Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1197832 пати)

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
Одг: Велосипед
« Одговори #1665 на: 01 Февруари 2014, 00:08:46 am »
malinamamun!Dali mozes da go prasas priajtelot za krajna cena.Ke odi li pod 700 evra ili ne razmisluva?

Искрено ако го дава под 700 еур, би го зел јас за резервни делови :)

Озбилен сум :)

Hahahahha,ova ti bese dobro.Kaj ti tekna samo :D

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #1666 на: 01 Февруари 2014, 00:11:00 am »
Велосипедските гуми (оние од реномирани производители) немаат датум на производство како автомобилските?

Немаат.

Летоска купив гуми за оваа сезона Specialized Renegade Control 1.95

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И баш сега ги проверив не можам да најдам датум на производство. Исто и на гумите што ми се на точак

Nema ni na maxsis kaj mene data na proizvodstvo.Ova so nedela i godina na proizvodstvo imam primeteno samo kaj edni fabricki gumi na felt.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5399
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1667 на: 01 Февруари 2014, 00:34:21 am »
Инаку по грешка лани купив во Австрија место 26" 29" Continental Explorer кевларски гуми, кои што би ги продал за 20 ЕУР од гума , чисто да не и стојат
Tubeless Ready се, така? Ако не ти се брза баш веднаш да ги продадеш, чувај ми ги! :)
Ќе знам за некоја недела точно што ќе испадне со Canyon-oт, поточно кој модел ќе го нарачувам. Ама секако ќе ми требаат пар Tubeless Ready гуми.

Искрено, треба да се организираме вака... некои групни нарачки и слично, делење поштарини и други трошкови.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1668 на: 01 Февруари 2014, 08:27:05 am »
Инаку по грешка лани купив во Австрија место 26" 29" Continental Explorer кевларски гуми, кои што би ги продал за 20 ЕУР од гума , чисто да не и стојат
Tubeless Ready се, така? Ако не ти се брза баш веднаш да ги продадеш, чувај ми ги! :)
Ќе знам за некоја недела точно што ќе испадне со Canyon-oт, поточно кој модел ќе го нарачувам. Ама секако ќе ми требаат пар Tubeless Ready гуми.

Искрено, треба да се организираме вака... некои групни нарачки и слично, делење поштарини и други трошкови.

Сега ги проверив кои гуми се точно (јеби га, стојат во фиока, во глава ми останало дека се Explorer Pro (такви имав одамна), a у ствари биле:

Continental X-King 29" Race Sport (Kevlarski se)

Само моите се со црвено од страна. Инаку не ја купив верзијата со заштита од страна бидејќи на тестови се жалеа дека у ствари тие не се баш најпогодни за полнење со млеко што може да се прочита овде:

http://forums.mtbr.com/wheels-tires/continental-x-king-racesport-653404-20.html

Моите би требало да се овие (истиот thread е, само што погоре баш посочуваат за protection верзија дека не погодна за млеко, а на долниов линк дека верзијата без protection е погодна) (тоа protection му доаѓа истенчен зид, ама со некаков карбонски слој што демек го штити истенчениот зид. На овој начин се полесни за 60-70 gm, ама во пракса се покажале дека при side puncture може лесно да се направи отвор што мллекото нема да го затвори).

http://forums.mtbr.com/wheels-tires/continental-x-king-racesport-653404.html

Едната не е ни одмотана од ролната, и си ja има цената што сум ја платил (31.90 ЕУР по гума)

Не е проблем да се конвертираат во Tubeless. Купени се во Австрија близу Innsbruck

Јас би ги дал за 20 еур по гума (значи 40 еур двете).

Кафето при евентуална примопредаја го частам јас.

Со ризик  да ја изгубам оваа потенцијална продажба :) пак ќе ти спомнам. Јас и ти сме слична висина, и некако мислам дека не треба да земаш 29" од три причини:

1. Мислам дека има поента исклучиво за многу повисоки

2. Потром е точакот

3. Полека се откажуваат како стандард и преоѓаат на 27.5". Бидејќи купуваш сега, види кои ти се опциите со 27.5". Ова ти ги решава ем возните карактеристики (не е тром како 29", а подобро проаѓа на нерамнини од 26" ), ем ќе купиш нешто што ќе биде стандард наредниве години

« Последно менување: 01 Февруари 2014, 09:26:59 am krell »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18094
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #1669 на: 01 Февруари 2014, 12:34:27 pm »
Некој бараше точак до 200 евра:

Цитат
*****DRAG ONTARIO 20'' RAMKA ALUMINIUM 7005 V-BRAKE TEKTRO NOVI PAKNI PROMAKS , SR Suntour XCT-V2 VILUSKA 80MM GUMI KENDA,SEDISTE I VOLAN BONTRAGER,STEM I KOLCE ZOOM,PEDALA ALU VP.SHALTERI 3X7 SHIMANO ST FF50R,GLAVINI FORMULA FM21 I31 .MENUVAC ALTUS LANEC kmc. DRZAC ZA SHISE TORBA ZA ALAT,ZVONCE,KILOMETRAZA CENA : 8500 DEN cenata ne e fiksna moze i dogovor GRATSKI VELOSIPED

Контакт: https://www.facebook.com/ivica.beleff

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #1670 на: 01 Февруари 2014, 13:21:19 pm »
malinamamun!Dali mozes da go prasas priajtelot za krajna cena.Ke odi li pod 700 evra ili ne razmisluva?

