Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2207456 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34290
  • Таков е животот... јебига
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #630 на: 07 Јуни 2011, 14:31:58 pm »
:) Значи енерџито цвилеа на Астрата ко` таксиста у кривина коа влегуе, а а дешаванката му се има десено на морко на кривиот мост кај железничка. заврши у спротивна лента со заден дел у ивичњак со искршен бандаш и со изместен трап и со отворен сајдбег. Гумите со нецели 6-7.000 км, му ги поклони на вулканизерот :D
Зависи какво мокро и каков асфалт. Еве на пример вчера кој возел од Аеродром према влада преку раскрсницата кај судска околу 22:15 сигурно приметил дека цистерни прскале со вода од судска па се до соборна. Јас бев расположен за стискање па кај раскрсницата кај судска и карши т-хоум па десно према соборна на кривините Спаркот шлајфуваше во втора.

Е сега замисли Спарк со 67нм вртежен момент и Енерџи сејвери на мокро да шлајфува и тоа со втора при 3500-5500 вртежи. А замисли на суво па да не може да проклиза и да ја натера шасијата да се преврти која разлика е. Во дополнувањеи моите мишелинки цвилат, Конти еко контакт 3 на Полото цвилат, Пирели на другото Поло цвилат и БФгурчич на Фелицијата цвилат, Кумхото (старите од спаркот) на Кадетот цвилат на различни асфалти...

Сакам да кажам има многу различни асфалти тука кај нас и во различни состојби па би рекол дека кај некои асфалти многу поважна улога има самиот асфалт отколку гумата. Се е тоа релативна работа и не треба да се фаќаме за заклучоци ко слепи за стапови

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #631 на: 07 Јуни 2011, 16:31:17 pm »
:) Значи енерџито цвилеа на Астрата ко` таксиста у кривина коа влегуе, а а дешаванката му се има десено на морко на кривиот мост кај железничка. заврши у спротивна лента со заден дел у ивичњак со искршен бандаш и со изместен трап и со отворен сајдбег. Гумите со нецели 6-7.000 км, му ги поклони на вулканизерот :D
Зависи какво мокро и каков асфалт. Еве на пример вчера кој возел од Аеродром према влада преку раскрсницата кај судска околу 22:15 сигурно приметил дека цистерни прскале со вода од судска па се до соборна. Јас бев расположен за стискање па кај раскрсницата кај судска и карши т-хоум па десно према соборна на кривините Спаркот шлајфуваше во втора.

Е сега замисли Спарк со 67нм вртежен момент и Енерџи сејвери на мокро да шлајфува и тоа со втора при 3500-5500 вртежи. А замисли на суво па да не може да проклиза и да ја натера шасијата да се преврти која разлика е. Во дополнувањеи моите мишелинки цвилат, Конти еко контакт 3 на Полото цвилат, Пирели на другото Поло цвилат и БФгурчич на Фелицијата цвилат, Кумхото (старите од спаркот) на Кадетот цвилат на различни асфалти...

Сакам да кажам има многу различни асфалти тука кај нас и во различни состојби па би рекол дека кај некои асфалти многу поважна улога има самиот асфалт отколку гумата. Се е тоа релативна работа и не треба да се фаќаме за заклучоци ко слепи за стапови
Ги знам будалаштините на градскиве власти што трошат вода за пиење како би ни` го продолжиле патот на кочење и ризикот од учукуење во вечерните часови многу добро :D
Има гуми кои цвилат и не цвилат. некои повеќе некои помалце. не го зимам тоа како факт дека не држат кривини или сл. да не се разбереме погрешно. Тоа е само факт кој нервира. Јас имав еден момент на разочарување кога од Спортмакскс(Maxx)  преминав на СпортКонтакт2, Континенталов покажаа дека знаат да зацвилат у лимит за раллика од ултра тивките спортмакс. После 500км се симна заштитниот слој, се залепија ко` мрсул за асфалт, веќе не ни цвилат, освен кога ке го поминеш лимитот на грипот (што е екстремно тешко) и искрено, мислам дека се за нијанса подобри ол араунд од Данлопот. Данлопот е лудачки добар на суво, ама на влажно знаеше да ме изненади со аквапланунг. Тоа е на Стилото. Приметив и (најверојатно субјективна, или нова гума си е нова гума) намалена потрошувачка.

Друга работа исто така, не работи секоја гума исто на сите коли :)

Поентата со Астрата ми беше, ЕкоШит гумите, се неспоредливи со спотски премиум обувки за аутото. На спаркот за жал во таа димензија не можеш да пробаш некои од нив, пошто обично премиум спортските почнуваат од димензии 195 или 205 (спортконтакт 3 почнува од 17 цола на пример и нагоре). Верувај ми... она што може колата со мид рејнџ гума на суво, премиумот ти го овозможува на дожд. за суво е неспоредливо. Пак ќе кажам, со спаркот, веројатно не ни можеш повеќе од тоа што си го добил со мид рејнџ, ама кога имаш кола преку 1.200кг - друг муабет..

