Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140259 пати)

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
Одг: Велосипед
« Одговори #765 на: 01 Мај 2013, 20:31:57 pm »
@krell

Абе се супер за советиве али коа се купува точак најмалку според мене се глеа рамка. Зашто? Ти да земеш точак со рамка што ти е топ а имаш лоша опрема реално треба многу пари да даеш да смениш се. А ако купуш точак со супер опрема а рамка помала-поголема можеш едноставно да си земеш само рамка каква ти душа сака. Многу е по исплатливо. А ако ти се погоди точак со опрема супер и рамка ко за твоето тело (што ретко се дешава)  тоа е екстра... Јас мојот точак го земав со една постара рамка што мене не ми одговараше, отидов у бајк маркет за новогодишен попуст си земав мерида рамка за моја висина и геометријата топ како за мене , го расклопив цел точак се исчистив како шо треба го однесов во бајк стоп за 800 денари се расклопја главини подмачкаа и го склопија со нови кошулици и рамката старата ја шитнав ми ипадна ко глава за глава да сум си ги сменил.

Ете видиш, оваа опција не ми падна на памет. Фала на идеата, ќе се потрудам да ја реализирам :)

Каде да го трампам/мењам мојот рам ??? Кој работи со Мунгоси ? :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #766 на: 01 Мај 2013, 20:36:56 pm »
Види во Зоолошка. Они работат со такви животни...Можда им треба некој мунгос...
:D :D :D :D :D :D
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #767 на: 01 Мај 2013, 20:46:51 pm »
@krell

Ај прочитај што пишав. Не кажав дека не е битен за возењето пишав дека не е битен при купувањето зашто е евтин и мењаш едно нешто не 300 ствари. Добра рамка се наоѓа за 250 евра комотно. Јас точакот мој го земав за опремата со намера да сменам рамка одма. Планирано си го напраив тоа.

@Спенсер

Огласи го рамот мислам дека брзо можеш да го дадеш tyax от. Отприлка половен околу 3500 ќе му земеш. Само види што би сакал да земеш понатаму. За лабава xc вожња tyax от е супер доста комотен рам.

Отсутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #768 на: 01 Мај 2013, 20:51:57 pm »
@SirPsyhoSexy, јас би земал ист таков рам, само поголем. Овој е М.  Ако си упатен, цени на нови рамови ?

Утре го земам од годишен сервис, подмачкување штелување и слично.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #769 на: 01 Мај 2013, 20:53:45 pm »
@krell

Ај прочитај што пишав. Не кажав дека не е битен за возењето пишав дека не е битен при купувањето зашто е евтин и мењаш едно нешто не 300 ствари. Добра рамка се наоѓа за 250 евра комотно. Јас точакот мој го земав за опремата со намера да сменам рамка одма. Планирано си го напраив тоа.

@Спенсер

Огласи го рамот мислам дека брзо можеш да го дадеш tyax от. Отприлка половен околу 3500 ќе му земеш. Само види што би сакал да земеш понатаму. За лабава xc вожња tyax от е супер доста комотен рам.

РАМ -от обично е најскапата компонента доколку купуваш саглам точак.   По пристапот веројатно сега почнуваш и не ми личи дека воопшто имаш доволно искуство. Мислам дека доволно детално ти објаснив, ако ништо друго расчитај по нет. Јас кога купувам точак , купувам да го возам, не да го препродавам. Кога го купував EPIC -ot , бидејќи стануваше збор за поскап точак, пред да го купам , возев ист таков 10 -тина дена за да сум 100% сигурен дека ми е тамам.

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #770 на: 01 Мај 2013, 20:55:59 pm »
@SirPsyhoSexy, јас би земал ист таков рам, само поголем. Овој е М.  Ако си упатен, цени на нови рамови ?

Утре го земам од годишен сервис, подмачкување штелување и слично.

Колку си висок? М  може да биде тамам до 180 cm висина (зависи и од должина на нозе/раце/труп). Ако си на граница М или Л, подобро М (ќе средиш со подолг стем, поместување на седиште поназад). Ако ти е преголем, многу потешко ќе го управуваш

Дарко

Отсутен Спенсер

• Легенда
« Одговори #771 на: 01 Мај 2013, 21:02:07 pm »
@Krell 175 сум висок, ама рамот некако мал ми се гледа. Ќе треба да извршам детални мерења и на раце, нозе, труп значи :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #772 на: 01 Мај 2013, 21:19:15 pm »
@Krell 175 сум висок, ама рамот некако мал ми се гледа. Ќе треба да извршам детални мерења и на раце, нозе, труп значи :)

99% се кладам дека ти е тамам. Јас сум 175 и возам М. Другар ми е 187 вози L. Најверојатно треба да направиш само подесувања на седиште/стем (можеби ти треба подолг стем). Праевме еден тест на М и Л Stumpjumperi на Фрушка Гора. Другар ми 182 cm, убеден дека е за L. На тоа тест возење М подобро му одговараше.

