Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140651 пати)

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
Одг: Велосипед
« Одговори #780 на: 02 Мај 2013, 23:57:07 pm »
Се исплаќа http://www.facebook.com/groups/201303700007544/permalink/254581668013080/ за 8000ки ???

Или овеј за 10.000 ден ?

« Последно менување: 03 Мај 2013, 00:10:15 am Бузуки »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #781 на: 03 Мај 2013, 03:05:24 am »
Да ти исполнам желба. Еве што возам , од мене и моето превозно средство а не од интернет :) Ова е од трка од пред 2 години

поздрав

Дарко

Да ти кажам право, баш вака очекував да го видам - со кал до „ретровизори“.

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 445
« Одговори #782 на: 03 Мај 2013, 08:22:56 am »
Kaj Scale 80 едино ми мати памет што напред има шалтер Аливио, а позади Деоре шедоу. Зашто ваков компромис?

Со оглед дека точак возам од 94 година (се такмичев, и сеуште возам (само што се вратив од 70 км возење)), ајде малку совети на што да обратите внимание кај купување на точак.

1. Најважна компонента на точак е Рамот. Најбитно од све е да ви одговара геометријата на рамот и поготово големината. Џабе екстремно скап точак со не знам каква опрема, ако не ви одговара самиот рам. Гледам доста луѓе купуваат погрешен точак палејќи се на менувач и слично. Ако се купи тамам рам и со соодветна намена (ако ти е за off road возење и тоа и нагоре и надоле, купуваш XC (cross country), ако ти е само за спуштање купуваш DH (Downhill), итн итн..., имаш добра основа и можеш лесно да правиш упграде. Aко промашиш тоа, џабе све.

Еве ви еден сајт каде што точно може да одредите кој рам е за вас во поглед на големината на рамот. Посебно обратете внимание на хоризонталната должина на рамот, бидејќи од нејзе ви зависи начинот на седење и позицијата.

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

Исто висината не ја одредува исклучиво правата големина на рамот. Може да сме иста висина, ама да имаме различна должина на нозе, раце, труп, па да возиме разна димензија на точак. Погорниот линк ќе ви помогне во изборот.

Исто од кога ќе се одреди правата големина на точакот, многу е битно да се подеси правилно и тоа:

- Висина на седиште (треба да се користат мускулите и на листови и на бутови, а да не е превисоко и да ве боли кичма)

- Позиција на седиште (напред/назад/агол)

Кога седите на седиште, ако ги ставите педалите во хоризонтална позиција, и ако пуштите висок од коленото (она дупчето на самата чашка), треба да падне точно врз осовината на педалите. Ова е многу битно за правилно и удобно возење.

- Должина на стем

Од кога ќе ги подесите претходните параметри, се бира ова. Треба рацете да се благо свиткани (не смее никако затегнати). Исто не треба ни прекраток стем, бидејќи во тој случај нема да може да возите како треба.

- Агол на стем

- Висина на стем

Зависно од намената на точакот зависи и висината на стемот. Ако е за cross country, генерално треба гиданот да биде нешто под седиште (колку и како, како и другите парамтери бараат експериментирање)

Од правилно подесување на овие  параметри ќе ви зависи дали ќе ги искористите перформансите на одреден точак или не.

Исто карактеристите на самиот точак, колку лесно се качува, дали е стабилен на спуст, дали се витка при спринтање , дали апсорбира при спуштање или дупки (идеално би било ако е тотално крут на вртење педали, апсорбира дупки, и не се витка во кривини), ова највеќе зависи пак од рамот:

- Геометријата на рамот

- Материјал на рамот (штосот е да е лесен, доволно крут при влегување во кривини и при спринтање на педали, а сепак да апсорбира дупки и вибрации. Ова успева да го исполни карбон, добро изработен челик, или добро изработен титаниум. Алуминиум ги исполнува тие особини ама знае да биде крут и да не апсорбира доволно, и кај евтините верзии е тежок.Кај верзиите со два амортизера самите амортизери апсорбираат така да алуминиум е добар избор (иако за мене најдобар е карбон во таквите случаи).

