1. Дали велосипедистите ќе бидат испратени на соодветна обука за црвено/зелено?
2. Дали велосипедистите ќе бидат казнувани за возење на лента наменета за автомобили ако постои соодветна лента за велосипедисти, исто како што возачите ќе бидат казнувани ако случајно (и моронски) влетаат во лентата за велосипедисти?
3. Дали „ја сум побрз од другите, не можам да се влечам“ мороните на точак ќе бидат казнувани ако ја напуштат лентата за велосипедисти?
Ова се важни работи.
Моето искуство во Германија/Холандија.
1. Велосипедистите подлежат на правилата и сигнализацијата. Ако има црвено на семафор, без разлика дали си на велосипед, пеш, или автомобил, запираш. Точка. Ако не, казна. Инаку и тука има паметњаковичи што пробуваат да минат на црвено. Еднаш бев сведок кога летна еден преку хауба заради минување на црвено со велосипед. Језиво.
2. Да, ако има патека и не возиш по неа, има казна. Јас сум 2 пати сопиран од полиција и предупредуван за такво нешто. За среќа не ми пишаа казна, ме предупредија. Исто, за возење велосипед по тротоар. Забрането е, освен ако не е дозволено со знак.
3. Даваш звучен сигнал кога престигаш (или ако немаш ѕвонец, си извикуваш културно дека престигаш). Ако има лента за велосипеди (во 90% од случаите има), возиш по неа. Ако не, ќе те предупреди полицијата културно дека треба да возиш по неа. Ако се правиш паметен, ќе те запрат и најверојатно казна.
1. Така, значи си почитуваат црвено, и добиваат казни ако не почитуваат црвено. Уште да ми кажеш дека тој што го удрил велосипедистот што прошол на црвено бил прогласен за невин, и пуштам Ужичко коло.
2. Прекрасно. Пре-крас-но.
3. Браво. Така треба.
Правила бе, правила. И здрав разум.
А ако постоечката велосипедска патека е елоквентно узурпирана (како што е во преку 230945203496823856% од случаите кај нас), тогаш кој ќе го јаде снајперот? Или тоа не е битно, те боли к*р...
Зборувам за Лондон, соодветно на муабетот за целосно посебна лента за велосипедисти долга 29 километри. Не за кај нас.
Знам која ти е поентата, и знам кој ти е ставот према точкарите кај нас, така да, нема потреба од многу драматизирање. Тоа е тоа, „душички напатени“ vs „богови во метален оклоп“.
Глумењето жртва ни е национален спорт. Јас ги поддржувам сите што се решиле да возат точак, и сум им максимално благодарен. Им се восхитувам на кондицијата и меракот. Само да внимаваат на црвено, и да не се бутаат меѓу коли во движење, и да не се влечат
на среде рекорд во двете ленти 4-ца „продуховени“ велосипедисти и да покажуваат среден прст на луѓе кога ќе им свирнат да се тргнат.
Едит: Да дополнам за богови во метален оклоп - далеку од богови. Јас сум свесен за последиците кои може да ги направи моето возило, односно јас зад воланот. Не паркирам на велосипедски патеки, не паркирам на тревни површини (признавам, се десило еднаш), не паркирам каде што проаѓаат луѓе и не блокирам гаражи, итн. Ја очекувам истата толеранција од учесниците во сообраќајот што бараат разбирање и толеранција. Арно ама, ако јас удрам велосипедист и сум крив, ќе си ги сносам последиците. Арно ама, ако велосипедист пројде на црвено и го удрам, скоро по дефиниција пак сум крив. Логика?