Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1138992 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
Одг: Велосипед
« Одговори #5520 на: 25 Јули 2019, 18:14:20 pm »
Не сум убеден дека би ја платил екстра тарифата за хидраулика, и дека тоа треба да биде пресудно за избор на точак. Повеќе би ги дал тие пари (доколку сум решил да ги давам) за полесен и поцврст рам, или поасален амортизер.

кој е критериум а цврст и лесен рам, освен по килажа како ќе оцениш дека нема на првиот скок да ти се оцепи? За што ти е амортизер за низ град, ко баејафи има патека т.е. ќе си слагаш на извичњаци. 

Цврст=stiff. Да нема флекс кога педаљаш, да не се губи енергијата у еластичните деформации.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1924
« Одговори #5521 на: 25 Јули 2019, 22:08:24 pm »
Jas imav mehanicki diskovi i ne kocea dobro. V-brake so pakni od 300 denari kocat mnoogu podobro. Potoa kupiv cool-stop pakni (950 denari od disk) za da koci kolku tolku podobro. Problemot e sto treba mnogu silno da stegas na kocnicata za da koci podobro, a na hidraulicni kocnici mnogu pomalku treba steganje i kocat scetlosni godini podobro.

Do tie pati baraj V-brake i nemas maka.
Изгледа на лош мајстор си го носел точакот или сам себе си се правел мајстор. Преку 2.000км поминато со механички дискови никогаш не сум се осеќал небезбедно зошто дисковите биле механички, пу пу пу. Koчат ненормално добро. Особено при маскимално кочење убеден сум дека со хидраулични нема да застанам за пократко. 

Предлагам за да се дигне нивото на дискусија од типот на механички дискови нечинат, сава гуми нечинат, тесла нечини, конкретно да се посочи проблемот. Можеби на крај краева си имал велосипед со Ш класа кинески дискови и си очекувал перформанси, јебига.

Точакот не го носев на мајстор, ама не се согласувам дека сум си играл мајстор. Возам и поправам (свои) точаци преку 20 години. Не кажав дека не е безбедно со механичките дискови, туку дека многу посилно треба да се стегаат кочниците за да закочиш. Пак ќе кажам дека В-брејк со солидни пакни (300-400 денари - шимано) кочи исто и подобро. Точакот е Трек со Promax дискови. Пакните како што кажав беа cool-stop.

А со нивото на дискусија изгледа ти имаш проблем. Не гледам што е ниско во тоа да му кажам на некого лично искуство за да не биди после разочаран, демек дискови ама не кочат убаво. Изгледа само ти не згрешаваш во изборот да купиш Чкљ класа бидејќи очигледно си класичен македонски експерт во сите области.

Jas imav mehanicki diskovi i ne kocea dobro. V-brake so pakni od 300 denari kocat mnoogu podobro. Potoa kupiv cool-stop pakni (950 denari od disk) za da koci kolku tolku podobro. Problemot e sto treba mnogu silno da stegas na kocnicata za da koci podobro, a na hidraulicni kocnici mnogu pomalku treba steganje i kocat scetlosni godini podobro.

Do tie pati baraj V-brake i nemas maka.

Или ти беа мрсни, или несоодветно штеловани. За разлика од хидрауличните каде двете пакни притискаат на дискот, кај механичките само едната е подвижна и дискот го притиска на другата. Тука финтата е да се штелова таа неподвижната поблиску до дискот како се троши.

Не беа мрсни. Ми се имаше и тоа случено да ги измрсам со спреј и знам како тогаш (не) кочат. После тоа пак купив нови за да кочат оти измрсените логично е дека нема да кочат. А за штелувањето, многу добро знам како функционираат и беа одлично наштелувани.

Можеби има и механични дискови што кочат солидно, но јас немам такви начекано и би ги избегнувал. Или В-брејк или хидраулични дискови.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #5522 на: 25 Јули 2019, 23:36:11 pm »
Колега ми има бицикло со механички дизгови, ептен добро кочи, па сега натака што е како е појма немам, мада и убаво ја плати бициклата, ваљда и тука си има класи без разлика што се дискови. 36к   Ја платил, специјализед, појма немам кој модел, 2-3год е стара али возена, кога дозволу времето со неа иди на работа...
Чистење со налце нитро (покиснување 2-5 минс) плус бремсе рингер (чистач за кочници)од wurth со гаранција ги одмастува гуртните, проверено на кола :)

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7209
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5523 на: 26 Јули 2019, 07:13:16 am »
Цврст=stiff. Да нема флекс кога педаљаш, да не се губи енергијата у еластичните деформации.