- Изработка на рамот (дали е истенчен кај што треба, и дали е зацврстен исто кај што треба)

Втора работа што е многу битна а гледам никој не ја спомнува за брзината и перформансите воопшто на еден точак. Тркалата

Највеќе игра улога ротационата тежина на точакот (секогаш би избрал потежок рам со ултра лесни тркала, од колку ултра лесен рам со тешки тркала, освен ако не намеравам набрзо да правам упграде).

Ако пробате точак со стварно лесни тркала, ќе сватите за што зборувам.

Од квалитетот на суспензијата зависи стабилност, удобност , управливост (за надоле). Добра суспензија треба при качување нагоре да не ни зема од снагата , а во исто време да обезбеди добар грип. Повеќе сакам воошто да нема суспензија, од колку да има чкарт (што обично е случај кај евтините точаци)

Да скратам :) При купување не се палете само на марката, нити на менувачот или амортизерот. Има доста маркетишки финти поготово во поевтините модели. Ама ако веќе купувате во таа класа , и ако ви е стварно да возите обратите највеќе внимание на посочените детали.

Sobim, Decathlon и слично, воопшто не ги ни сметам за точак.

И Бугар ќе те разочарам. Апсолутен минимум во пари за колку толку саглам точак (ништо посебно, туку почетничко ниво), ти е 500 ЕУР.

Некое ниво да можеш посериозно да уживаш во перформансите ти е некаде 1000-2000 еур (ова би дошло висока средна класа).

Ако имате прашања тука сум

поздрав

Дарко

Се е во ред со рамот и опремата.Се согласувам потполно.Но за да оди нагоре подобро и полесно,најбитно е тенка гума.Сеуште се сеќавам кога со еден обичен добро стегнат Ориент и со гуми кенда 1.50 оставав се зад мене нагоре на Водно.Ги гледам луѓе со скотови,трекови и дотерани со опрема фулл како душа мачат нагоре,а јас со точачево мое на кое од саглам опрема имаше 2 кенда гуми и задна кочница шимано нормално v-brake. :) оставав све што ќе најдев по пат.Не дека сите сакале да се тркаат,но еден добар дел од луѓето ги фаќаше инает и се обидуваа,но попусто.Така да според мене најбитна компонента за најдобро искачување нагоре е гумата.Перформансите со потенка гума се 30-50% подобри,а разликата помеѓу деловите од пониска и повисока класа барем на шимано повеќе ја гледам во крутоста и сигурноста отколку на перформанси.

Така да според мене најбитно за мене на еден велосипед кој претежно се вози по угорнини е пред се гумата,па рам,а дури на крај делови.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #783 на: 03 Мај 2013, 08:32:28 am »
Kaj Scale 80 едино ми мати памет што напред има шалтер Аливио, а позади Деоре шедоу. Зашто ваков компромис?

Со оглед дека точак возам од 94 година (се такмичев, и сеуште возам (само што се вратив од 70 км возење)), ајде малку совети на што да обратите внимание кај купување на точак.

1. Најважна компонента на точак е Рамот. Најбитно од све е да ви одговара геометријата на рамот и поготово големината. Џабе екстремно скап точак со не знам каква опрема, ако не ви одговара самиот рам. Гледам доста луѓе купуваат погрешен точак палејќи се на менувач и слично. Ако се купи тамам рам и со соодветна намена (ако ти е за off road возење и тоа и нагоре и надоле, купуваш XC (cross country), ако ти е само за спуштање купуваш DH (Downhill), итн итн..., имаш добра основа и можеш лесно да правиш упграде. Aко промашиш тоа, џабе све.

Еве ви еден сајт каде што точно може да одредите кој рам е за вас во поглед на големината на рамот. Посебно обратете внимание на хоризонталната должина на рамот, бидејќи од нејзе ви зависи начинот на седење и позицијата.

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

Исто висината не ја одредува исклучиво правата големина на рамот. Може да сме иста висина, ама да имаме различна должина на нозе, раце, труп, па да возиме разна димензија на точак. Погорниот линк ќе ви помогне во изборот.

