Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2220500 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #4350 на: 08 Јануари 2013, 20:08:33 pm »
Поминати 303км и дополнето 23.1 литро =7.62 на 100. 100% градска вожња со 4 души во кола.
Јас сум задоволен во овие зимски услови.

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1473
  • VOLVO C30
« Одговори #4351 на: 10 Јануари 2013, 21:16:27 pm »
@velestrumf ... Bar da se javeshe da pievme po edno kafe koga si bil vekje vo Gevgelija :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #4352 на: 10 Јануари 2013, 22:45:51 pm »
Не е дека не ми текна, ама бевме ептен на трк, да посетиме новороденчиња и роднини на невестата... Немавме баш време за шеткање лево-десно :(
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #4353 на: 14 Јануари 2013, 08:25:46 am »
Трошат ако ги бркаш, а 1.0 мотор не е за да го газиш. Иначе ако ја се прашувам, кубикажата нема врска за тоа дали едно возило да има плин или не, во секој случај ако имаш плин возењето ке ти биде поефтино, сеа во зависност и колку километри правиш со колата на годишно ниво, ама со инсталиран плин во колата во секој случај возењето е поефтино. Пример ке си тргнам од мене, нека ми троши 8 литри бензин во град, тоа значи дека 100 км би ме коштале 640 ден, а плин ми троши 9 литри, тоа му доага 320 ден на 100 км, така да во секој случај возењето на плин е каде каде поефтино
Filomkd, со монтиран плински систем потрошувачката се зголемува за 20-30%. Ова е информација што ќе ја добиеш и од оние што монтираат и од оние што возат на плин. И јас ти го зборам ова од искуство бидејќи на акцентот кој го имав до 2006 год. имав плински систем кој секоаш палеше на бензин независно дали е лето или зима. Таков беше системот што значи никогаш немав проблем со палење што често го имаат оние што имаат систем со избор. Градска трошеше бензин околу 9Л, а со плин 11л... Ако кај тебе е разликата само 12% секоја чест или за системот или за плинот што го користиш :)
« Последно менување: 14 Јануари 2013, 17:08:27 pm proff »
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #4354 на: 14 Јануари 2013, 08:58:28 am »
Проф, да не се збуни малце со референцата за членот? Пошто цитираш од Филомкд, а го почнуваш постот со Фаланга (а он колку што знам, нема плин у Спаркот).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен infected

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 402
« Одговори #4355 на: 14 Јануари 2013, 10:28:25 am »
Професоре зголемувањето на потрошувачката кај плинските уреди зависи од типот колку што јас знам.
Ако станува збор за од поновите секвенционални уреди тогаш зголемувањето на потрошњата е од прилика 7-12/13%
Мислам дека кај постарите системи кои се вградуваат на карбуратори и слично, кај нив дека беше зголемена потрошувачката за од прилика 20%

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #4356 на: 14 Јануари 2013, 17:09:36 pm »
Проф, да не се збуни малце со референцата за членот? Пошто цитираш од Филомкд, а го почнуваш постот со Фаланга (а он колку што знам, нема плин у Спаркот).
Сосема си во право незнам како направив ваков превид. Фаланга извини што неосновано те спомнав :)
Корегирано
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #4357 на: 14 Јануари 2013, 17:13:07 pm »
Професоре зголемувањето на потрошувачката кај плинските уреди зависи од типот колку што јас знам.
Ако станува збор за од поновите секвенционални уреди тогаш зголемувањето на потрошњата е од прилика 7-12/13%
Мислам дека кај постарите системи кои се вградуваат на карбуратори и слично, кај нив дека беше зголемена потрошувачката за од прилика 20%
Акцентот не беше со карбуратор, а системот беше ловато, Проблем немав ниту еднаш но факт е дека потрошувачката беше најмалку 20% поголема. Сепак тој систем го имав вградено негде 2003/4 год... Ако до толку ги унапредиле во меѓувреме - секоја чест

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3869
« Одговори #4358 на: 14 Јануари 2013, 17:19:30 pm »
Sekako deka gi naprednale 10 godini ne e mal period ;D ;D ;D

