Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2220761 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44370
  • Il Moderatore
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #6645 на: 29 Септември 2013, 15:29:14 pm »
Пробајте, па ќе видите, 124 е добра просечна брзина. Некаде 130-тина е реално од излез на скопје без „локалот“, па видете си сами. Сакате со дизели, сакате со косилици, сакате со v6-ки, пробајте си. Ова е тоа јас што го измерив. Ако ви е многу терајте си со помалку ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #6646 на: 29 Септември 2013, 15:43:36 pm »
124 е одлична просечна брзина.

Со кратко застанување на патарина, намалување на 80-100 каде има знаци (а и радари) на нашиве автопати тоа значи дека поголем дел од патот треба да се вози со 150-160.

Со едно застанување на патарина и 4-5 коли колона, просечната опаѓа многу многу брзо.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6647 на: 29 Септември 2013, 15:55:39 pm »
еее, 3 патарини за 100км... Мојата чудесна земја :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6648 на: 29 Септември 2013, 15:57:54 pm »
Според фабрички спецификации, BMW 116i троши 4.9 на отворено. Ако земеме во предвид традиционално преценување на економичноста, не гледам зошто не би трошел 6.6. Не гледам зошто (и од каде) си толку убеден дека не може да троши 6.6?

е така... на раат да пишувам а не од мобилен, очи истерав деновиве... значи:

според фабрички спецификации волво в70 ,2.4 на отворено троши 7.3 а такво нешто не се случило никогаш... нај ниско што сум успеал да го постигнам е 9 со домакинско возењење, т.е. не побрзо од 110. чисто заради проба го направив тоа... инаку просекот е 10 па и 11 и тоа нагласувам за возење по знаци. со испади и стискања нагоре brzinata, иде и потрошњата нагоре. еве епилог и од викендов. поминати 450 км и точно 45 литри бенЅин.

фабричките мерења на бензинците отстапуваат бајаги повеке одошто на дизелите. мерење при 80 и нешто на саат на отворена вожња, на рамен пат, со идеален асвалт, без ометање од други возила, без кочење без ништо и нај битното квалитетот на горивото таму кај нив и кај нас во МК се разликува многу... е тоа е реалноста на тестовите...  ако може да биде по каталог 7.3 отворена потрошња а реалноста е дека се движи оклу (ај нек биде) 10,5 тогаш тоа се отстапувања од околу 35%...

па оттука следствено и реално е дека е невозможно возило со бензински мотор кој фабрички му е пишано дека троши 4,9 реално да троши 6,6 е горе доле ај да речеме точно, доколку се вози по правила, а ако се иде со испади неможе толку да потроши. а зокипет кажа дека имал испади.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #6649 на: 29 Септември 2013, 16:13:18 pm »
Онак, па дали ти го читаш тоа што ти го пишуваш?
А, ако случајно би го прочитал, дали би го разбрал?
Зашто она што јас го пишувам, очигледно не го разбираш.

Друже форумски:

1. Никој не бара да ми веруваш.

2. Мене ич не ми е гајле дали ми веруваш.

3. На сите твои потпрашања ти одговорив, а ти нa крај ми го „измери паметот“ и ме поштеди од одговор на единственото мое прашање. Со оглед на тоа што изнапиша на тоа што НЕ те прашав, ти благодарам што „ме поштеди“.
Инаку одговорот ти го даде неколку пати досега - последниот, еве цитиран во постот горе од Ракунче.

4. На ваков пост за измерена потрошувачка http://forum.carclub.mk/index.php/topic,472.msg525109.html#msg525109 ти бараш да ја поткрепам информацијата. Што сакаш, фискални сметки, слипови од ПОС терминал, извештај од тековна, фотографија од пумпашот со мене и дисплејот на пумпата во позадина, изјава од двајца сведоци заверена на нотар?
Знам, знам, малку е, ама во Македонија нема сертифицирана лабараторија кое издава уверенија за измерена просечна потрошувачка.
Освен ако мислиш аргументирано како ти за твојата потрошувачка:
Цитат
... овие машини на отворена вожња трошат скоро упола помалце одошто во градска средина...

ај сега дизел љубителиве нека го објаснат тој момент со торкови, максимални и/или реални снаги, како и моментални сили... нека употребат графикони, слики и текстови од википедија, линкови од институции, за да ме убедат дека грешам... ај првото возило, грешев, можда нешто било штелнато ово оно... еве го брат близнакот на второто возило.. и пак ли иста прикаска?
Прикаски колку сакаш, а кога ќе дојде за факти - дискусијата е завршена.

5. Се фати за BMW дизел и во тотална контрадикција со претходниов цитат, пак по навика, без аргументи си трескаш бројки за потрошувачка. За да имаш осет кога дискутираш прво седни и вози некое BMW (по можност од овој век), па потоа шири твои субјективни заклучоци. За пак да не ми го „мериш паметот“, те предупредувам, сум возел 320d E90 177 KS, 330 Ci E46 231 KS, 520i Е39 170 KS - сите од овој век и уште неколку од минатиот. И да, не на крукче околу зграда, туку и на дестинации преку 3000км. Моите искуства не се совпаѓаат со твоите шпекулации.

6. За твојата збирка на мои постови за потрошувачка еве уште еден линк (од оваа тема на форумов) - не е и нема да биде едитиран, ама имај го за секој случај http://forum.carclub.mk/index.php/topic,472.msg481750.html#msg481750
Напомена: И за овој пост важат истите ставови од точките 1 и 2.

Седмо и последно. Следниот пат не почнувај дискусија ако на крајот пак не „поштедуваш од одговор“, за да не изгледаш како турска серија која се прекинува во најинтересното, а нас гладните за сапуница гледачи не оставаш на цедило и во тешка неизвесност до следната епизода - во која пак ништо нема да се случи.