Исто од кога ќе се одреди правата големина на точакот, многу е битно да се подеси правилно и тоа:

- Висина на седиште (треба да се користат мускулите и на листови и на бутови, а да не е превисоко и да ве боли кичма)

- Позиција на седиште (напред/назад/агол)

Кога седите на седиште, ако ги ставите педалите во хоризонтална позиција, и ако пуштите висок од коленото (она дупчето на самата чашка), треба да падне точно врз осовината на педалите. Ова е многу битно за правилно и удобно возење.

- Должина на стем

Од кога ќе ги подесите претходните параметри, се бира ова. Треба рацете да се благо свиткани (не смее никако затегнати). Исто не треба ни прекраток стем, бидејќи во тој случај нема да може да возите како треба.

- Агол на стем

- Висина на стем

Зависно од намената на точакот зависи и висината на стемот. Ако е за cross country, генерално треба гиданот да биде нешто под седиште (колку и како, како и другите парамтери бараат експериментирање)

Од правилно подесување на овие  параметри ќе ви зависи дали ќе ги искористите перформансите на одреден точак или не.

Исто карактеристите на самиот точак, колку лесно се качува, дали е стабилен на спуст, дали се витка при спринтање , дали апсорбира при спуштање или дупки (идеално би било ако е тотално крут на вртење педали, апсорбира дупки, и не се витка во кривини), ова највеќе зависи пак од рамот:

- Геометријата на рамот

- Материјал на рамот (штосот е да е лесен, доволно крут при влегување во кривини и при спринтање на педали, а сепак да апсорбира дупки и вибрации. Ова успева да го исполни карбон, добро изработен челик, или добро изработен титаниум. Алуминиум ги исполнува тие особини ама знае да биде крут и да не апсорбира доволно, и кај евтините верзии е тежок.Кај верзиите со два амортизера самите амортизери апсорбираат така да алуминиум е добар избор (иако за мене најдобар е карбон во таквите случаи).

- Изработка на рамот (дали е истенчен кај што треба, и дали е зацврстен исто кај што треба)

Втора работа што е многу битна а гледам никој не ја спомнува за брзината и перформансите воопшто на еден точак. Тркалата

Највеќе игра улога ротационата тежина на точакот (секогаш би избрал потежок рам со ултра лесни тркала, од колку ултра лесен рам со тешки тркала, освен ако не намеравам набрзо да правам упграде).

Ако пробате точак со стварно лесни тркала, ќе сватите за што зборувам.

Од квалитетот на суспензијата зависи стабилност, удобност , управливост (за надоле). Добра суспензија треба при качување нагоре да не ни зема од снагата , а во исто време да обезбеди добар грип. Повеќе сакам воошто да нема суспензија, од колку да има чкарт (што обично е случај кај евтините точаци)

Да скратам :) При купување не се палете само на марката, нити на менувачот или амортизерот. Има доста маркетишки финти поготово во поевтините модели. Ама ако веќе купувате во таа класа , и ако ви е стварно да возите обратите највеќе внимание на посочените детали.

Sobim, Decathlon и слично, воопшто не ги ни сметам за точак.

И Бугар ќе те разочарам. Апсолутен минимум во пари за колку толку саглам точак (ништо посебно, туку почетничко ниво), ти е 500 ЕУР.

Некое ниво да можеш посериозно да уживаш во перформансите ти е некаде 1000-2000 еур (ова би дошло висока средна класа).

Ако имате прашања тука сум

поздрав

Дарко

Се е во ред со рамот и опремата.Се согласувам потполно.Но за да оди нагоре подобро и полесно,најбитно е тенка гума.Сеуште се сеќавам кога со еден обичен добро стегнат Ориент и со гуми кенда 1.50 оставав се зад мене нагоре на Водно.Ги гледам луѓе со скотови,трекови и дотерани со опрема фулл како душа мачат нагоре,а јас со точачево мое на кое од саглам опрема имаше 2 кенда гуми и задна кочница шимано нормално v-brake. :) оставав све што ќе најдев по пат.Не дека сите сакале да се тркаат,но еден добар дел од луѓето ги фаќаше инает и се обидуваа,но попусто.Така да според мене најбитна компонента за најдобро искачување нагоре е гумата.Перформансите со потенка гума се 30-50% подобри,а разликата помеѓу деловите од пониска и повисока класа барем на шимано повеќе ја гледам во крутоста и сигурноста отколку на перформанси.

