Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1014499 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
Одг: Велосипед
« Одговори #4665 на: 10 Април 2018, 10:02:43 am »
Јас кога би бирал точак од тој ценовен ранг, би земал кантар со мене. И би го купил најлесниот за тие пари.

Едит: За субвенцијата, треба само да земеш сметка и во општина да ја приложиш, ми се чини.... И расчитај се малце на нет за димензии на рамот да ти одговара.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #4666 на: 10 Април 2018, 12:29:19 pm »
Зезната работа е килажата.

Обично тие полесните тежат многу повеќе во евра.
:)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
« Одговори #4667 на: 10 Април 2018, 12:36:14 pm »
Прашав во Град Скопје. За годинава уште немаат направено јавен повик за субвенции. Наводно ќе пуштеле.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #4668 на: 10 Април 2018, 12:43:43 pm »
Прашав во Град Скопје. За годинава уште немаат направено јавен повик за субвенции. Наводно ќе пуштеле.
Наскоро.
https://www.porta3.mk/subvencii-za-skopjani-za-kupuvanje-velosipedi/

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4669 на: 10 Април 2018, 12:45:04 pm »
"Јавниот повик сеуште не е објавен за 2018 година, кога ќе го објавиме јавноста ќе биде благовремено информирана"

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4670 на: 10 Април 2018, 13:06:29 pm »
a pred javniot povik ako go kupam  tocaKot ke mi ja subvenciJoniraat investicijata??
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4671 на: 10 Април 2018, 16:33:03 pm »
Ако ја убедиш продавницата да ти издаде сметка со датум ден-два понов од датумот на кој ќе се објави конкурсот - да, ќе те субвенционираат.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #4672 на: 11 Април 2018, 10:17:55 am »
Советот на Град Скопје денеска на седница треба да донесе одлука за определување максимален износ за доделување субвенции на граѓаните за купување велосипеди.

Во буџетот на Град Скопје за 2018 година за оваа намена има предвидено 10 милиони денари, а целта на мерката е стимулирање на граѓаните за помасовно користење на велосипедот како превозно средство.

Минатата година Град Скопје првпат додели субвенции за граѓаните за набавка на велосипеди и за оваа намена беа потрошени 10 милиони денари. Согласно условите, минатата година беа субвенционирани средства во висина од 50 отсто од цената на велосипедот, но не над 4.000 денари по лице. Интересот за јавниот повик беше голем, сите средства беа искористени и беа доделени субвенции на повеќе од 2.600 граѓани.

Право на учество на јавниот повик имаат жителите на Град Скопје кои треба да достават барање за надомест, доказ за жителство во Град Скопје, копија на важечка лична карта на барателот, копија од трансакциска сметка на барателот и доказ дека е извршено купување на нов велосипед и тоа со копија од фискална сметка или фактура и извод од деловна банка со датум од денот на објавување на повикот.
...
https://skopjeinfo.mk/kje-se-opredeluva-maksimalnata-subvencija-za-kupuvanje-velosipedi-vo-skopje
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4673 на: 11 Април 2018, 10:23:12 am »
Значи добро е што прашав вчера. Ќе заборавеа ;D

Отсутен Dickle

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #4674 на: 11 Април 2018, 11:15:46 am »
@RedEco
Јас си имам некоја теорија дека велосипед за градско возење, особено за градови во Македонија, треба да биде мунтањ бајк. Распаднатите улици, патеки и високи тротоари си бараат дебела гума и амортизерче напред за да имаш флоу кога возиш и да не се симнуваш од точак константно, и да не ризикуваш болна смрт возејќи по улица. И да се научиш да стоиш на точак дур идеш преку препреки и дупки, кои ги има многу, пошо иначе многу гуми ќе кинеш со штипење на ивици. Ако те секира отпорот на дебели гуми со крампони, секогаш можеш да си земеш сликс. Диск кочници се исто така јака ствар, со тоа што имаш ефтини опции од Tektro (јас возев Tektro Draco 6 години и тоа на Водно, по козји) и entry-level изведби од Shimano, кои се одлични без разлика на цената. Од Avid/Sram би препорачал да се бега.
Значи, по мене идеален точак за некој што не се замара со точаци, а пак сака да не му биде скратено ништо, би бил некој со најбејзик Tektro или Shimano хидраулични диск кочници и Suntour XCM или XCR виљушка со coil spring бидејќи нема потреба од воздушна. Дијаметар на тркала нема да коментирам, идеш на поефтината опција што најчесто ќе е 27,5 цола или ако имаш среќа 26 да најдеш, додека мењачите, т.е. derailleurs што следуваат у пакет со другиве делови кои ги набројав се повеќе од доволни, обично ставаат Shimano Alivio позади и Acera напред. Важно е да земеш точак чија величина на рам ти одговара и ако си на граница помеѓу две величини, секогаш иди на помалата. Тука има (бајаги) простор за дискусија, ама не би навлагал у тоа, сејф опцијата ти е да ја земеш помалата величина.
Да, Polar се ствар, ама јас би проверил и во Пробајк или како и да се викаше продавницата на Лазе во Кисела Вода, во уличките позади рампа. Номад избегавај ги, прескапи се. Исто така, провери во продавницата до Вучко кај универзална, тие носат Drag точаци и мислам дека имаат понуди за твојот буџет, слично како Polar. Не верувам дека сѐ што наведов горе ќе можеш да најдеш за цена која ти одговара, ама пробај барем поголемиот дел да е исполнет.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4675 на: 11 Април 2018, 12:34:42 pm »
Хибрид со 28 гуми е одличен за низ град.
Го имаш предниот амортизер за дупките и тротоарите, а средно танките гуми за да бидиш брз.

Гуми за него имаш колку сакаш и по која цена сакаш.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4676 на: 11 Април 2018, 12:39:48 pm »
Не сум имал хибрид до сеа, ама сум имал MTB со дебели гуми. Значи за возење низ Скопје, дебела гума на подолга релација ќе те отепа. Јас планирам да возам 10км во еден правец (значи 20км) секој ден. Дебела гума ќе ми биде смрт. Ако веќе немам избор, ќе мора да ставам некоја потенка гума.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4677 на: 11 Април 2018, 12:41:41 pm »
Хибрид со 28 гума и детско седишта позади.
Не се замарај со друго.

Не ти треба незнам каква опрема. Гледај само да е шимано се.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4678 на: 11 Април 2018, 12:46:01 pm »
Shimano да, само мене ме сеќира средната осовина повеќе. Гледам има некои Prowheel, Thun...не знам како ќе ме крепат. Јас виткам осовини ко будала :)

Оваа ја зедов од кај Риле, со V brake комплет сет...на стариот точак. 30 километри поминав веќе почна да има малку луфта.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17780
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #4679 на: 11 Април 2018, 13:07:58 pm »
Осовина со sealed cartridge bearings (не го пишувам македонскиот термин, @yarre се лути) ќе си купиш, Шимано се поскапи ама си ги бива, трпат оптеретување.