Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 943680 пати)

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3282
Одг: Велосипед
« Одговори #2985 на: 02 Јуни 2015, 09:25:30 am »
Знам дека хидраулични дискови се бест оф д бест, но моментално немам буџет во кои би се вклопиле. Јас се двоумам меѓу механички дискови и в-брејк, затоа и прашав тука.. Мартин ме насочува кон механичкиве што ги има велосипедов погоре на линкот, така да ако ми се вклипи во буџет, изборот ќе биде тој најверојатно. :) :D

Спенсер, јас имам V-Brake и до сега не сум зажалил што не доплатив за механички дискови. Истата дилема ја имав кога купував точак, и јас бев ограничен со буџет. Сосема пристојно си ја вршат работата и многу се лесни за одржување, промена на гуртни, нагодување на зјај меѓу гуртни. Досега не сум се пишманел да кажам "Требаше дискови да ставам". Најдобро ти е да пробаш велосипед со двата типови на системи за сопирање и сам да се увериш.

Дискот изгледа поубаво, ама пак е механички и не ти прави некоја разлика. Хидраулични дискови е веќе друго. Тука нема споредби.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2986 на: 02 Јуни 2015, 10:15:45 am »
Имаше Спенсер точак со хидраулични дискови, и прилично добра опрема и го шитна за џабе пари. Тоа е коа си богат, наместо да одржуваш нешто, го продаваш и земаш ново ;D

Се зезам. Другите опции што ми ги праќаше на фејс се жали-боже опремени. Вонсериски Шимано компоненти, 26 инчи тркала, и тако даље. Јас највеќе заради компонентите (менувачи, шалтери) му викам да го земе. Плус што знаеш, може во иднина ќе ги продавам моите хидраулични кочници па Спенс ќе се стори со хидраулика за џабе парички ;)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #2987 на: 02 Јуни 2015, 11:00:01 am »
Вие што пишувате дека механички дискови се подобри од в-брејк најверојатно немате некое искуство... Јас имам механички дискови на трек и воопшто не бев задоволен како кочат со оригиналните пакни. Купив кул-стоп пакни (1000 денари за еден диск) за да се подобри кочењето до некаде но пак се послаби од в-брејк.
Јас сега да купувам точак со ограничен буџет би зел некој со в-брејк и спрема на рамот за дискови, па доколку имам потреба понатаму ќе си купам дискови и главини за да го преправам. Се за да ги прескокнам механичкиве дискови.

Отсутен Dimac

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 673
« Одговори #2988 на: 02 Јуни 2015, 11:26:49 am »
Јас скоро година дена го тркалам Полар Мираж Про со в-брејк и сум задоволен како кочат при спуштање од Водно, а се спуштам 1-2 пати неделно и плус додатно возење по кеј и сеуште не се гумиците за менување.

Не сум многу упатен во велосипедизмот, али од поголеми познавачи сум бил советуван дека подобро е в-брејк отколку механички дискови доколку не си во можност за хидроулични дискови

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17612
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #2989 на: 02 Јуни 2015, 12:36:31 pm »
Да се разбереме, и јас не сакам БИЛО КАКВИ механички дискови. Неќам Тектро, неќам Промакс и воопшто неќам Зоом кочници како што навикнале да ставаат на поефтините точаци.
Ама кога има Шимано механичка шепа, или кога има Avid BB5 или Avid BB7 (најдобрата механичка кочница на пазарот), знам дека е квалитет и дека работи и кочи одлично. Се што не е Шимано или Авид од двата наведени модели, и јас советувам да се заобиколи во широк, широк лак и да се оди на V-brake или, доколку буџетот дозволува, хидраулика.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2990 на: 02 Јуни 2015, 12:48:19 pm »
Какви бициклисти какве си пичке мајчине, со Пони до Водно да ве видам ебаве беља ..

Механичка шепа, дискови, курчје карике :D

А тек за надоле ланец ако се скине аја ја јај ајајаа ....

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2991 на: 02 Јуни 2015, 12:57:16 pm »
Мислиш ако се скине сајла...