Така да според мене најбитно за мене на еден велосипед кој претежно се вози по угорнини е пред се гумата,па рам,а дури на крај делови.

Не знам за тебе ама јас MountainBike купувам за да возам offroad. А offroad со тенка гума малку потешко.. Инаку да.. Гумите се многу важно нешто пошто и тие спаѓаат во ротирачката тежина, и има огромна разлика во перформансите од гума до гума (како и грипот што е исто важна работа за offroad). Јас обично возам 1.9, или 2.0 гуми. Сега прв пат ставив 2.25 (ама гуми што се прилично такмичарски па не приметувам никаква разлика во ширина од старите 2.0).
И покрај што се така важни гуми се потрошен материјал (сигурно нема да купиш нешто базирано на потрошниот материјал). И исто за различен терен ти требаат разни гуми. Гумите што ми се идеални на суво, кога има многу кал се неупотребливи. Гумите за кал се употребливи на суво, ама со далеку полоши перформанси.

И пак.. РАМ -от е најважна компонента.. Не ми е јасно како не разбирате дека од тоа зависи дали ќе ти биде удобно, дали не, дали ќе уживаш, дали не, дали ќе можеш да го возиш точакот ко што го предвидел неговиот конструктор или не...

Тоа ко да кажеш дека во скијање чорапите  се побитни од кондурите да ти се тамам. Ако ти се кондурите мали и те стегаат џабе ти е све..

поздрав

Дарко

p.s. Исто добри V-Brake кочници се подобри од лоши или осредни дискови (единствена предност на дискови се во влажни и калливи услови). V-Brake се полесни, помалку одржување.. Моите стари Shimano XTR V-brake so KoolStop пакнови на суво кочат подеднакво добро како новите Magura Marta SL Хидраулични дискови (важат за многу висока класа).

p.p.s. Најлоша гума што некогаш сум возел е Kenda SmallBlockEight. Такмичарска гума, што освен што е лесна нема никаков друг квалитет. Да ставиш кондом подобро ќе држи. Од друга страна Kenda Nevegal e една од најдобра all around XC/Trail гума што сум возел
« Последно менување: 03 Мај 2013, 09:00:36 am krell »

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #784 на: 03 Мај 2013, 09:26:10 am »
Ако си возел Kenda SmallBlockEight кевлар можеби, али обичните според мене се топ.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #785 на: 03 Мај 2013, 09:36:18 am »
Ако си возел Kenda SmallBlockEight кевлар можеби, али обичните според мене се топ.

Кевлар кај гумите се користи од две причини:

1. Лесна да биде за промена/и да може да се свитка

2. Тежина

Како е можно полошата верзија од истата гума (што има состав на гума  со полош грип (кај Swalbe јасно ти ја кажуваат и компонентата од која е составена гумата , и ги делат во неколку.. На пример Еволутион  е подобар од Перформанс (помека е самата гума, и подобро држи иако станува за истиот модел само различна верзија)итн итн. Така ист модел на гума од разен состав на гума не држи исто) , и што е потешка, автоматски потешко се вози точакот), да биде подобра?

Од ова до сега контам дека или го користиш точакот за до пазар, или за на сладолед, или возиш асфалт. Да си возел offroad со SmallBlockeight ќе си приметел дека пролизгува и не држи.

Пред 2 години возев 10 дена  на планина Учка над Опатија, и уште недела дена на Фрушка Гора. Ги возев SmallBlockEight и само мене ми пролизгуваше задното тркало на одредени качувања.. Се дури не сменив утредента Specialized Captain Control. За на Фрушка Гора пак ги вратив SmallBlockEight пак истото. Вратив Specialized Captaion Control нема пролизгување.. За спуст па да не зборам воопшто..

И не секогаш им верувај на муабетите од велосипдеските продавници кај нас (Small Block Eight беа многу форсирани од една од нив се дури не добија Nevegal (што се одлична гума) па после ги форсираа нив, се дури после не добија друга марка на гуми.

