Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2222525 пати)

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1140 на: 23 Август 2011, 00:22:01 am »
osmica8, не се нервири бе, види го... Муабетот беше само, дека кога ставаш на 40-45 во 5-та, се зголемува веројатноста да ти дојде Брус Вилис со хеликоптер, и да ти го скрши кичмата...

Некој ќе ти каже и дека е непоимливо да скокаш степени при промена (нормално со прилагодени вртежи), на пример од 5-та во 2-ра или така нешто, ама реално глеано, нема апсолутно никаква врска... Да ја објаснам ситуацијата, пред некој да ме линчува... Значи, се работи за брзина од 60-70, со 5-та, па успорување за застанување, па пребацување во 2-ра, а не 150 со 5-та, па директ во втора ;D. Немаш потреба да ги редиш сите со ред... Истото важи и за забрзување... На пример, со 2-ра, идеш накај 50-60, комотно убаци си у 5-та, ако ти е за лагана вожња... Нема ништо лошо у тоа :)

Тино јас и ти си се разбираме, него по 100 пат истото се дешава и веќе преку таквото ми дојде со овие бројки за потрошување.
Реков ајде уште еден обид некој да ме свати или пак да проба да види како е.

Поентата ми беше за овие што се бунат дека не може да се постигни ниска потрошувачка, како што е декларирана од производителот. Јас велам дека можи, оти ако кажам колку му имам спуштено на лансерот низ град, ќе си мислат дека сум луд овде.
Пробајте возете економично, споро, како дедо, со високи степени и ниски обртаи и видете разлика.

Дај кажи колку го имаш спуштено, плиз... За да знам дали да ти се чаталам, или да барам да ме научиш како поише да спуштам :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #1141 на: 23 Август 2011, 00:43:36 am »
osmica8, не се нервири бе, види го... Муабетот беше само, дека кога ставаш на 40-45 во 5-та, се зголемува веројатноста да ти дојде Брус Вилис со хеликоптер, и да ти го скрши кичмата...

Некој ќе ти каже и дека е непоимливо да скокаш степени при промена (нормално со прилагодени вртежи), на пример од 5-та во 2-ра или така нешто, ама реално глеано, нема апсолутно никаква врска... Да ја објаснам ситуацијата, пред некој да ме линчува... Значи, се работи за брзина од 60-70, со 5-та, па успорување за застанување, па пребацување во 2-ра, а не 150 со 5-та, па директ во втора ;D. Немаш потреба да ги редиш сите со ред... Истото важи и за забрзување... На пример, со 2-ра, идеш накај 50-60, комотно убаци си у 5-та, ако ти е за лагана вожња... Нема ништо лошо у тоа :)

Тино јас и ти си се разбираме, него по 100 пат истото се дешава и веќе преку таквото ми дојде со овие бројки за потрошување.
Реков ајде уште еден обид некој да ме свати или пак да проба да види како е.

Поентата ми беше за овие што се бунат дека не може да се постигни ниска потрошувачка, како што е декларирана од производителот. Јас велам дека можи, оти ако кажам колку му имам спуштено на лансерот низ град, ќе си мислат дека сум луд овде.
Пробајте возете економично, споро, како дедо, со високи степени и ниски обртаи и видете разлика.

Дај кажи колку го имаш спуштено, плиз... За да знам дали да ти се чаталам, или да барам да ме научиш како поише да спуштам :)

4.7
:) :) :)
Ама мислам дека ова само во Битола е возможно. Релација некој си 5-6 км без семафор, без кола да ми смета. Ама пак не е само на рамно, имам една угорница на сред пат, ама пак удолуница после :)

А од Битола до Крушево одевме летово. Бт - Демир хисар - Крушево и назад 5.4 со клима, двајца. Раат вожња :) :) :)

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1142 на: 23 Август 2011, 00:47:17 am »
Пуууууууууу машала.....

Ја максимум низ Скопје го имам спуштено 5.9... Али живо малтретирање беше, и нормално, по растеретени улици :)

На отворено, Скопје-Охрид-Скопје, двајца у кола, товарени за на одмор, со клима, и домаќинска вожња (односно до 110 на автопат, а другиот дел по знаци), 5.1. Пониско од тоа не сум успеал... Додуша не сум ни пробал пак :D
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #1143 на: 23 Август 2011, 00:48:01 am »
Јас пристојна вожња на аутопат во албанија , двајца внатре 100 тонаши , релаксирана вожња 8 бензин .

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #1144 на: 23 Август 2011, 00:59:57 am »
Пуууууууууу машала.....

