Автор Тема: ЕГР вентил  (Прочитано 84334 пати)

Отсутен Angel40

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Одг: ЕГР вентил
« Одговори #360 на: 20 Јули 2023, 19:08:57 pm »
zdravo decki
imam problem so bmw e46 320d 150ks mi ode vo limp mode od vreme na vreme svetne sijalickata DDE ,ja gasam kolata i odma ja zapalam bez problem inaku vrtezite se isti vo mesto koga raboti i pali beza problem
i koga davam gas ima crn cad dali e mozno da e EGR ventilo?
i ima nekoe tropkanje na motoro koga ubrzuvam koga pominuva 2000obratai
« Последно менување: 20 Јули 2023, 21:02:32 pm Angel40 »

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 5666
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #361 на: 20 Јули 2023, 19:18:54 pm »
Без дијагностика ништо не правиш. Чим светнала DDE сијаличка многу работи се тука фактор. Најверојатно ја чува грешката во моторен компјутер и преку дијагностика може да де прочита. Може да се и дизни.

Отсутен Angel40

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #362 на: 21 Јули 2023, 18:19:02 pm »
ja odnesov na dijagnostika mi kazaa deka e regulator za pritisok na naftata

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пораки: 5134
  • Пиши лаже
« Одговори #363 на: 24 Април 2024, 19:36:19 pm »
Да ја оживеам темава и едно кратко инфо. Пред 2,3 месеци се извади дпф и егр од Корсата. По релативно кратко време (после 2 месеци) колата почна да чури малку, да трокира при испуштање на гас. Почна да свири турбината и да чури доста за по ден, два да рикне.
Дали е потребно да се затвори егр вентилот (кој најверојатно не е затворен според братучед ми и затоа рикнала турбината) со некао плех или што ти знам?
Бидејќи во ова скапаниов град човек/мајстор нема салам, се преваранти и хоштаплери.
Remember to keep yourself alive, there is nothing more important than that

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #364 на: 24 Април 2024, 19:38:04 pm »
Ако добро се сеќавам ти дадов добра понуда за ДПФ или ЕГР или сум те помешал со друг.
Плехот нема многу да ти смени.
Зависи колку ја чепкал мапата и сум сигурен дека е од ДПФ-от тоа со турбината...
Тој што ја обработувал мапата да речеме дека добро средил, ама тој што го вадел ДПФ-от (читај бушел или ставил цевка и го испразнил) ја е*ал работата...

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #365 на: 24 Април 2024, 19:55:23 pm »
Не  сум добил понуда, но во секој случај не ми одговара ПП далеку ми е. Веќе беше наа канал колата за мењачот, па ајде и ова. Моментално не сум во состојба да одам по мајстори, не можам да возам, мада и колата не е во возна состојба вака.
Инаку, дпф от беше комплетно изваден бидејќи бил скроз запушен.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #366 на: 24 Април 2024, 20:00:48 pm »
Просвирила турбината...
Празно така лончето од ДПФ-от не се остава. Се полни со изолација и се става пригушувач. Сум го гледал тоа кај мајстор за ауспуси кој работи и со ДПФ. @MAPJAH го знае мајсторот и може да сподели искуство. Во Велес имате сервис за ауспуси Манрели, сум ги слушал, ама како работат не знам, ако може тој да ти го среди лончето од ДПФ-от со камена волна, пригушувач, итн. Ама чим просвирила турбината реши го тоа, а лончето од ДПФ-от не го оставај празен во меѓувреме, да не просвири и новата турбина (ако монтираш).

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6667
  • Бенве сие бенве
« Одговори #367 на: 24 Април 2024, 20:34:18 pm »
Manreli одамна не работи, замина за Америка мајсторот. Тој во ПП што го познавам покрај Несторчето е многу ок дечко, не е алчен за пари и доста профи работи.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #368 на: 24 Април 2024, 21:07:47 pm »
Боше, да ти помогнам, не знам, ама ќе ти дадам совет. Прави и продавај. Купи си бензинче од тука, со реална км и вози. Џабе ќе заштедиш со дизелот, кога гледај колку евра одат по сервиси и дефекти.
Не ти се ситан, не ти се смеам. Подобро фиат гранде пунто 1.2, отколку корсава, која според мене има вратена километража, а иста им е платформата.(делумно)
Никогаш не вели никогаш.

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #369 на: 24 Април 2024, 21:25:58 pm »
Проблем е шо нема мајстори да ја средат работата како шо треба,шо ако купи бензинец го снајде проблем и таа да ја продава?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3736
« Одговори #370 на: 24 Април 2024, 22:03:17 pm »
Проблем е шо нема мајстори да ја средат работата како шо треба,шо ако купи бензинец го снајде проблем и таа да ја продава?

Не плачи сеа ти, лавчето се опраи
Дојди скопје ќе ти најдам мајстор да ја среди...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Присутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5827
« Одговори #371 на: 24 Април 2024, 22:10:28 pm »
Добро е 😊.

Отсутен bear

• Редовен
« Одговори #372 на: 24 Април 2024, 22:30:02 pm »

Ти ако се зае*а со фиат дизел, нема и Боше да го направи тоа. Додуша колата му вози фиатов мотор, ама изгледа прешол 500к км.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Boshe

• Сениор
  • Пиши лаже
« Одговори #373 на: 24 Април 2024, 22:43:27 pm »
Боше, да ти помогнам, не знам, ама ќе ти дадам совет. Прави и продавај. Купи си бензинче од тука, со реална км и вози. Џабе ќе заштедиш со дизелот, кога гледај колку евра одат по сервиси и дефекти.
Не ти се ситан, не ти се смеам. Подобро фиат гранде пунто 1.2, отколку корсава, која според мене има вратена километража, а иста им е платформата.(делумно)
Не, далеку од тоа дека се  навредив, нема гајле. Корсата имаше поминато околу 297К реални кога ја земав. Само од неписмени Велешки "мајстори" мењав мењач а најверојатно ради нив е и турбинава.
И јас би да ја продадам, но буџетот е тој и нема друго освен да се прави и вози. За тие пари што и да земам нема да биде нешто посаглам од ова. Овие мотори знам ги утепаа таксистиве, ама ете.
Би да земам бензин, ама барем 1.6 мотор, да не се убијам со уште послаб мотор од вој. :)

Баш така Рики.

Отсутен bear

• Редовен
« Одговори #374 на: 24 Април 2024, 22:45:49 pm »
Некои ги фалат сервис ужице. Јави им се утре, колку би коштала турбина.
Никогаш не вели никогаш.