Инаку моите гуми ги купувам надвор (Австрија, Франција, Италија, Англија, Словенија). Ем се поевтини, ем сигурно е све како треба, ем избор... За компарација, лани во Салзбург во Австрија купив две Schwalbe Rocket Ron кевларски гуми, 510gm по гума во 2.25 верзија.
Ги платив 29 ЕУР по гума, (значи двете 58 еур), износ на кој си повратив и дел од ддв -то. Чисто спореди колку чини една ваква гума во Скопје и види зашто од кога ќе се направи лагер на одреден модел ти ги форсираат па макар и да не чинат (не е ова само за гуми).

И секогаш ама баш секогаш кевларската варијанта е подобра од истата гума ама во жичана форма.

Поздрав

Дарко

п.с. Некаде ги имам по дома гумиве, ако толку ти се бендисуваат како држат радо би ти ги продал за многу многу евтини пари
« Последно менување: 03 Мај 2013, 09:57:00 am krell »

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7112
« Одговори #786 на: 03 Мај 2013, 09:46:26 am »
Јас со мојот никаков точак кога бев помал се качувавме до водно со другар, и надоле се пуштав а притоа кочниците не ми беа баш саглам, предната кочеше повеке од задната и притоа лагерите на задно тркало ми тропаа за по некое време комплет да ми откажат + задна осовина ми се скрши. :D

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #787 на: 03 Мај 2013, 10:04:20 am »

2. Тежина

Како е можно полошата верзија од истата гума (што има состав на гума  со полош грип (кај Swalbe јасно ти ја кажуваат и компонентата од која е составена гумата , и ги делат во неколку.. На пример Еволутион  е подобар од Перформанс (помека е самата гума, и подобро држи иако станува за истиот модел само различна верзија)итн итн. Така ист модел на гума од разен состав на гума не држи исто) , и што е потешка, автоматски потешко се вози точакот), да биде подобра?

Од ова до сега контам дека или го користиш точакот за до пазар, или за на сладолед, или возиш асфалт. Да си возел offroad со SmallBlockeight ќе си приметел дека пролизгува и не држи.

Пред 2 години возев 10 дена  на планина Учка над Опатија, и уште недела дена на Фрушка Гора. Ги возев SmallBlockEight и само мене ми пролизгуваше задното тркало на одредени качувања.. Се дури не сменив утредента Specialized Captain Control. За на Фрушка Гора пак ги вратив SmallBlockEight пак истото. Вратив Specialized Captaion Control нема пролизгување.. За спуст па да не зборам воопшто..

И не секогаш им верувај на муабетите од велосипдеските продавници кај нас (Small Block Eight беа многу форсирани од една од нив се дури не добија Nevegal (што се одлична гума) па после ги форсираа нив, се дури после не добија друга марка на гуми.

Инаку моите гуми ги купувам надвор (Австрија, Франција, Италија, Англија, Словенија). Ем се поевтини, ем сигурно е све како треба, ем избор...

И секогаш ама баш секогаш кевларската варијанта е подобра од истата гума ама во жичана форма.

Поздрав

Дарко

п.с. Некаде ги имам по дома гумиве, ако толку ти се бендисуваат како држат радо би ти ги продал за многу многу евтини пари

Кевларската варијанта од оваа гума да поминеш низ трева ќе ти се дупне и кондом повеќе би издржал од неа. Кога ја возев лепев гуми не секој трет ден, другар тубелес ги напраи му истече цело млеко. Направена е за земја. Ја имам качувано и спуштано гунда со гумава не ми пролизгувала, и на гази баба сум немал проблем никаков. Мислам дека за возење асвалт и повремено офроуд е одлична варијанта обичната верзија. Ако ти имаш лошо искуство со гумава немора да значи дека е лоша гума не си никакво мерило ти. Сите ја фалат првпат слушам некој да се пожали

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #788 на: 03 Мај 2013, 10:07:31 am »

Кевлар к

2. Тежина

Како е можно полошата верзија од истата гума (што има состав на гума  со полош грип (кај Swalbe јасно ти ја кажуваат и компонентата од која е составена гумата , и ги делат во неколку.. На пример Еволутион  е подобар од Перформанс (помека е самата гума, и подобро држи иако станува за истиот модел само различна верзија)итн итн. Така ист модел на гума од разен состав на гума не држи исто) , и што е потешка, автоматски потешко се вози точакот), да биде подобра?

