Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140340 пати)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
Одг: Велосипед
« Одговори #1020 на: 14 Јули 2013, 15:08:14 pm »
@Spenser 85-90км ќе фати не се паничи колку шарски води само по асфалт што значи полесно ќе биде :)

Ууу јакичко! ;D

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #1021 на: 14 Јули 2013, 15:11:01 pm »
Како да направим активностите на run keeper да ми бидат public? И дали ја има некој про верзијата? Спенсер, фиц ???

Дуле, логирај се на runkeeper.com/, избери Settings, и кликни на Sharing. Everyone избери, би требало да е ок :)

Го направив ама пак не ми се public активностите. Изгледа од наредно ќе почнат да се гледаат. Фала :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #1022 на: 14 Јули 2013, 19:57:54 pm »
@ Martin брачед море зависи што сакаш сакаш прастаро нешто сакаш нешто алуминиумско сакаш карбон, дали да има вилушка на него каква вилушка каква гарнитура :)

Гола рамка, без ништо на неа. Прастара (поефтина), или најмногу алуминиумска. Ми даваат убаво точаче со (мислам) солидна опрема на него, ама пукната, па заварена рамка. Ако ме посочите кон некоја рамка што е со прифатлива цена, да одам и да си го земам точачето па да се прошетам и јас како човек. :)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #1023 на: 14 Јули 2013, 21:00:23 pm »

@Spenser 85-90км ќе фати не се паничи колку шарски води само по асфалт што значи полесно ќе биде :)

Од кај мене е 100ка ;D

Да не има некој две надворешни, мазни и тенки ? :D

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #1024 на: 14 Јули 2013, 22:02:17 pm »
Тие што сте љубители на оф-роуд возење симнете си го торрентот Anthill Films - Follow Me 2010 DVDRip од Kat.ph - Прекрасно видео!

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #1025 на: 15 Јули 2013, 02:19:27 am »

;D ;D ;D

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #1026 на: 15 Јули 2013, 02:59:55 am »
Кај е ова ???

Него почнав и јас да се заразувам со велосипедизмов... Имав БМ (кинески) рамка и zoom преден амортизер, задниот е обичен.... Почнав да збирам делови по комшии, пазари, на таван што сум имал од пред 15 години (ама многу квалитетни).... Ја составив и ја направив ептен добра...Нема да ви се верува, челична е, и ја доведов до 14 кг... Ептен е лесна за возење, педалаш, исто како да не педалаш, угорница ја мислиш дека е удолница.. вози перфектно, се споредувавме со фабрички БМ, тој е тежок околу 21 кг....
Вчера и денеска не сум симнат од точакот... Ќе го возам овеј уште 4/5 месеци, и ќе земам некој подобар точак...

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #1027 на: 15 Јули 2013, 03:26:53 am »
Хахаха. Остави ти тоа лесното педалање...

Гледај да ти биде точакот увек у топ стање, и вози го што почесто. Најбољи, најдоверлив и најефтин превоз ти е точак... Секако ако ти е добро опремен со квалитетни и добри делови (кевларски гуми, кочници, лагери, бандаши, рам и све остало...). А и ептен е здраво за телото. :)

Јас иначе возам Castello Pilot, 24 брзинец... Такозвани КАМАРО (ради бојата). Не ми е у топ стање и има доста за средуење, али пошто не ми праи мерак баш, не ни се трудам да биде у топ стање. Задниот трап самиот од себе се искриви (добро и јас сум виновен премногу Nm на педали си го праат своето), па задната осовина, односно задното тркало ми стоеше на криво па ми се виткаа осовините. Па го стругнав малце рамот каде што стои осовината, и ете, сега право стои тркалото, али пак ради тоа што го стругнав не ми праи мерак, ем стругнато ем и рамот и понатака си е малце крив... Задната ѕвезда отидена е... Да ја ебам, си знаат клабериве како ми прошлајфува кога бев на паркингчето во паркче кога се делеа маиците. ;D
Гуртните у пичку матер, свират бетер и од товарен воз кога ќе се залета (си знаат Томе, Фиц и Спенсер ;D ;D), а на мокро и при најмал допир квичат. А пошто јас намерно ги штелувам гуртните да допираат на бандашот, си свират тие нонстоп особено на мокро. Треба да се мењаат али чим тера вака, не му се замарам. И онака после падот поради кој што можев да умрам, не возам често агресивно. Иако понекад знам да се испуцам. ;D

Пред Кастелово имав Собим точаче, со заден и преден амортизер. Машина бе. Што све немаше истрпено тој точак само... Дури и бандашот на пола сум го расцепил буквално... Немаше видено ниту 5 минути лагана вожња. Како ме изгура цела 1 ипол година без ништо да му сменам, алал му вера. Па после дојде рапидно пукање на задни гуми и откажување на ѕвезди и некои други ситници. Повеќе време стоеше растурен во подрум него ли што се возеше.
Ми се погоди да сменам 4 гуми во еден месец, и тоа сите ми пукаа, две пукнаа пошто така им текнало (чиста кинезарија), а другите сам си ги испукав. Јебига, многу скокав од тротоари и од огради. На тој точак ниту еднаш не сум дупнал гума, во цели 2 ипол години колку што го возев. ;D A пошто од многу скокање, ми се еба лежиштето на десните лагерчиња на задниот бандаш. Црната маст се претвори во сива, металик маст. И ми скурчи од 4 пати мењање задна гума, па на крај да излезе проблем ова со лагерите... Исто така и ѕвездите ги мењав на секои 3-4 недели. Таман ќе го средев, ќе го возев 2-3 дена па после пак растурање и праење. Хаос. Денес ова точаче стои некаде растурено и забаталено у подрум. Исправните делови од него отидоа кај рандом дечиња... Си ги возат и ден денес. ;D

Имам и друг Собим, без амортизери. Е на него, свака му дала, ниеден дефект да пројави. Све што е потрошен материјал е менувано на време. А возен е без штедење, но и без екстремно глупирање со него. Све освен седиштето и некои други козметички ситници е топ, да ти е мерак да испаднеш на подолг пат со него. :)

Да додадам дека Кастелото и старото Собимче со амортизери, се возат и беа возени скоро секој ден на патека, од Карпош 4 до Аеродром. Понекад и двапати дневно на иста релација. А додека со Кастелото сум испаѓал и на подолги рути... Сум идел до Драчево, Матка, Водно и слично.

Да најдам некој така подобар маунтбајк рам, ќе го средам и ќе го возам низ Скопјево. Додека за на кеј имам Рог Турист рамка, со 28ци бандаши. Треба да се средат некои стварчици на рамот и да се префарба, па потоа да се склопи и да се вози. Имам и некои планови у глава, да му додадам уште еден пренос со зупчаници, да има два ланци и дупло поголем сооднос на вртежи педали/тркало. Па да си крузам 50-60км/ч без некое форсирање. (снагата на копитата не е проблем, ги вежбам на кастелото со притиснати гуртни) ;D

Знам дека се изнапишав, не знам што ми стана ама после исповедувањево се осеќам поиспунето. ;D
« Последно менување: 15 Јули 2013, 03:37:39 am Vlatzki »

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #1028 на: 15 Јули 2013, 08:56:04 am »
Дечки,има ли во Охрид кај да се рентаат бицикли?

Отсутен Vlatzki

• Редовен
« Одговори #1029 на: 16 Јули 2013, 00:01:43 am »
Денеска дознав колку е битно да се има добра предна кочница. Јас залетан фул спид, еден дечко со слушалки на уши ми пресекува пат, без да погледне дали доаѓа некој од позади. Јас кочам веќе 15 метри, додека последните 5 метри скроз легнав на кочница, истовремено вртам десно, овој наместо да продолжи право по патеката, иде на косо и ми сече пат. Како почнаа да свират гуртните во последните 5 метри, дечкото од памет се извади. Го опашав у задниот мењач... Па му реков да го провери мењачот, да не сум му го заебал. Среќа све испадна у најбољи ред.
Јас на предно тркало се кренав... И овој со лакт ме акна во лева подочница, али нема везе... Битно све добро се заврши. Едина лоша ствар е што секој човек у радиус од 30 метри се сврти накај мене, додека една жена така у години се извади од памет, да не сум отишол на другиот свет. ;D

Уште утре ќе идам да купам гуртни за точакот. Препорачајте некоја добра гуртна за cantilever кочница... Да не е многу скапа, али да е солидна. :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1030 на: 16 Јули 2013, 00:30:26 am »
Ќе ти помине ко на куче :D :D :D
Сеа со бољи кочници може само преку волан да летнеш, тоа поболно ќе биде :D
И кај најде cantilever кочници, тоа не престана да се произведува Тито кога го скрши копачот?
Мислиш ваљда на V-brake.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
« Одговори #1031 на: 16 Јули 2013, 00:37:34 am »
Ми помина. ;D

За бољите кочници, па и не баш, се додека дозираш со осет. Јас првите 10тина метри кочев онака со кочница до пола, кочеше, ама не толку добро колку што кочеше прошлото лето, а стискав до пола пошто многу народ имаше наоколу и срам ме фати да затрубам со гуртните... :) Да имав поасални гуртни, ќе успорев без проблем и ќе го избегнев опашуењето од позади.

Иначе кочниците според Википедија се cantilever...:

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1032 на: 16 Јули 2013, 00:42:37 am »
Знам какви се, мислев изумреле со Тито заедно.
Ај кога ќе бараш прашај и поквалитетни од кинески за V-brake колку ќе бидат.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2827
« Одговори #1033 на: 16 Јули 2013, 00:45:35 am »
Батали ги овие, подобро земи си V-Brake, па макар и поефтини некои од зелено пазарче. На стариот точак кога му ги сменив ваквите со V-Brake... препород!!!

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #1034 на: 16 Јули 2013, 01:12:41 am »
Не е само до гумичките и до обрачот на тркалото е.