Бројот негов е 075/629-093.Па побарај си го,да не изигравам расипан телефон

Отсутен desden

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
« Одговори #1671 на: 03 Февруари 2014, 13:00:39 pm »
Каде прават bleeding на Шимано хидраулични диск кочници, но да го користат оригиналното минерално масло од Шимано?
Како алтернатива, каде би можело да се набави тука кај нас / кое друго заменско масло би можело да се употреби?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1672 на: 03 Февруари 2014, 15:53:32 pm »
Каде прават bleeding на Шимано хидраулични диск кочници, но да го користат оригиналното минерално масло од Шимано?
Како алтернатива, каде би можело да се набави тука кај нас / кое друго заменско масло би можело да се употреби?

Мој совет немој да користиш заменско масло. Нарачај си од нет оригинално ако веќе немаат по нашиве сервиси.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #1673 на: 04 Февруари 2014, 00:49:47 am »
Незнам дали тука бараше некој или на друг форум..

Во џамбо има добри штендери (потпирачи де) за точаци.. Добри се, алуминиумски, а и ефтини се, 180 денари.. Ја си купив 2, ќе се најдат :D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1674 на: 04 Февруари 2014, 17:23:10 pm »
Почнав да пак имам термин за вртење на ваљак дома.

Прво сезонава, 1 саат вртење на поголеми вртежи и  пулс некаде 150-160

Пауза 10 минутна после првите 30 минути, па пак

Жива вода сум :)

И еве за Мартин

« Последно менување: 04 Февруари 2014, 18:18:03 pm krell »

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1675 на: 04 Февруари 2014, 18:42:58 pm »
Мераци! Егбитеров само за на тренажер го користиш или стално си возиш со МТБ педали на роуд?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1676 на: 04 Февруари 2014, 19:40:41 pm »
Мераци! Егбитеров само за на тренажер го користиш или стално си возиш со МТБ педали на роуд?

Имам ROAD педали од LOOK. Меѓутоа немам шпринтерки за роад, па возам со МТБ SIDI шпринтерки, така да EGG Beater ов ги преместувам и ги возам и на Роад и на МТБ

Одлични педали се

Инаку до сега најлоши педали што сум имал за МТБ се Scott. Во една кал не ми откачуваа, и тегнејќи се скрши пластиката од шпринтерката.

Ова ми се случи на Караџица, па возев на чорап барем 15 км. Утредента ми пратија обични патики (правевме тура Скопје-Пелистер преку планини)

Шимано се ок, ама ништо нарочито..

TIME се ептен добри

И Egg Beatеr имаа сличен осет како TIME само што се полесни према цената. Ама и помалку траат :)

TIME и EGG Beater ми се бендисуваат зашто имаат слободно движење и не страдаат колена како кај Шимано
« Последно менување: 04 Февруари 2014, 19:56:05 pm krell »

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #1677 на: 04 Февруари 2014, 23:32:35 pm »
И јас возам со МТБ педали, баш затоа и те прашав :)

Инаку Егбитерот е супер педала за офроуд особено за кал и има голем float агол што помага да се намали стресот на колената.

Една од причините заради која и јас уште возам со МТБ педали е баш таа, односно имам повреда на коленото и не ми се ризикува пак, единствено што би гледал е Speedplay ама сега за сега не ми се даваат толку пари за педали.

Гледам и Look имаат некои клитови со 9 степени float ама не сум истражил по детално.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1678 на: 05 Февруари 2014, 12:34:27 pm »
И јас возам со МТБ педали, баш затоа и те прашав :)

Инаку Егбитерот е супер педала за офроуд особено за кал и има голем float агол што помага да се намали стресот на колената.

Една од причините заради која и јас уште возам со МТБ педали е баш таа, односно имам повреда на коленото и не ми се ризикува пак, единствено што би гледал е Speedplay ама сега за сега не ми се даваат толку пари за педали.

Гледам и Look имаат некои клитови со 9 степени float ама не сум истражил по детално.

За кал ЕггБитер от е одлична педала, и исто со float агол што е одличен за колената.

Мана е малку помал рок на траење, ама не е така лошо.

Инаку за мене најдобри педали се TIME , поготово карбонските верзии.. Исто така се добри за на кал, и исто имаат добар агол.

SpeedPlay ги немам возено никогаш. Јас се мислам да си нарачам Карбонски ТИМЕ во иднина

Отсутен desden

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
« Одговори #1679 на: 09 Февруари 2014, 20:07:34 pm »
http://dl.dropbox.com/u/8025714/Vodi%C4%8D%20za%20kupnju%20brdskog%20bicikla%20-%20BK%20TIMUN.pdf

Има корисни информации, се разбира дека има и грешки, ама ќе му послужи на некој. :)