Ја максимум низ Скопје го имам спуштено 5.9... Али живо малтретирање беше, и нормално, по растеретени улици :)

На отворено, Скопје-Охрид-Скопје, двајца у кола, товарени за на одмор, со клима, и домаќинска вожња (односно до 110 на автопат, а другиот дел по знаци), 5.1. Пониско од тоа не сум успеал... Додуша не сум ни пробал пак :D
Таа вечер кога влегов во гаража не ми се веруваше. Ама како сум ја усогласил вожњата, фантазија беше. Ама шо викаш лазење.
А ова шо е на отворено, истото и јас ама со 80 - 90, дека местото не е баш за побрзо, а и уживавме во кола со музиче. :)

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7565
« Одговори #1145 на: 23 Август 2011, 03:43:29 am »
10 литри гољфот, нејкит појќе ...

Со газење, претекување, клима, малтретирање нон стоп, толку ...

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1146 на: 23 Август 2011, 08:30:49 am »

10 niz grad? Fenomenalno!

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #1147 на: 23 Август 2011, 08:34:09 am »

10 niz grad? Turbo!
Корегирано ;)
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #1148 на: 23 Август 2011, 08:35:33 am »
osmica8, да тој сум колегата од факс.
Него која е таа градска 5-6км без семафор? :) ....И јас кога се враќам од Радишани накај центар навечер во 02:00 вадам ~5л/100км ама тоа е нереално. Накрај пак не ми бега 8-9л/100. А тоа крузањето 40-45 во 5та кај мене е малце потешко остварливо....пробав и некако не можам да одржавам брзина на толку ниски вртежи. Кај Altea-та да речеме при 45км/х во 3та сум точно на 2000 вртежи/мин. и тоа се трпи...но тука да ставам 5та ке падне под 1500 и ќе се мачи колата да одржува брзина. Веќе при 60км/х можам да ставам 5та и тука е нешто под 2000 вртежи но колата веќе движи("полесна" е) и може да "круза". Претпоставувам дека и фактор е тежина на возило па дури и надворешна температура во некои моменти.
И ајде дечки ставете просечна потрошувачка во овие временски услови низ град(38Ц, клима, гужва).
Поздрав.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #1149 на: 23 Август 2011, 08:40:51 am »
Некој не ја сваќа поентава на темава изгледа.Пишува просечна потрошља на 3 км.
Да се вклопам и јас во темава,Јас имам извадено просечно 0,4 литри низ град, али многу се мачев, а можев и уште да ја спуштам. Релација од средно водно до панорама 4 саат сабајле.Цел пат во брзина и без гас.
Купете кола како мојата, мн малку троши. Нареден пат и ќе ви документирам, па после само нека каже некој дека 1.8 трошела. Како не.

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1150 на: 23 Август 2011, 08:48:40 am »
Некој не ја сваќа поентава на темава изгледа.Пишува просечна потрошља на 3 км.
Да се вклопам и јас во темава,Јас имам извадено просечно 0,4 литри низ град, али многу се мачев, а можев и уште да ја спуштам. Релација од средно водно до панорама 4 саат сабајле.Цел пат во брзина и без гас.
Купете кола како мојата, мн малку троши. Нареден пат и ќе ви документирам, па после само нека каже некој дека 1.8 трошела. Како не.
Јас сум сведок! Од 1.5 литри, со прописно газење на моменти, не мрда повеќе! Еднаш ја газевме од крстот на водно надоле, за 4 секунди развива 100km/h. Штета што патот е цел со кривини и нема подолга делница на право инаку гарант ќе ја дигневме неверојатни 300km/h! Кога се симнавме отидовме право на бензинска, за да не испадне после дека лажираме податоци. Потрошувачката беше точно 1,48 литри на 100km. Т.е. наточивме точно 207ml гориво за поминати 14,1km.

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1151 на: 23 Август 2011, 08:53:21 am »
Бравооо!

Дали градска вожња спаѓа во мерење потрошувачка? Дали во неколку наврати беше наведено дека се работи за исклучоци, и дека со „нормална“ градска, е исклучително тешко да се симне потрошувачката под 8 литри (за бензинец)? Па шо к** се праите паметни бе? Еве мојата сеа е најекономична у свет, ич не ми троши!! Ваљда пошто ми седи на паркинг веќе 2 дена и не ја возам, пошто неам потреба да одам негде со кола. Лелеее браво за мене! Алал да ми е што добра потрошња сум извадил значи!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #1152 на: 23 Август 2011, 08:56:05 am »
Така бе Веле! Наљути се еднаш од сабајле!

Инаку тебе ти е тиња колата затоа ти троши над 8 во град. На Леопарди Алфата трошеше под 7 литри со прописно газење 220 до 240km/h од Кичево до Скопје! А рачунај дека таму има и граска и селска вожња.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1153 на: 23 Август 2011, 08:57:33 am »
релевантно мерење го сметам само методот со надополнување.... се друго е приказни

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
« Одговори #1154 на: 23 Август 2011, 09:02:49 am »
gOJDO, си ме изнасмеал :)