Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2063108 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14205
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #10365 на: 19 Март 2016, 12:05:15 pm »
За сите што глумите слепи кучиња, 720км му се на отворено и 600км во град со просек 5,4литри што по некоја проста математика излегува 4.5 на отворено и 6.5 градска што е посекако можно. Или ајде уште попросто да ви се објасни, потрошил 70 литри нафта од кои 30 на отворено и 40 литри градска, 40лит. : 600км = 6.5 литри...

Тенк ју.

Јас никаде не спомнав дека ова е градска.

Бог да чува. Треба да си надвор од умот да веруваш дека 1.6 тони возило троши 5 литра градска во густ сообраќај.

Второ јас не ги впишав бројките, бордот тоа го кажува и ја гледате просечната брзина.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34166
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #10366 на: 19 Март 2016, 12:35:22 pm »
Nedorazbiranje

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10367 на: 19 Март 2016, 13:45:47 pm »
За да нема натегања еве ви една релативно приближна пресметка каде што се земени следните параметри во предвид:
Возило на бензински, дизел и конвертиран бензински мотор на плин. Цените во табелата се во евра како вкупен трошок по изминати километри.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Во пресметката треба да се смета и одреденото количество на бензин што се користи за прво палење на возилото и додека не постигне потребна температура за да префрли на плин.

иако одамна го нема више моментот да се покачи потрошња на литри во плин наспроти бензин, сепак сеуште финансиски се калкулира 1 литро повеќе, токму заради тој момент, палење на бензин...и тоа е просечно, како и сите други параметри што се просечни.. секако некој ке рече дека не е тој параметар точен итн итн... јас за 1000 денари бензин, трошам просечно 20 боци плин (58 собира, во принцип 55-56 литри ми е плинската боца и полнењето)...со тоа што кај мене просечна потрошња не е 8, туку е околу 12 на 100км... есапот е тој, провери...

Не е убаво да изнесуваш вакви невистини, некој ќе ги земе здраво за готово. Најнов бензинец, со најнов плински уред, монтиран кај најдобрите мајстори за плин во МК. Троши 2 литри плин повеќе во просек, снага над 3500 нема, 0-100 му требаше +5 секунди, моторот тропа, еднаш двапати месечно чек енџин.
Добро можеби набројав повеќе отколку што требаше, битно е болдираното.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10368 на: 19 Март 2016, 13:50:55 pm »
Поминати 242 км со 17,55 литри бензин (100-ка од Супертреид), во град главно на кратки релации. Башка оставена колата во Аутомакедонија на сервис, поминале 14 километри, као демек тестирале кочници, кујзнае што правеле (и мајмуните ми ставиле GM масло наместо Liquy Moly).

7,3 литри. Одлично како за временскиве неприлики и кратките релации. Сега мерам со 100-ка од Макпетрол уште еден резервар.

Матиз со 600кг и 0.9L моторче од томос троши 40% повеќе од дизелаш со 1400кг. Фрли тој неефикасен загадувач бе.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10369 на: 19 Март 2016, 15:05:14 pm »
Тебе треба да ти се суди за сите невистини што си ги пласирал на интернет.  :D
Обезглавување е лесна казна за тебе, треба кај мене да те даат ;D

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10370 на: 19 Март 2016, 15:16:23 pm »
Бројките не лажат.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3844
« Одговори #10371 на: 19 Март 2016, 15:42:29 pm »
Фабрички декларирана потрошувачка во град на Зафирата од погоре е 7.7 L/100Km...just saying
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6688
« Одговори #10372 на: 19 Март 2016, 15:43:09 pm »
32 литри плин, 290 км градска вожња, просек 11 на 100.

Отсутен darkomic

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 382
« Одговори #10373 на: 19 Март 2016, 15:52:41 pm »
Не е убаво да изнесуваш вакви невистини, некој ќе ги земе здраво за готово. Најнов бензинец, со најнов плински уред, монтиран кај најдобрите мајстори за плин во МК. Троши 2 литри плин повеќе во просек, снага над 3500 нема, 0-100 му требаше +5 секунди, моторот тропа, еднаш двапати месечно чек енџин.
[/quote]

Имам монтиран плински уред веќе една година на Авеото кое е произведено 2006.  Досега ми се има појавено Check engine 3 пати се на се. Првиот пат немам појма која беше грешката, нешто со ламбда сонда. Вториот пат се појави грешка 171 (слаба смеса - вишок воздух). Грешката сама се избриша, сијаличката се изгасна, кога го заменив дупнатото црево што носи воздух од филтерот кон клапната.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
« Одговори #10374 на: 19 Март 2016, 16:38:07 pm »

Јас душа му извадив на 1.4 голф 5 со плин ландирензо, па ене го никаков знак не покажал. Уште си тера, како кога беше нов, така и сега после 120.000км поминати на плин.. :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #10375 на: 19 Март 2016, 16:41:42 pm »
Исто троши плин колку бензин? Тоа беше воглавном одговорот.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #10376 на: 19 Март 2016, 16:47:00 pm »
Не, две кила повеќе..... + бензин за палење

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7440
« Одговори #10377 на: 20 Март 2016, 17:20:30 pm »
Мене ми трошеше 10л плин градска ;D :D Ама без штедење/  Неколку пати потенцираш дека плинашите имале проблеми со моторот, чек енџини бла бла..  па јас те демантирам од лично искуство со 120.000км на плин. :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #10378 на: 20 Март 2016, 18:17:57 pm »
540 километри поминати на отворено на плин и сеуште се движи. Ќе видиме колку ќе достигне со накрцана боца од 32,4 литри.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #10379 на: 21 Март 2016, 10:23:00 am »
За да нема натегања еве ви една релативно приближна пресметка каде што се земени следните параметри во предвид:
Возило на бензински, дизел и конвертиран бензински мотор на плин. Цените во табелата се во евра како вкупен трошок по изминати километри.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Во пресметката треба да се смета и одреденото количество на бензин што се користи за прво палење на возилото и додека не постигне потребна температура за да префрли на плин.

иако одамна го нема више моментот да се покачи потрошња на литри во плин наспроти бензин, сепак сеуште финансиски се калкулира 1 литро повеќе, токму заради тој момент, палење на бензин...и тоа е просечно, како и сите други параметри што се просечни.. секако некој ке рече дека не е тој параметар точен итн итн... јас за 1000 денари бензин, трошам просечно 20 боци плин (58 собира, во принцип 55-56 литри ми е плинската боца и полнењето)...со тоа што кај мене просечна потрошња не е 8, туку е околу 12 на 100км... есапот е тој, провери...

немој вакви невистини да ги генерализираш јавно на интернет, некој ке те свати сериозно... проблемот со тоа возило е индивидуален, и возилото си има проблем, не е до плинскиот уред.  немој вака, не е убаво.. :)

сега сериозно... носете го на ауто механичар, да го открие проблемот и да го реши, аутоматски ке падне и потрошњата и чекот нема да се пали... мислам, сериозен сум..
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време