Дарко

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #773 на: 01 Мај 2013, 21:23:57 pm »
Рамка е најскапа во висока класа, не во средна класа. По твојот пристап ми делуваш ко да влагаш у продавница и им кешираш. Друго е коа зимаш на ново друго е на стато. Ти викаш земи си добра основа па после мењај делови. Тоа е фрлање на пари. А дека напомена за купување на саглам точак да стаиш x-0 и нов сид и убави тркала не е мала сума. Размислувај како сакаш секоја сезона мењам или точак или рамка или нешо ги иам испорбано сите варијанти најисплатливо е вака возам веќе 6 сезони. Ти како што кажуваш да купиш точак со добра рамка па мењај делови незнам колку пари дадов со вториот точак (gary fisher) а и ем е замарање многу. На делови ти е и цело време си викаш еј ова 2000ден ај ова 3000 ден и коа ќе видиш ѓавол ипол. Ме кошташе повеќе него нов да го земам.

@ Спенсер

Види у бајкстоп да не им остана некоја  нова рамка tyax. Можно е да имаат.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #774 на: 01 Мај 2013, 21:38:36 pm »
Рамка е најскапа во висока класа, не во средна класа.

Одредено ниво на опрема го прати и нивото на РАМ -от. Дефинитивно не постои добра опрема а лош РАМ, туку се во класа што се пратат. Дали си видел EPIC со Аливио опрема? Или СОБИМ со XTR?

Ако ти се исплати супер . Мене без пари да ми дадеш РАМ што не ми одговара не би го зел. И не мораш X-O, сосема коректно работи и СРАМ 7.0. Како и да е, се потрудив да пренесам дел од моето искуство а твое е дали нешто од ова ќе разбереш или не.

Дарко

P.s. Specialized duri imaat pravilo da ne prodavaat online tuku moras vo ovlastena prodavnica , za da namalat sansa da kupis pogresna golemina.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #775 на: 01 Мај 2013, 21:42:42 pm »
Тукушто сакав ова да го напишам, малку другачие. Ако избереш добар рам, нема шанси да има на него чкарт опрема. Ама ама опремата се амортизира се троши. По две години со добро темпо на возење, веројатно ќе треба се` да смениш. Од вилушка до средна осовина (можеби бандашите ќе ти останат). Рамот ти е подолгорочна инвестиција на која треба да се обрне внимание.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #776 на: 01 Мај 2013, 21:55:50 pm »
Тукушто сакав ова да го напишам, малку другачие. Ако избереш добар рам, нема шанси да има на него чкарт опрема. Ама ама опремата се амортизира се троши. По две години со добро темпо на возење, веројатно ќе треба се` да смениш. Од вилушка до средна осовина (можеби бандашите ќе ти останат). Рамот ти е подолгорочна инвестиција на која треба да се обрне внимание.

И не ми  е јасно зашто некој би менувал секоја сезона? :) Освен ако не е професионалец, или освен ако нешто не чини.. Јас менувам само кога ќе се потроши делот, или кога е веќе момент за скроз нов точак ради некоја драстично понова технологија.

Дарко

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #777 на: 01 Мај 2013, 22:52:04 pm »
Рамка е најскапа во висока класа, не во средна класа.

Одредено ниво на опрема го прати и нивото на РАМ -от. Дефинитивно не постои добра опрема а лош РАМ, туку се во класа што се пратат. Дали си видел EPIC со Аливио опрема? Или СОБИМ со XTR?

Ако ти се исплати супер . Мене без пари да ми дадеш РАМ што не ми одговара не би го зел. И не мораш X-O, сосема коректно работи и СРАМ 7.0. Како и да е, се потрудив да пренесам дел од моето искуство а твое е дали нешто од ова ќе разбереш или не.

Дарко

P.s. Specialized duri imaat pravilo da ne prodavaat online tuku moras vo ovlastena prodavnica , za da namalat sansa da kupis pogresna golemina.

Од дамна не сум видел на точак до 90 иљади добари тркала. Другар giant xtc зема минатата сезона 91 000 денари со мавик xm 117 обрачи и шимано 475 диск главини, кочници авид џуси 3 . Што личи тоа? Рамката е една од подобрите што може да се земе. Сеа стаи тркала новатек кочници еликсир цр па види кое вложување е тоа на веќе скап точак

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #778 на: 02 Мај 2013, 21:29:00 pm »
krell, јас сакам да ни претставиш нас што возиш, ама сликовито, од твоето превозно средство. Не од интернет. :)

Да ти исполнам желба. Еве што возам , од мене и моето превозно средство а не од интернет :) Ова е од трка од пред 2 години

поздрав

Дарко

[датотека избришана од администраторот]

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #779 на: 02 Мај 2013, 21:36:01 pm »
Фиц,Спенс кога ќе возиме бе ??
People should not fear their government.The goverment should fear its people.