Автор Тема: Чистење хладњак - од надвор.  (Прочитано 11772 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
Чистење хладњак - од надвор.
« на: 20 Јуни 2012, 15:04:53 pm »
Второ лето со Алфата и штом се качи температоурата над 27-8 степени, малку гужвичка низ град, и оп! Температурата расте над 100-ка ако е уклучена климата.
И тоа САМО ако е уклучена климата, и само ако колата е во тргни застани сообраќај. Не влегува во црвено поле, бидејќи на одредена температура автоматски се гаси клима компресорот и се намалува температурата.

До сега:
Непосредно пред да ја купам е сменета пумпа за вода.
Откако ја купив:
сменет термостат, сменет антифриз, (минатата есен),
Комплетно исчистен системот од внатре, со средства, вода и плакнење и нов антифриз (пред 3-4 недели),
проверени сите електроники и можни причини и консултирано со неколку познавачи.
Заклучокот е дека хладњакот нема доволен капацитет.

Вчера земав со компресор колку можев издував низ жабрите на хладњакот, излезе еден тон земја, ама од визуелниот преглед видов дека таму има „тесто“ од кал и земја. И хладњакот за клима кој е пред хладњакот за мотор, и овој хладњаков за мотор. Ситуацијата се подобри со дувањето, ама сепак, не сум мирен дур не средам скрос :)

Пред да се впуштам во купување нов хладњак, решив да го чистам од надвор, па ако има некој со лични искуства, нека повели, нека каже.

BTW, еве како отприлика изглеа и кај мене ѓубрето :

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6109
  • 69
Одг: Чистење хладњак - од надвор.
« Одговори #1 на: 20 Јуни 2012, 15:21:54 pm »
Само со вапче...биди многу внимателен, зошто можеш саќето да му га ебеш мамицата...Значи со вап многу внимателно...Само тоа е решение...Е сега пред да почнеш да чистиш со вапот, прешприцај го со некој детергент, и со четка рачно колку можеш поминувај од горе према доле и обратно...со влакната од четката нормално ке симнеш дел од наслагите, а детергентот ке помогне во перењето...Или па незнам како ке се помаша со фамин да го испрскаш, па после со вапчето...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #2 на: 20 Јуни 2012, 15:28:37 pm »
А бе тие абразивните средства не сакам да ги прскам, вапче имам, така да со него од подалечку малку. Еден дитејлер на јутуб, гледав користеше bug remover за чистење. можеби тоа е добро решение...

Друг проблем ми е вадење браник, на алфава немам вадено браник, не знам како се вадат и дали треба да се извадат бризгалките за фаровите пред да го симнам браникот..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7049
« Одговори #3 на: 20 Јуни 2012, 16:01:52 pm »
А сигурен си дека стрелката е 100% точна? Аналогното секогаш доцни (бар така мислам) ;D

Најсигурно е да си ја приклучиш па да си видиш.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #4 на: 20 Јуни 2012, 17:57:39 pm »
А бе тие абразивните средства не сакам да ги прскам, вапче имам, така да со него од подалечку малку. Еден дитејлер на јутуб, гледав користеше bug remover за чистење. можеби тоа е добро решение...

Друг проблем ми е вадење браник, на алфава немам вадено браник, не знам како се вадат и дали треба да се извадат бризгалките за фаровите пред да го симнам браникот..

Не мораш абразивни, затоа и реков помалку јаки детергенти...Можеш и шампон за раце, течен сапун де...Убаво одмастува, а не нагризува...

А тоа како се вади браникот на Алфата незнам...Тука не можам да ти поможам...Едино со радна сила ако сакаш, али за памет не прашуј...многу многу неам :))
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #5 на: 20 Јуни 2012, 19:00:11 pm »
@СалеСК, ќе видам по ова документцииве што вика за вадење браник....и по алфаџиските форуми :)

@AllMightyMe, приклучена ја глеам ;) Toчна е стрелката да не кажам у децимала :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #6 на: 20 Јуни 2012, 19:10:28 pm »
Симо неам клима али 100 ка е нормална температура за T.S .

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #7 на: 20 Јуни 2012, 19:18:37 pm »
кај мене 92-95. 100-105 е веќе качена, (се пали втора брзина на вентилатор),  на 112 исклучува компресорот за клима - на 108 повторно уклучува

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #8 на: 20 Јуни 2012, 21:01:42 pm »
ХЛАДЊАК ИСЧИСТЕН !

Откако ја напишав пораката до сега се занимавав со чистење. Браникот не го вадев, само го извадив „срцето“ од алфата (без секирации алфисти, срцето е вратено и чука без проблем), ова ми беше доволно да добијам пристап до доста голем дел од хладњакот, од напред преку маска и отворите со ВАП-че, а и од стана на мотор кај вентилаторот исто така. 87 степени стабилни и после 1/2 саат работа во лер со упалена клима! нема веќе ни 95 степени! Задоволство - Максимално!
Совет: Ако имате вапче за домашна употреба со притисок до 110-115 бари, само раширете го млазот, и директ у хладњак! Ништо нема да искриви, а ќе извади 1 тон ѓубре! :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #9 на: 20 Јуни 2012, 23:09:51 pm »
Bas mi e milo sto me poslusa :)
Da castis pivo na sobir!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #10 на: 20 Јуни 2012, 23:17:12 pm »
Добијаш! :)  Ем што више коа упалив вапчето и стилото и алфата ги „поминав“  :)

Отсутен kirilsbmw

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 361
« Одговори #11 на: 21 Јуни 2012, 08:06:15 am »
Пред некоја недела го направив истото, немав никакви проблеми со температурата но морав да ја извадам перката за климата напред, а за да излезе таа морав и браникот да го вадам... Кога стигнав до хладњаците што да се види листови заглавени, прашина каква се не, и со вап за домашна употреба чистев, потоа со средство за одмастување некое арис мислам беше испрскав, потоа повторно со вап.
 Дефинитивно ова треба секој да го направи како превенција во овие жештини.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #12 на: 21 Јуни 2012, 08:49:56 am »
Симо има вапче   8)

;D ;D ;D ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13 на: 21 Јуни 2012, 09:40:17 am »
@Cuore Бујрум ;) И дворче :D Само мал проблем е што ми ја раскопаа улицата пред врата (предизборно), па има многу прашна дур да си отидеш :(

@kirilsbmw, така е! Се согласувам!

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #14 на: 21 Јуни 2012, 11:04:03 am »
Super Simo, sega si spokoen :D
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson