Нема да гледаш по број, ќе гледаш по сантиметри. Ќе си ги мериш двете стапала и на основа на подолгото (верувај, едното ќе ти биде подолго), ќе го избереш следниот број.
Shimano патиките се такви, пример ако стапалото ти е 27.5 цм и има патики со 27.5 цм должина, ти бираш еден број поголеми. По форуми ќе најдеш и за други производители како да избереш правилно преку интернет.
Само пази, не порачувај да стигнат тука бидејќи царината за обувки во државава е 22% мислам, и згора на таа давачка ќе ти закачат 18% ДДВ. Ако имаш некој да ти ги донесе од странство, прави така.
Царината е исто и причината зошто во Македонија нема да најдеш добри понуди за патики. Околу 5000 се најефтините што коштаат 50тина евра во странство - барем тоа е моето искуство.
Мене ми помогна член од форумов да си ги добијам
овие патики, ги немав пробано никаде, со читање искуства на форуми ги порачав и совршено ми одговараат.
За предлог, најосновните Shimano педали се и повеќе од адекватни и добри, а патики... што можеш да си дозволиш, тоа

Ако ме прашуваш мене, гледај да има барем еден кружен двосмерен затегач за лесно подесување во возење. Погледни што нуди и Decathlon, имаат интересни модели.