Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1012454 пати)

Отсутен Xristijan

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 258
Одг: Велосипед
« Одговори #7485 на: 20 Септември 2025, 21:50:05 pm »
На кеј сега кога паѓаат костените парче се прават гуми, ама како што кажа зеро ако е напумпана по пропис потешко може да се дупне од трн и слично

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #7486 на: 22 Септември 2025, 07:49:06 am »
Мислам дека од скршено стакло не се дупнува гума, туку од трња. Барем јас што имам приметено, кога и да ми се дупнела гумата имало трн влезено во надворешната гума.

Точно, од стакло се сечи гумата.  :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14705
« Одговори #7487 на: 22 Септември 2025, 12:18:53 pm »
И јас ги пумпам 4 бари и спијам на тоа уво :) Реално не дека возам многу. Така стои во гаража.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #7488 на: 23 Септември 2025, 21:07:40 pm »
Јас имам супер искуство со млекото за гуми.

7 години имам тротинет и секоја сезона турам млеко во гумите. До лани само еднаш ми се имаше дупнато гума.

Годинава заборавив да турам млеко и 3 пати ми се дупнаа гумите во рок од 2-3 недели. Ај што се дупат, ама за да ги смениш е заеб голем. Откако турив млеко, еве веќе 4-5 месеци ми се нема дупнато гума.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1878
« Одговори #7489 на: 24 Септември 2025, 20:30:46 pm »

7 години имам тротинет и секоја сезона турам млеко во гумите. До лани само еднаш ми се имаше дупнато гума.

Годинава заборавив да турам млеко и 3 пати ми се дупнаа гумите во рок од 2-3 недели. Ај што се дупат, ама за да ги смениш е заеб голем. Откако турив млеко, еве веќе 4-5 месеци ми се нема дупнато гума.

Не знам како е на тротинет, ама кај точак од што сум зборел со луѓе и што сум читал, а богами и од што сум гледал велосипедисти на улица останати со дупнати гуми, млекото не секогаш е подобар избор.

Многу зависи какво млеко се става, квалитетните млека се скапи, мораш на 5,6 месеци да го извадиш старото да ставиш ново, да пазиш да не стврдне, самиот тој процес е прилично прљав. Дополнително самите гуми за тјублес се поскапи, мораш да имаш компатибилни бандажи,мораш да имаш компресор или некоја јака пумпа за да може да легне гумата на бандаж и да залепи убаво без да пропушта воздух, доста фактори се во игра што не знам колку реално се исплати да се зафркава човек.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #7490 на: 24 Септември 2025, 20:53:59 pm »
Ова е спасот и вранец резервна за секој случај.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30063
    • CARclub.mk
« Одговори #7491 на: 24 Септември 2025, 21:19:01 pm »
Да! Имам вакво, 2-3 пати има спасено ситуација и одлично држи.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #7492 на: 24 Септември 2025, 21:42:31 pm »

Не знам како е на тротинет, ама кај точак од што сум зборел со луѓе и што сум читал, а богами и од што сум гледал велосипедисти на улица останати со дупнати гуми, млекото не секогаш е подобар избор.

Многу зависи какво млеко се става, квалитетните млека се скапи, мораш на 5,6 месеци да го извадиш старото да ставиш ново, да пазиш да не стврдне, самиот тој процес е прилично прљав. Дополнително самите гуми за тјублес се поскапи, мораш да имаш компатибилни бандажи,мораш да имаш компресор или некоја јака пумпа за да може да легне гумата на бандаж и да залепи убаво без да пропушта воздух, доста фактори се во игра што не знам колку реално се исплати да се зафркава човек.

Скоро секоја гума и бандаж од поновиве модели може да се направи тубелес. Ако не е гумата тубелес само првиот пат се сипува повеќе млеко и ке си направи внатре обвивка и нема гајле. Кај нас е многу топло и треба на 2-3 месеци да се досипува, тоа се суши ама тежината е во течноста, така да нема потреба да пазиш да не се стврдне. Вентилите за тубелес се вади средниот дел и млеко се сипува директ преку вентил и нема вадење на гума и да се прави лом. Единствен проблем е што прв пат додека се да легде мора со компресор да се дува. Млекото е ефтино, 1000мкд ке тераш 2 години со него.

Резервна гума секако мора да се носи, не ги затвора поголемите дупки.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7493 на: 25 Септември 2025, 09:36:28 am »

Скоро секоја гума и бандаж од поновиве модели може да се направи тубелес. Ако не е гумата тубелес само првиот пат се сипува повеќе млеко и ке си направи внатре обвивка и нема гајле. Кај нас е многу топло и треба на 2-3 месеци да се досипува, тоа се суши ама тежината е во течноста, така да нема потреба да пазиш да не се стврдне. Вентилите за тубелес се вади средниот дел и млеко се сипува директ преку вентил и нема вадење на гума и да се прави лом. Единствен проблем е што прв пат додека се да легде мора со компресор да се дува. Млекото е ефтино, 1000мкд ке тераш 2 години со него.

Резервна гума секако мора да се носи, не ги затвора поголемите дупки.

Епа проблемот со правење лом е кога нема да затвори млекото, место само да смениш внатрешна, ќе треба да ставаш внатрешна во гума залепена со млеко.

Не знам дали електричните пумпи можат да се користат за пумпање за да легне, ако немаш компресор, или ЦО2 бидејќи ја пумпа за неколку секунди.

А за гумите дека може да се направат тјублес искрено не знам дали работи тоа, секаде по сервисиве што сум бил кажуваат дека мора тјублес гума бидејќи лежат потесно на бандажот, за да не тече млекото веројатно.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1080
« Одговори #7494 на: 25 Септември 2025, 10:55:44 am »
Тоа млекото се суши, неможе ни со шмиргла да се извади. Кога ке се избуши гума и мора да се стави внатрешна се расипува млекото и тоа се суши за неколку минути, нема мака.

На секој бандаж мора да се залепи трака да се направи тубелес, ако гумата не е тубелес и не лежи убаво се лепи неколку пати траката и нема гајле.

Од искуство зборам, многу години пред да донесат кај нас сервисериве, правевме DIY решенија со горила трака. Не секој има пари да даде 200е за гуми за точак.

Зависи од намена, има сега гуми што не се бушат, само се потешки.

Нормално секој што планира тубелес нека си инвестира пари во соодветна опрема и да не му ја мисли.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #7495 на: 25 Септември 2025, 14:53:50 pm »
Тоа млекото се суши, неможе ни со шмиргла да се извади. Кога ке се избуши гума и мора да се стави внатрешна се расипува млекото и тоа се суши за неколку минути, нема мака.

На секој бандаж мора да се залепи трака да се направи тубелес, ако гумата не е тубелес и не лежи убаво се лепи неколку пати траката и нема гајле.

Од искуство зборам, многу години пред да донесат кај нас сервисериве, правевме DIY решенија со горила трака. Не секој има пари да даде 200е за гуми за точак.

Зависи од намена, има сега гуми што не се бушат, само се потешки.

Нормално секој што планира тубелес нека си инвестира пари во соодветна опрема и да не му ја мисли.

Јас имам tubeless ready бандажи, можеби ќе се решам некогаш да пробам чисто да видам како ќе се покаже. Проблемот е што јас не возам по места со трња, него цело време сум на асфалт каде се налетува на кршен стакло и само тоа ми прави проблем, а тјублесот не знам дали е погоден за гуми што се исечени од стакленца.

На крај, да беше грото од народов со здрав разум немаше ни да имаме вакви проблеми, ама не дркој размислува па кршат по улици и флаши и што ти не.