Онак, форум е ова, комплекси се лечат на друга (веб) адреса.

ај ке почнам од последното...

точно, форум е и секој може да пише нешто како сака и колку сака. доколку некој прекршува правило некое ке биде соодветно санкциониран од администрацијата. следствено на тоа никој на никого не е должен да му каже или пише нешто било што.  турските серии и сапуњерии.. очигледно си упатен како иде со нив... јас појма немам

што се однесува на линкот од твојата 6-та точка не докажува ништо, и понатака тврдам дека е сплет од коинциденции и секако твое лично уверување  дека е толку потрошњата... секако, моето лично уверување е дека не е така...

5. браво. аплауз за тебе... си извозел бајаги бмв-ци.. очигледен фан си на таа марка т.е. бренд на возило... и јас сум. само бмв поинаку го гледам а не како семејно возило, но пак е тука во прашање моето лично убедување и секако твоето лично убедување. секако како додаток на сето тоа е и твоите (или моите) кејфови, желби и чуства кон возилото. што се однесува до тоа дека прејдов на дизел, само како компарација го дадов дека верувам или не верувам во потрошувачката... а секако успешно го заобиколи моментот кај што напишав дека во последно време немам никакви тврдокорни ставови околу потрошувачката бидејки се случуваат чуда на техниката, технологијата иде понапред секој ден... и стојам зад тоа... јас цело време ти велам дека не верувам. во ниеден момент не реков дека лажеш. втор момент што го додавам во целава прикаска е дека спомнуваш возење низ грција а за таму сум релативно уверен дека и во нај шугавата бензинска станица имаат по квалитетно гориво од нас на нај брендираните и успешни бензински, кое ако се прифати како реална информација или факт, ги менува работите бидејки тоа знае да допринесе и до 15-20% поразлична потрошувачка.

за точките 4,3,2,1 мислам дека е сувишно да диксутирам, бидејки ионака отидовме премногу оффтопик со “нашата“ диксусија околу едно бмв кое е твое љубимец... мислам дека муабетов понатака треба да го завршиме јас и ти заедно, без инволвирање на останатите членови, секако седнати негде уз пиво и фина атмосвера... на крајот, ни јас не добивам ништо а ни ти не добиваш ништо ако било кој од нас докаже нешто, а нај малку имам намера да се докажувам со било кого за било што... тука сум да се релаксирам и дружам, а не да се карам а уште помалку да лечам фрустрации... едина фрустрација ми е што ова неможев да го пишам пред 2 дена бидејки немам нерви толку да изнапишам кликајки на тач од мобилен телефон ;D

ај живели...

п.с. заборавив да ти честитам на личниот избор, дека свекица под хауба е подобар момент од греач под хауба  ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен martinmax

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 168
« Одговори #6650 на: 29 Септември 2013, 16:20:10 pm »
Се упаљачи ова коливе ваши само на мене и на Симо нешо мн трошат :)

Последо полнење Нас Гас , 33 литра плин , поминати 250км .

Средна потрошувачка 13.2 само во град , јас задоволен :)

п.с 156ка 1.8 тс
« Последно менување: 29 Септември 2013, 16:30:29 pm martinmax »

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14722
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6651 на: 29 Септември 2013, 16:21:02 pm »
А ти шо кола имаше дечко?
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6652 на: 29 Септември 2013, 16:23:34 pm »
Се упаљачи ова коливе ваши само на мене и на Симо нешо мн трошат :)

Последо полнење Нас Гас , 33 литра плин , поминати 250км .

Средна потрошувачка 13.2 само во град , јас задоволен :)

Сосема ок, мојата градска ја проверив паушално денес кога наточив до даске на истата пумпа, нешто испод 15л плин.  Мислам дека плинот на НасГас поубаво ми се погоди овој период од плинот на лукоил. Ем е пофетин.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #6653 на: 29 Септември 2013, 18:48:15 pm »
Цитат
.. мислам дека муабетов понатака треба да го завршиме јас и ти заедно, без инволвирање на останатите членови, секако седнати негде уз пиво и фина атмосвера...

Онак, друже форумски, пивото и атмосферата со задоволство ги прифаќам. Нудам и одличен прилепски ширден или вкусна скара како дополнување на атмосферата :)

Е за ова служат форумите, само ние го направивме на потешкиот начин.

Нека простат останатите колеги форумџии кои беа приморани, ако не да ги читаат барем да ги скролуваат нашите не баш кратки и „инспиративни“ постови.

Живели !!!

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6654 на: 29 Септември 2013, 19:21:32 pm »
Уф, се потев цело време додека се расправавте. Битно се добро се заврши.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6655 на: 29 Септември 2013, 19:33:52 pm »
180 ти да возиш у 4-та   ;D ;D  Јас си имам 6-та

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

PS, на враќање ќе бидам најаден риба, и со постари жени во кола, така да ќе видам колку навистина може да потроши колава. Штета што ќе мора да се влечкам со 140-50...

Ќе си скрати чоек од просечната брзина, и одма трпи потрошувачката.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #6656 на: 30 Септември 2013, 02:00:14 am »
Das is normal

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #6657 на: 30 Септември 2013, 06:45:42 am »
Се` е нормално. Може и уште долу да отиде со исечени вени :) Овој просек е од Дојран до Скопје, така да - повторно не беше некое влечкање.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6658 на: 01 Октомври 2013, 16:47:47 pm »
Косилица тип:
Hyundai I30, 1.4L 109hp,
во петта брзина, максимална брзина

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel