Ако си возел Kenda SmallBlockEight кевлар можеби, али обичните според мене се топ.
Кевлар кај гумите се користи од две причини:
1. Лесна да биде за промена/и да може да се свитка
2. Тежина
Како е можно полошата верзија од истата гума (што има состав на гума со полош грип (кај Swalbe јасно ти ја кажуваат и компонентата од која е составена гумата , и ги делат во неколку.. На пример Еволутион е подобар од Перформанс (помека е самата гума, и подобро држи иако станува за истиот модел само различна верзија)итн итн. Така ист модел на гума од разен состав на гума не држи исто) , и што е потешка, автоматски потешко се вози точакот), да биде подобра?
Од ова до сега контам дека или го користиш точакот за до пазар, или за на сладолед, или возиш асфалт. Да си возел offroad со SmallBlockeight ќе си приметел дека пролизгува и не држи.
Пред 2 години возев 10 дена на планина Учка над Опатија, и уште недела дена на Фрушка Гора. Ги возев SmallBlockEight и само мене ми пролизгуваше задното тркало на одредени качувања.. Се дури не сменив утредента Specialized Captain Control. За на Фрушка Гора пак ги вратив SmallBlockEight пак истото. Вратив Specialized Captaion Control нема пролизгување.. За спуст па да не зборам воопшто..
И не секогаш им верувај на муабетите од велосипдеските продавници кај нас (Small Block Eight беа многу форсирани од една од нив се дури не добија Nevegal (што се одлична гума) па после ги форсираа нив, се дури после не добија друга марка на гуми.
Инаку моите гуми ги купувам надвор (Австрија, Франција, Италија, Англија, Словенија). Ем се поевтини, ем сигурно е све како треба, ем избор... За компарација, лани во Салзбург во Австрија купив две Schwalbe Rocket Ron кевларски гуми, 510gm по гума во 2.25 верзија.
Ги платив 29 ЕУР по гума, (значи двете 58 еур), износ на кој си повратив и дел од ддв -то. Чисто спореди колку чини една ваква гума во Скопје и види зашто од кога ќе се направи лагер на одреден модел ти ги форсираат па макар и да не чинат (не е ова само за гуми).
И секогаш ама баш секогаш кевларската варијанта е подобра од истата гума ама во жичана форма.
Поздрав
Дарко
п.с. Некаде ги имам по дома гумиве, ако толку ти се бендисуваат како држат радо би ти ги продал за многу многу евтини пари