Jas imav mehanicki diskovi i ne kocea dobro. V-brake so pakni od 300 denari kocat mnoogu podobro. Potoa kupiv cool-stop pakni (950 denari od disk) za da koci kolku tolku podobro. Problemot e sto treba mnogu silno da stegas na kocnicata za da koci podobro, a na hidraulicni kocnici mnogu pomalku treba steganje i kocat scetlosni godini podobro.
Do tie pati baraj V-brake i nemas maka.
Изгледа на лош мајстор си го носел точакот или сам себе си се правел мајстор. Преку 2.000км поминато со механички дискови никогаш не сум се осеќал небезбедно зошто дисковите биле механички, пу пу пу. Koчат ненормално добро. Особено при маскимално кочење убеден сум дека со хидраулични нема да застанам за пократко.
Предлагам за да се дигне нивото на дискусија од типот на механички дискови нечинат, сава гуми нечинат, тесла нечини, конкретно да се посочи проблемот. Можеби на крај краева си имал велосипед со Ш класа кинески дискови и си очекувал перформанси, јебига.
Точакот не го носев на мајстор, ама не се согласувам дека сум си играл мајстор. Возам и поправам (свои) точаци преку 20 години. Не кажав дека не е безбедно со механичките дискови, туку дека многу посилно треба да се стегаат кочниците за да закочиш. Пак ќе кажам дека В-брејк со солидни пакни (300-400 денари - шимано) кочи исто и подобро. Точакот е Трек со Promax дискови. Пакните како што кажав беа cool-stop.
А со нивото на дискусија изгледа ти имаш проблем. Не гледам што е ниско во тоа да му кажам на некого лично искуство за да не биди после разочаран, демек дискови ама не кочат убаво. Изгледа само ти не згрешаваш во изборот да купиш Чкљ класа бидејќи очигледно си класичен македонски експерт во сите области.
Jas imav mehanicki diskovi i ne kocea dobro. V-brake so pakni od 300 denari kocat mnoogu podobro. Potoa kupiv cool-stop pakni (950 denari od disk) za da koci kolku tolku podobro. Problemot e sto treba mnogu silno da stegas na kocnicata za da koci podobro, a na hidraulicni kocnici mnogu pomalku treba steganje i kocat scetlosni godini podobro.
Do tie pati baraj V-brake i nemas maka.
Или ти беа мрсни, или несоодветно штеловани. За разлика од хидрауличните каде двете пакни притискаат на дискот, кај механичките само едната е подвижна и дискот го притиска на другата. Тука финтата е да се штелова таа неподвижната поблиску до дискот како се троши.
Не беа мрсни. Ми се имаше и тоа случено да ги измрсам со спреј и знам како тогаш (не) кочат. После тоа пак купив нови за да кочат оти измрсените логично е дека нема да кочат. А за штелувањето, многу добро знам како функционираат и беа одлично наштелувани.
Можеби има и механични дискови што кочат солидно, но јас немам такви начекано и би ги избегнувал. Или В-брејк или хидраулични дискови.