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #4359 на: 14 Јануари 2013, 18:46:20 pm »
Трошат ако ги бркаш, а 1.0 мотор не е за да го газиш. Иначе ако ја се прашувам, кубикажата нема врска за тоа дали едно возило да има плин или не, во секој случај ако имаш плин возењето ке ти биде поефтино, сеа во зависност и колку километри правиш со колата на годишно ниво, ама со инсталиран плин во колата во секој случај возењето е поефтино. Пример ке си тргнам од мене, нека ми троши 8 литри бензин во град, тоа значи дека 100 км би ме коштале 640 ден, а плин ми троши 9 литри, тоа му доага 320 ден на 100 км, така да во секој случај возењето на плин е каде каде поефтино
Filomkd, со монтиран плински систем потрошувачката се зголемува за 20-30%. Ова е информација што ќе ја добиеш и од оние што монтираат и од оние што возат на плин. И јас ти го зборам ова од искуство бидејќи на акцентот кој го имав до 2006 год. имав плински систем кој секоаш палеше на бензин независно дали е лето или зима. Таков беше системот што значи никогаш немав проблем со палење што често го имаат оние што имаат систем со избор. Градска трошеше бензин околу 9Л, а со плин 11л... Ако кај тебе е разликата само 12% секоја чест или за системот или за плинот што го користиш :)

Јас сум со карбуратор, бушен од страна, а плинот ми е ловато. Го штеловаме едноставно, вентилот на цревото го отвораме до половина, ако 10 вртења ти се потребни да го одвртиш целосно, ние го одвртуваме само 5 вртења. Потоа гаста ја стискаме до крај и на расплињачата вртиме лево десно на тоа кругот и онаму каде што најубаво прима таму го оставаме и готово, завршена работа. Претежно полниме од нас гас, ретко од друга бензинска ако снема плин во вожња.
Иначе таа е потрошувачката, 9 литра плин во град, 6 до 6.5 на отворено нормално да не се гази на гаста претерано.
Пред да ставиме плин, потрошувачката на бензин во град ни беше 7-7.5 литри, а на отворено ~5 литри

Второ, кај вас кај поновите возила, саухот е електронски, а јас насабајле и на -15 да е кога го палам, го влечам саухот, одма штом ке запали, притискам малку на гас, го вракам цел саухот и го префрлам на плин и немам потреба на плин да го возам под саух, и на -15 на штотуку запален мотор со целосно вратен саух не ми трокира на плин, како стискам на гаста, така иде. На бензин морам да имам колку толку повлечен саух иначе кога е ладен трокира

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4360 на: 14 Јануари 2013, 19:00:33 pm »
Електронскиот саух не трае многу долго, секунди се во прашање.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #4361 на: 14 Јануари 2013, 19:03:49 pm »
Саухот ке ти падне додека стоиш, ама кога ке тргнеш пак електрониката ке ти замеша прсти пошто моторот ти е ладен, и смесата мора да биде повеке на гориво за да ти прима, барем ја така знам дека е.
Еве јас насабајле ке го запалам на бензин и го вракам саухот што ви се рекло минимално повлечен, да речам половина сантиметар, и моторот преде, си работи мирно на ниски вртежи на бензин, ама да пробам да тргнам, оп нејке, трокира, гаси, бара да му повлечеш саух.
На плин кажав, одма прима, за разлика од бензин

Отсутен Benedetti

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 111
    • Бесплатни огласи
« Одговори #4362 на: 15 Јануари 2013, 11:20:52 am »
Има ли некој искуство со ова http://econokit.mk/  ми изгледа на превара некоја
24.06.1910 Milano!!!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #4363 на: 15 Јануари 2013, 11:37:17 am »
Има искуство да. Секој што го интересира физика.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4364 на: 16 Јануари 2013, 13:21:38 pm »
Има ли некој искуство со ова http://econokit.mk/  ми изгледа на превара некоја

гугл ти е пријател!

http://www.pakwheels.com/forums/performance-modification-tune-up-preventive-maintenance/176304-info-regarding-econo-kit