Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146057 пати)

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Одг: Велосипед
« Одговори #6480 на: 24 Мај 2021, 23:10:53 pm »
Тууу, браво!

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #6481 на: 28 Мај 2021, 13:54:32 pm »

Почнав со расклопување. Планот е да се расклопи комплет, да се испескари рамот и да се префарба и да се склопи. Ќе се сервисира осовината, лагери и конуси на тркала, нови грипови и само предна кочница, назад ќе го возам со фиксиран запчаник (или фикси). Што викате како да го фарбам? Зеленава боја многу ми се допаѓа само малку посветла нијанса, а и виолетова е опција.

Зелена нешто вака

а виолетова вака

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #6482 на: 28 Мај 2021, 23:46:24 pm »
ovja e cilindar ili kruk sho ima skoro najmala efikasnost pri peskarenje, shto znam moze da go pominis so demol kje odi polesno, pa samo kjosevite dati ostanat. Ama demolot e skap, pa moze samo peskarenje e poeftino.
Za farbanje definitivno elektrostatsko, za 200-300 den+ kje dobiesh za sega vrven kvalitet kolku shto sum informisan. Nekoj spomna deka go koshtalo 800 denara sose viljushka, shto e prilicno niska cena. Edino bi te fatilo poeftino so cetka da go farbash, shto e i najefikasno, no sekako kje zemis po 1l boja, ( osnovna i minium), cetka, razreduvac, i pa kje se poznavaat cetki, a so kompresor povekje boja odi fira. E sega ako pocne da ti shetaat bubacinja niz umot za galvanizacija, toa e vrv(  za zelesen/celicen ram), no ene partizanki po 50 godini ushte ne se ekstremno 'rgjosani. Za bojata, site oci gledaat razlicno, tebe kako ti e najlicna. Osovini i lageri do kaj shto ima mozhnost (itaka gi menjas) baraj "masinski/industriski", toa se obicni lageri ama ete vaka od komercijali pricini odlucile da gi narekuvaat. Ja, od mene tolku...

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6295
« Одговори #6484 на: 29 Мај 2021, 00:08:25 am »
@Dean  Има од тој HB body paint remover  малечка конзерва и четче, не ќе да е скапа многу ќе ти збрка работа за бојата вадење,само на отворено и со маска, избегавај да го дишиш.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #6485 на: 29 Мај 2021, 11:10:42 am »
Мислев да пескарам за да избегнам хемикалии, ама можам и сам со пеинт ремувер, а имам и добра маска. За фарбањето не би се нафатил сам сепак ќе го носам кај професионалец, колку може да кошта рам од точак, ако е 800 денари ко што спомна бицикле не вреди маката.

Отсутен dreamson

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 692

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6487 на: 29 Мај 2021, 23:52:42 pm »
Мислев да пескарам за да избегнам хемикалии, ама можам и сам со пеинт ремувер, а имам и добра маска. За фарбањето не би се нафатил сам сепак ќе го носам кај професионалец, колку може да кошта рам од точак, ако е 800 денари ко што спомна бицикле не вреди маката.
така мислам дека прочитав некаде, во фарбање темата... За паинт ремоверот ти требаат очила, во најмала ракак како за скијање или нуркање, битоно да не ти капне/прсне во очи. На кожа ако ти капне одма вода и сапунд, ама гледај да не се шлакнеш, печи упм. нема некои штетни испарувања, доволно е да си на отворено. Прашај цена и за пескарњењ, ако ти е испод 1000-че мислам дека не врфеди да се мачиш.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6295
« Одговори #6488 на: 30 Мај 2021, 00:34:36 am »
Едно пеесе евреи спреми си ако сакаш да ти го фарбаат како шо сакаш.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6489 на: 30 Мај 2021, 11:32:21 am »
инаку ќе дајш 25 и на ништо нема да личи xD Освен ако имаш пескара и ова за електростатско фарбање опремава што е.
:D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #6490 на: 30 Мај 2021, 13:32:46 pm »
Еден совет за демолот, не сум го пробал ама викаат дека е доста ефикасно.
Делот, предметот што се премачкува, да се покрие со кеса или онаа фолијана за ордевери што покриваме од инсекти, наводно испарувањето е успорено и дејството на демолот е поефикасно.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #6491 на: 30 Мај 2021, 15:57:05 pm »
Да го дополнам чичко зоки. Кога ќе "поткожури" бојата, извадија со вап (доколку имаш). Ако не, шпакла и челична четка не ти бега.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #6492 на: 30 Мај 2021, 18:41:08 pm »
Еден совет за демолот, не сум го пробал ама викаат дека е доста ефикасно.
Делот, предметот што се премачкува, да се покрие со кеса или онаа фолијана за ордевери што покриваме од инсекти, наводно испарувањето е успорено и дејството на демолот е поефикасно.

Ако не го разори и целофанот ? ? ?

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1838
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #6493 на: 31 Мај 2021, 00:06:12 am »
Не дека ќе смени нешто ама со поракава да си го намалам товарот - најверојатно пред точно недела дена, за време на продолжениот викенд, додека не бев во Скопје, ми украдоа розев retro road bike (Panasonic vintage 1989) од шпајз/остава на трети спрат во Центар во Скопје, уредно заклучен.

Точакот немаше никаква парична вредност, 150тина еу максимум, но имаше сентиментална вредност бидејќи го имав 14 години и го свртив цело Мариово, Битола и Крушево со него, а низ Скопје ми беше како продолжена рака и нога, за да ја возам помалку колата низ гужвите. Чудно ми е што во шпајзот имам и останати работи, како нови автоделови, дискови, плочки, составни делови од трпезарија и ништо не е земено освен точакот.

Штета што во Скопје не издржа ни година дена. Life goes on.

Отсутен Olivera

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #6494 на: 02 Јуни 2021, 15:39:55 pm »
Совет од познавачите на велосипеди ако може  :)
Сакам да купам детски велосипед 24’’ тркала па ако може препораки за  добра марка.
И дали алу или челичен рам.
Буџет од 200-250 еур.
Инаку девојчето бо можела две години да го вози после тоа ке треба поголем