав така што ја избришав од мобилен, па можев да ја пратам пак некоригирана во поглед на елевација (мислам дека Гармин -от е далеку попрецизен споредено со ова од Страва. Најпрецизно е корекцијата што ја прави Garmin Connect, ама за да го видат возењето други, мора да се членови на Garmin Connect.

Исто приметив дека STRAVA е доста непрецизна понекогаш и во поглед на максималната брзина. Во моево возење пишува дека е 85 км/ч, а мојата реална максимална е околу 60 км/ч (Исто Гармин Конект е точен во случајов).

Лошото кога бришеш активност, па ја ставаш повторно е што ги губиш сите Kudos и сите коментари што си ги имал. Не ми е јасно зашто не направиле опција да вратиш на вредностите што си биле пред Elevation Correction, туку мораш да бришеш активност па пак да ја закачуваш

Отсутен Деки

• Редовен
  • Пораки: 1534
« Одговори #2301 на: 04 Август 2014, 01:51:28 am »
Може не е  постов за тука, да не отварам тема во Купувам... Сакам на мојот точак да  ставам алуминиумски рам, има некој понуда, не е важно во  каква состојба е само да не биде лупан свиткан и слично...

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2302 на: 04 Август 2014, 02:15:17 am »
Koga procitav prvo max speed kaj braced vo postot 86 me fati panika trgnav da oblakam patiki da idam da napraam bolje ama posle vidov deka si vozel lagano so 60.

Solo do Ohrid e mashala baska prosecna si izvadil dosta jaka!

Ja vcera otidov do Shapka a denes Shapka-Lesnica-Shapka po najgolemoto nevreme sto sum go videl vo istorijata na nevreminja od postoenjeto na nevreminjata! Dozd i grad so golemina kolku lizavce. Patot se napolni so voda i stana reka (ustvari toa e recno korito sto go koristat kako pat) i 10km spust gi vozev vo voda dlaboka ~30cm. Tri pati skinav guma na spustot od sto ne gledav kade odam. Dosta rizicen spust so krupni kamenja i brazdi od voda ama pa i pregleden sto te ohrabruva da pustis brzina. Ugornicite gi vozevme kolku da ne bide deka stoime vo mesto zasto vo grupata imase mnogu slabo spremni luge i se vlecea dosta.
Se na se dosta ubava tura so prekrasni pogledi ama nevremeto bese strasno!

Eve log od 2te vozenja:

http://www.strava.com/activities/175054262

http://www.strava.com/activities/175054224
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17845
« Одговори #2303 на: 04 Август 2014, 04:16:01 am »
Се изнауживавте вие двајца викендов. :) Браво за двата подвизи, Томе ја освои овонеделната хардкор награда. :)

Мене ми скурчи сам да возам, со другариве што понекад изразуваат желба за возење вадам 13 просечна, прва брзина на брдо ја вртам толку споро што колена ме убиваат после тоа.

Едвај чекам да се вратам во Скопје, да возам ко човек со нормално друштво. :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55153
  • Махер
« Одговори #2304 на: 06 Август 2014, 08:44:23 am »
« Последно менување: 06 Август 2014, 08:47:03 am zeroSignal »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30269
    • CARclub.mk
« Одговори #2305 на: 06 Август 2014, 08:51:41 am »
Се слагам дека не треба да биде обавезно носењето кацига на точак. Брзините се генерално значително помали, итн.

Се слагам дека треба да се едуцираат учесниците во сообраќајот за нивното однесување. Како возачите на коли, така и пешаците, и особено ароганцијата на точак.

Носењето кацига би требало да е обавезно кога се вози надвор од град, итн, ама па тие што го прават тоа веќе си носат кацига кога одат на подолги тури. Доволно се свесни.

Едит: Од 1 до Скопје 2014, што мислите, колку ќе биде игнорирано барањето на здруженијава?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2306 на: 06 Август 2014, 09:19:32 am »
Се надевам дека ќе е задолжително носење кацига, а уште поважно некакво обележје на возачот - и светлосна сигнализација (катадиоптри) на точакот.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2307 на: 06 Август 2014, 09:57:54 am »
Со други зборови, сакаш само оние кои сериозно сакаат да возат велосипед, да смеат да возат. Има и тука логика. Нема да се замарате со ојле дојле што шантраат и незнаат да држат правец.

Проблемот (дополнителна предност) е што така не се креира култура за возење на велосипед. Кој како си гледа на работите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #2308 на: 06 Август 2014, 10:00:42 am »
Ојле нема пари за кацига? А Дојле нема за катадиоптри?

Дојле го газам ич не ми чуе.

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2309 на: 06 Август 2014, 10:04:44 am »
Има, ама тој и така не сака многу да вози. Кацигата и high visibility jacket за него се додаток на негативностите при возење на велосипед. Се гледа и од истражувањата. Како се зголемува задолжителната опрема, така се намалува бројот на велосипедисти.
« Последно менување: 06 Август 2014, 10:42:46 am Vasil »