Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2218562 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #870 на: 22 Јули 2011, 00:17:49 am »
Вака чисто за информација: Ставив ЕКТО 98 моментано имам уште пола резервоар а имам поминато 205км градска. А со бензин од Макпетрол 98ца со пола резервоар поминував 160-165км. Во секој случај мислам дека ЕКТО е подобар од било кој бензин кај нас барем за мојата кола. Останува да го дотрошам бензинот па малку математика па да видиме колку троши на 100км. Од макпертол на 100км ми трошеше 8 градска.

Отсутен vili

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
« Одговори #871 на: 22 Јули 2011, 00:53:47 am »
Од лани некаде зимото отворено со културно возење и прежно 20км/ч повеќе од проишаното.
Возило Шкода Суперб 1.4 тси

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #872 на: 22 Јули 2011, 00:54:33 am »
некни свртев некој круг со е320 цди и после 30 км градска на бордот стоеше 8,6
Тој мотор е многу поусовршен од 300ТД. Башка да не заборавиме дека бордот краде литро-две во најмала рака

за такво одење ако сака и 12 нека троши градска .... ич не ми е гајле. :)
Краде некое литро бордот а и е320 цди како што кажа фаланда е многу поусовршен и која година е 2000-2001 300ТД е 1996 та на овој дечкото :D

Отсутен BokiCactusic

• Сениор
  • Пораки: 3825
  • Боинг 747
« Одговори #873 на: 22 Јули 2011, 00:55:40 am »
Од лани некаде зимото отворено со културно возење и прежно 20км/ч повеќе од проишаното.
Возило Шкода Суперб 1.4 тси

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

dobro e sto e 1.4 skodite so 1.2 tsi trosat okolu 9:)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #874 на: 22 Јули 2011, 07:52:49 am »
Вака чисто за информација: Ставив ЕКТО 98 моментано имам уште пола резервоар а имам поминато 205км градска. А со бензин од Макпетрол 98ца со пола резервоар поминував 160-165км. Во секој случај мислам дека ЕКТО е подобар од било кој бензин кај нас барем за мојата кола. Останува да го дотрошам бензинот па малку математика па да видиме колку троши на 100км. Од макпертол на 100км ми трошеше 8 градска.

volkava razlika ni LUKOIL nema predvideno :D
Sigurno stilot na vozenje ti e razlicen a pomal e delot na gorivoto

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #875 на: 22 Јули 2011, 10:24:27 am »
Денес ќе полнам трет резервоар од Екто нафтата па ке ви кажам просек од двата потрошени.
Првиот го потрошив 80% градска, Вториов 80% на отворено шо значи пак е просек тука некаде 50-50 градска-отврено.

Еееееееее вакаааааа.....Првиот резервоар го поебав 80% во град.
Ојдов на Ликоиловите пумпици во Лос Велес и ми р'гнаа 48 литри.
Со обзир на тоа дека имав поминато 682 км излегува дека со екто градска просек е 7,038 лит-100км.
Нејсе....
Втор резервоар, секој ден Велес/Скопје/Велес.
Добро на рамните делови испод 160 не сум ама по кривините по лагзам, просек пак ке му дојде 130 горе доле според борд што не е многу брзање, е климата фуче цело време.
Е вчера наполнив 47 литри а сум поминал 726 км.
Излегува дека на отворено со Екто ќумбево арчи 6,473.

Заклучок, просек излегува градска/отворено 6,871 лит-100.
Максимум што сум извадил до сега просек без никакво штедеше и со газење, оставање да работи во место и по 3,4 минути итн. било 6.6 горе/доле.
Зкалучок -  Лајното наречено ЕКТО дрн дрн прапорци....се арчи повеќе од старото а нема некое подобрување во перформанси за да речам ајде си вреди.
Е друго што приметив со лајното ЕКТО...почесто ми се активира процесот за чистење на ДПФ филтерот одколку пред тоа....!
Заклучок...го трошам оваој резервоар и НИКАД ВИШЕ!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #876 на: 22 Јули 2011, 11:08:15 am »
Arno rece nekoj vo temata za gorivoto na LukOil, istoto sranje od okta nakljukano so aditivi koi na sekoj motor razlicno deluvaat

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7564
« Одговори #877 на: 22 Јули 2011, 11:11:52 am »
Aко добро резимирав од искуствата на оние што го користеле, ова гориво делува позитивно(повеќе влече со минамална зголемена потрошувачка) на постарите коли?!

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #878 на: 22 Јули 2011, 11:20:57 am »
jas ne sum primetil kaj mene deka poveke vlece

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #879 на: 22 Јули 2011, 11:23:59 am »
Aко добро резимирав од искуствата на оние што го користеле, ова гориво делува позитивно(повеќе влече со минамална зголемена потрошувачка) на постарите коли?!

Па не баш... Кај мене позитивно делува на две коли што се по 3 години и 2 месеци стари... Едната е VW Caddy Cargo, 2.0 SDI, на кое откако почнавме ЕКТО дизел да му тураме, ја намали потрошувачката, а другата е Мицубиши Лансер 1.5 MIVEC, кој откако почнав да турам ЕКТО Спорт 98, почна многу поживчано да се однесува, поубаво и полесно прима гас, а не ми влијае неподобно на потрошувачката.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #880 на: 22 Јули 2011, 11:24:05 am »
jas ne sum primetil kaj mene deka poveke vlece
Па не е покалорично, зошто би влечело повеќе? Освен ако има адитив па подобро согорува. Ама твоето е Фолксваген треба да согорува како што треба

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #881 на: 22 Јули 2011, 11:25:27 am »

Па не баш... Кај мене позитивно делува на две коли што се по 3 години и 2 месеци стари... Едната е VW Caddy Cargo, 2.0 SDI, на кое откако почнавме ЕКТО дизел да му тураме, ја намали потрошувачката, а другата е Мицубиши Лансер 1.5 MIVEC, кој откако почнав да турам ЕКТО Спорт 98, почна многу поживчано да се однесува, поубаво и полесно прима гас, а не ми влијае неподобно на потрошувачката.
А да не ти се чини така тебе? Ај следниот пат кога ќе полниш гориво седни пиј пиво дај јас да одам да ти ставам гориво ама ти да не знаеш дали е од Лукоил или Макпетрол, па кажи после што и дали нешто ќе забележиш разлика може?

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #882 на: 22 Јули 2011, 11:26:42 am »

Заклучок...го трошам оваој резервоар и НИКАД ВИШЕ!

Јас мислам следно полнење пак на лукоил,ама сега само стандрад ЕУРО дизел...

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #883 на: 22 Јули 2011, 11:29:53 am »
aj neka pustat i EKTO plin :D

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #884 на: 22 Јули 2011, 12:08:10 pm »

А да не ти се чини така тебе? Ај следниот пат кога ќе полниш гориво седни пиј пиво дај јас да одам да ти ставам гориво ама ти да не знаеш дали е од Лукоил или Макпетрол, па кажи после што и дали нешто ќе забележиш разлика може?

Хммм... Интересен тест :) Можда и не ќе е лошо некоја таква варијанта да се направи... Иако еве, не сум прв кај кого ЕКТО Спорт се манифестирал на тој начин. За дизелот, не знам дали и колку влијае на живчаност/моќност, пошто ипак го турам во комбенце, па не ни очекувам некое подобрување во перформанси.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.