Мислам дека stiffness во наш превод е крутост. Цврстина е башка.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44958
  • Il Moderatore
« Одговори #5524 на: 26 Јули 2019, 07:17:32 am »

Мислам дека stiffness во наш превод е крутост. Цврстина е башка.
Прифаќам исправка. Тогаш покрут нека биде рамот.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
« Одговори #5525 на: 26 Јули 2019, 07:37:55 am »
Дали да отидам до Гала да го исперам точакот со WAP или не е препорачливо под висок притисок?

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #5526 на: 26 Јули 2019, 07:41:44 am »
Sedisteto ilagerite izbegavaj gi. Gledaj vo kosulicite da ne nabutas voda ili uste podobro podmackaj ginistite posle perenje.
Lagerite se.demek zatvoreni, ama.sepak posto e pritisakot visok moze da vleze voda pa gledaj okolu niv mnogu da ne prskas.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7209
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5527 на: 26 Јули 2019, 07:49:54 am »
Само не прскај дирекно во осовини, главини и слично каде имаш лагери, маст и нема да имаш проблем.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5528 на: 26 Јули 2019, 08:23:06 am »
Само пушташ рачката на помал притисок во критичните делови и си тераш.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #5529 на: 26 Јули 2019, 11:51:55 am »
Detski tocaci golemina 16ka osven ovie Max vo agrotehna ima li drug sto prodava ?

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1900
« Одговори #5530 на: 26 Јули 2019, 12:19:46 pm »
Detski tocaci golemina 16ka osven ovie Max vo agrotehna ima li drug sto prodava ?

За поголемиот имаме од Вучко земено 16 точаче, а за малиот годинава земав Макс 16 ка, и тоа од Вучко е подобро точаче. Поскапо е ама е подобро.
Гледај да е со контра кочница.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #5531 на: 26 Јули 2019, 12:33:36 pm »
Vo vucko nemaat 16ka niedno ni kaj univerzalna ni vo aerodrom. Davaat 15% popust ama sve im e potroseno nekade so popustot se 4500 den ama nemet.
A max vo agrotehna se 3900 so popust 3150 den.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1900
« Одговори #5532 на: 26 Јули 2019, 13:02:23 pm »
Vo vucko nemaat 16ka niedno ni kaj univerzalna ni vo aerodrom. Davaat 15% popust ama sve im e potroseno nekade so popustot se 4500 den ama nemet.
A max vo agrotehna se 3900 so popust 3150 den.

Толку, од Вучко го земав 5.000 денари, а ова од Макс 4000 со тоа што од град Скопје ми вратија 1.800 денари.
Ти можеш да аплицираш за тоа од 3.150 денари и да си вратиш 1.500 ден од град Скопје па точачето да ти излезе ~1600 денари.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11883
  • Архитект
« Одговори #5533 на: 26 Јули 2019, 13:12:11 pm »

Позади Вучко кај универзална.

Има друг дуќан. Цикло Ас. Тие носат едни бугарски Drag, кои се одлични.
Види таму. Ако нема во моментот ќе ти кажат кога ќе ти го донесат.

https://dragbicycles.com/bg/

Во лептокарија има Модус бајк. Тие носат Clermont. Грчки се тие. Исто така супер точачиња.

https://www.clermont.gr/el

Ако сакаш нешто поскапо тогаш има Specialized i Cube.

Разликата во Специјалните и Кјуб е шо се алуминиумски. Ама за толкава димензија на точаче не игра никаква улога тежината.
Видете евентуално какви кочници има. Контра или на рачки. Рачките дали ќе можи да ги притска детето.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3905
« Одговори #5534 на: 07 Август 2019, 00:56:25 am »
Deckite so mislite za tocacevo? Demek na akcija 50% ( ono realno dali i tolku vredi ). Bi se koristelo za vozenje ednas max dva pati nedelno po 10tina km za rekreacija na prav ramen pat. Rabotata mi e da ne treba non stop da se poprava i da go mknam po servisi. M? Ili dzabe frleni pari  ;D
http://www.bikecenter.mk/index.php?route=product/product&path=59_100&product_id=896&sort=p.price&order=ASC