Ќе си кочиш со нога на задна гума. Ghetto style

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6558
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2992 на: 02 Јуни 2015, 13:20:39 pm »
Или глицеринот ако ти зоврие  :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #2993 на: 02 Јуни 2015, 13:21:55 pm »
Мислиш ако се скине сајла...

Ќе си кочиш со нога на задна гума. Ghetto style

Таа на сајла скината е по дифаулт, остануе само контра  :D

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #2994 на: 02 Јуни 2015, 13:34:14 pm »
Пак важи истиот одговор. Освен ако не си бос.  ;)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2995 на: 02 Јуни 2015, 13:54:31 pm »
Спенс земи што тебе ти се допаѓа, конкретно поларов е ок :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9119
« Одговори #2996 на: 02 Јуни 2015, 14:17:10 pm »
Да се разбереме, и јас не сакам БИЛО КАКВИ механички дискови. Неќам Тектро, неќам Промакс и воопшто неќам Зоом кочници како што навикнале да ставаат на поефтините точаци.
Ама кога има Шимано механичка шепа, или кога има Avid BB5 или Avid BB7 (најдобрата механичка кочница на пазарот), знам дека е квалитет и дека работи и кочи одлично. Се што не е Шимано или Авид од двата наведени модели, и јас советувам да се заобиколи во широк, широк лак и да се оди на V-brake или, доколку буџетот дозволува, хидраулика.

тоа е тоа..

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 181
« Одговори #2997 на: 02 Јуни 2015, 22:37:41 pm »
Дечки, коментар за велоспидеов ? Сакам да си земам нов велосипед. Претежно ќе се вози низ град/кеј т.е. асфалт, со ретки излети до Водно лево десно.  Буџетот е толку макс, околу 22-23.000 денари. :) Предлози ?

http://www.bikemarket.mk/index.php?route=product/product&path=59&product_id=60

Добар избор за таа сума. Јас го имам истиот велосипед околу пола година, само со 27,5 величина на тркала и задоволен сум.
Што се однесува до механичките кочници, дефинитивно не можам да се пожалам на конкретниот модел (Shimano BR-M375), одлично „загризуваат“. Сепак се работи за Шимано и нивното реноме, не би си дозволиле да лансираат субстандарден производ на пазарот. На крај краева, не е само кочницата тоа што го запира велосипедот, тука голема улога играат и гумите. Со лоши гуми и хидраулични кочници може да имаат подолг пат на сопирање.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2998 на: 03 Јуни 2015, 12:15:36 pm »
Јас да ви кажам право од лани кога пробав (на подолго време) XT кочници до ден денес ниедна друга не ми кочела како што сакам. И кога би купил МТБ дефинитивно ако ништо друго кочниците ќе бидат XT.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #2999 на: 03 Јуни 2015, 12:28:49 pm »
Дечки, следите вие пазар, дајте проценка колку можам да го продадам?

Спецификации:
Frame: Aluminium Superlite AMF 7005 Double Butted, RFR-Geometry 19"
Fork: Manitou Minute LTD 100mm, Air Assist, Remote-Lockout
Headset: FSA No.10 semi-Integrated
Handlebar: Easton EA30 Lowriser Oversized
Stem: Easton EA30 Oversized
Seatpost: Easton EA30 31,6mm
Seat: Selle Italia Q-Blk
Crankset: Shimano FC-M442 Octalink, 44x32x22, 175mm
Bottom bracket: Shimano BB-ES25
Rear Derailleur: Shimano Deore XT RD-M772 Shadow
Front Derailleur: SRAM X7
Brakes: Hayes Stroker Ryde hydr. Discbrake (180/160mm)
Shifters: Shimano Deore SL-M590 Rapidfire-Plus, 9-speed
Cassette: Shimano CS-HG50 11-32, 9-speed
Chain: Shimano CN-HG53 108 links
Rims: RFR ZX24
Front hub: Shimano Disc HB-M525
Rear hub: Shimano Disc FH-M525
Spokes: Mach1 18/0 Stainless 2.0
Front tyre: Schwalbe Nobby Nic Performance 2.25
Rear tyre: Schwalbe Racing Ralph Performance 2.25