Автор Тема: Чистење хладњак - од надвор.  (Прочитано 11789 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
Одг: Чистење хладњак - од надвор.
« Одговори #15 на: 21 Јуни 2012, 12:18:44 pm »
Да, Cool сум сега со исчистен кулер :D Најголем проблем ми беше, кога имам потреба да ја оставам колата 10-тина минути упалена со клима, на пример кога жена ми и детето се во кола, а јас до аптека да купам нешто... Сега и тоа е возможно. Еве баш се вратив од низ градов, температурите се доста над 30, стрелката е закопана на вистинското место.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8525
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #16 на: 21 Јуни 2012, 12:29:25 pm »
Браво Симо. Си завршил работа.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #17 на: 21 Јуни 2012, 12:38:30 pm »
Ќе даеш перење за клабери?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #18 на: 21 Јуни 2012, 12:53:33 pm »
Да го донесам у недела на собир вапчето а? ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #19 на: 21 Јуни 2012, 13:22:45 pm »
Зошто ваква тема Симо,ме натера на 40"C да вадам браник,иако температурата на моторот е закована на 90"C во гужва во град,осеќам дека треба повеќе да лади климата(контролиран фреонот,сменет филтерот за полен),незнам дали ова ке помогне,ама ке пробам.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #20 на: 21 Јуни 2012, 13:27:21 pm »
Кај мене се осеќа и на климата ;)
Темава беше наменета,  ако некој има совет да ми даде како полесно да поминам, или лични искуства, мислев викендов да вадам све и да чистам, ама пусто срце алфистичко - не додржа, па вчера попладне му викнав насилнички со вапче ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #21 на: 22 Јуни 2012, 10:09:27 am »
И колку време ти одзема целава процедура?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #22 на: 22 Јуни 2012, 10:16:22 am »
AllMighty, колку да отштрафиш 6-7 штрафа и да попрскаш со вапчето и заштрафиш назад... ништо... едно 10-тина минути прскање, со тоа што пробував да фатам што повеќе „ќошиња“, пошто не го вадев браникот.

BTW, вчера во најголемото жешко околу 45 минути низ град, не мрдна. Фантастичен ефект!

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #23 на: 22 Јуни 2012, 10:23:32 am »
Логиката е таа. Исто како што на решетките на вентилаторот од компјутерот треба да се чистат на секои 6 месеци, така и со ова.
Нормално, најдобро е чувството кога си завршил некоја работа со свој труд за 20 мин.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #24 на: 22 Јуни 2012, 10:24:57 am »
Точно... а спремен бев да си нарачам нов хладњак....

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1472
  • VOLVO C30
« Одговори #25 на: 22 Јуни 2012, 22:17:26 pm »
kaj mene letno vreme vo grad postignuva temperatura 90,95 po nekoj pat i 100 shto me plashi nekoj pat,a imam slushanto deka toa bilo normalno vo bokserskite motori

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17448
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #26 на: 22 Јуни 2012, 22:21:17 pm »
Истото и кај мене се дешава, битно над 100 не качува никогаш. И јас верувам дека варирање од 90 до 100 е својствено за Алфините боксери.

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6214
« Одговори #27 на: 23 Јуни 2012, 01:59:22 am »
јас утре ке си го извадам комплет хладњакот надвор и ке си го исчистам и од внатре и од надвор

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #28 на: 23 Јуни 2012, 10:51:36 am »
Јас пред 3-4 недели од внатре го чистев, само не го вадев, прво со средство Wurth за чистење, па плакнење, па ги откачив двете црева, и во излезното му набутав црево од водовод (таман се заглаи со „гаредна систем“ адаптерите), и под притисок од водовод во обратен правец од оној што е нормален кога е закачен на мотор. Немаше многу ѓубре - мора да признаам... претходно изглеа со средствоно и со плакнењето излегло повеќето што можело да излезе...

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #29 на: 23 Јуни 2012, 20:33:23 pm »
Вака се прави тоа.... ;D