Пред 2 години возев 10 дена  на планина Учка над Опатија, и уште недела дена на Фрушка Гора. Ги возев SmallBlockEight и само мене ми пролизгуваше задното тркало на одредени качувања.. Се дури не сменив утредента Specialized Captain Control. За на Фрушка Гора пак ги вратив SmallBlockEight пак истото. Вратив Specialized Captaion Control нема пролизгување.. За спуст па да не зборам воопшто..

Инаку моите гуми ги купувам надвор (Австрија, Франција, Италија, Англија, Словенија). Ем се поевтини, ем сигурно е све како треба, ем избор...

Поздрав

Дарко

Кевларската варијанта од оваа гума да поминеш низ трева ќе ти се дупне и кондом повеќе би издржал од неа. Кога ја возев лепев гуми не секој трет ден, другар тубелес ги напраи му истече цело млеко. Направена е за земја. Ја имам качувано и спуштано гунда со гумава не ми пролизгувала, и на гази баба сум немал проблем никаков. Мислам дека за возење асвалт и повремено офроуд е одлична варијанта обичната верзија. Ако ти имаш лошо искуство со гумава немора да значи дека е лоша гума не си никакво мерило ти. Сите ја фалат првпат слушам некој да се пожали
ај гумите се користи од две причини:

2. Тежина

Поздрав

Дарко

Со оглед дека возам StanNoTubes неколку години, и со оглед дека сум немал проблем со бушење на гумата туку само со грип, ко што кажав.. Гумата е SHIT. И ако толку те бендисува те молам спаси ме и купи ми ги. Стварно евтино ќе ти ги дадам. Може и на рати.

А за фалење ги фалат само од една продавница кај нас.. (И сите полека прејдоа на скроз други марки на гуми)

А за дали сум мерило или не, сепак возам долги години, и сум извозел најразлични типови и марки на гуми. Што од гуми си извозел ти?

Дарко

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #789 на: 03 Мај 2013, 10:09:49 am »
Квалитетна дискусија се разви, одлично :)

Дарко малце касно гледам за да ти реплицирам. Се согласувам со тебе дека геометријата е и те како битна при избирање на точак меѓутоа сепак кога веќе купуваш точак како целина битно е што опрема има на него поради тоа што не сите сакаат да менуваат опрема и да се зафркаваат отпосле. Што се однесува до дискусијата за V-brake vs Диск се согласувам апсолутно.

„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #790 на: 03 Мај 2013, 10:15:44 am »
kenda navegal
schwalbe black jack
bontrager earl
bontrager LT3
schwalbe nobby nic
kenda small block 8

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #791 на: 03 Мај 2013, 10:22:41 am »
kenda navegal
schwalbe black jack
bontrager earl
bontrager LT3
schwalbe nobby nic
kenda small block 8

Ritchey Z Max

Michelin WildGripper

Continental Explorer Pro

Bontrager Mud X

Kenda Nevegal

Kenda SmallBlockEight

Schwalbe Black Shark

Schwalbe Rocket Ron

Specialized Captain Control

Specialized Fast trak

Panaracer FireXC Pro

Maxis SwampThing.

И сигурно уште доста што не можам да се сетам :)

Уште мислиш дека не сум меродавен да оценам гума? :)

Дарко

p.s. Инаку со оглед дека возиш 6 години а веќе си извозел 6 пара гуми, мора да проаѓаш многу километри годишно чим имаш потреба да ги менуваш секоја година

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #792 на: 03 Мај 2013, 10:44:19 am »
На почеток на сезона му праам еден сервис и потрошен матерјал мењам, годинава за жал нема да го праам тој сервис зашо лани скршив клучна коска па една година пауза ... Иначе годишно од 6к до 8к. Најмногу низ град , 2-3 пати неделно на водно и 1-2 пати месечно некоја тура надвор од Скопје.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #793 на: 07 Мај 2013, 20:51:55 pm »
Со Фиц и Спенсер се возикавме малце

http://sportypal.com/Workouts/Details/3116692?key=dc55b570f9078f86024fc63e2ba300bef8f0e131&ms=0
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен krell

• Редовен