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #632 на: 07 Јуни 2011, 20:03:34 pm »
Измерена потрошувачка денес.
Со потрошени 33л е поминат следниов пат:
1. Скопје-Маврово-Скопје. Ова е за собирот со бркање и натаму и наваму (120км/ч е 4200 вртежи кај Спаркот)
2. Скопје - Стража - Скопје. Ова е со над 100км/ч или 3400 вртежи
3. Останатото е во Скопје од дома до работа и назад во периоди од 08:30 до 09:00 и назад од 16:30 до 17:00 на релација Центар - Лисиче и назад со барање паркинг низ маала тргни-застани.
Вкупно изминат пат 612,4км со 34л (речиси цел резервар без литро или две) или комбинирано околу 60% на отворено и 40% во град или 5,55л на 100 км.

Да напоменам дека ова е со гориво од макпетрол и тоа од прилика 50% супер 95 и 50% премиум 98. Денес ставив фул резервоар точно 34л (со накрцување полека на раат додека не се задави :) ) премиум 98. Ми се чини дека со премиумот работи поубаво и помалце троши.

Ова може да го постигне само Пежо 107 и неговата блиска компанија од Цитроен и Тојота.
« Последно менување: 07 Јуни 2011, 20:07:35 pm Falanga »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44364
  • Il Moderatore
« Одговори #633 на: 07 Јуни 2011, 20:57:03 pm »
Измерена потрошувачка денес.
Со потрошени 33л е поминат следниов пат:
1. Скопје-Маврово-Скопје. Ова е за собирот со бркање и натаму и наваму (120км/ч е 4200 вртежи кај Спаркот)
2. Скопје - Стража - Скопје. Ова е со над 100км/ч или 3400 вртежи
3. Останатото е во Скопје од дома до работа и назад во периоди од 08:30 до 09:00 и назад од 16:30 до 17:00 на релација Центар - Лисиче и назад со барање паркинг низ маала тргни-застани.
Вкупно изминат пат 612,4км со 34л (речиси цел резервар без литро или две) или комбинирано околу 60% на отворено и 40% во град или 5,55л на 100 км.

Да напоменам дека ова е со гориво од макпетрол и тоа од прилика 50% супер 95 и 50% премиум 98. Денес ставив фул резервоар точно 34л (со накрцување полека на раат додека не се задави :) ) премиум 98. Ми се чини дека со премиумот работи поубаво и помалце троши.

Ова може да го постигне само Пежо 107 и неговата блиска компанија од Цитроен и Тојота.
За бензинец - веројатно да :) И секоја чест! :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #634 на: 07 Јуни 2011, 22:20:05 pm »
Да, за бензинци зборуваме. Комшичево под мене има Хундаи i10 тука е некаде и тоа со потрошувачка ама тој не го вози. Го пали еднаш во две недели, ама на отворено кога одевме за Струмица потроши 5 рамно на отворено.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #635 на: 07 Јуни 2011, 22:38:25 pm »
Ма и да бидеме реални Спаркчето одлично се држеше накај Маврово. Мука нема 150 го цепа.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #636 на: 07 Јуни 2011, 22:57:58 pm »
Малце ми е сумњив моментот со „Скопје-Стража-Скопје“ дека идел над 100 :P

Особено „над 100“, „Стража“ и „Спарк“ не ми идат у иста реченица :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #637 на: 07 Јуни 2011, 23:00:06 pm »

Во Скопје-стража, спаѓа Скопје-Тетово-Гостивар. На коишто патишта е казниво да се вози под 160.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #638 на: 07 Јуни 2011, 23:42:55 pm »
Овој спарков на фаланга, као да прозиведува бензин чудна работа... прв чоек, да е задоволен од потрошувачката

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #639 на: 08 Јуни 2011, 10:02:01 am »
Да, за бензинци зборуваме. Комшичево под мене има Хундаи i10 тука е некаде и тоа со потрошувачка ама тој не го вози. Го пали еднаш во две недели, ама на отворено кога одевме за Струмица потроши 5 рамно на отворено.

Ја сум длабоко убеден дека него најмалку му троши. ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #640 на: 08 Јуни 2011, 10:45:55 am »
Овој спарков на фаланга, као да прозиведува бензин чудна работа... прв чоек, да е задоволен од потрошувачката
Што збориш бе Рики. Па знаеш ли колку народ нема поима како да пресмета потрошувачка? Еве пример:
Колешка моја бивша има Спарк како мојот само цигла боја. Јас уште го немав купено мојот. И ја прашувам колку ти троши ми вика 7,5-8 во град. Абе ајде викам на Николче астрата 1,4 не троши толку твојата ќе трошела. Како пресметуваш? Па вика 30л ставам. Ако поминам 300км значи троши 10. Ако поминам 600 троши пола од тоа значи 5. Јас проминувам 450км значи средина од двете тоест 7,5. Јас се скинав од смеење и и викам добро мори овцо една, ајде 30л подели го на 450 и помножи го со 100. И ОП! 6,6л. Викам значи не било 7,5 туку 6,6 така?

И после се фалеше низ фирма. Мене ми троооо-шииии шеееес... Мееене ми троооооши шееееес.

А кажи ми друг некој што не е задоволен од потрошувачката на Спарк. Дефинитивно возило со најниска потрошувачка во таа класа, заедно со и10.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #641 на: 08 Јуни 2011, 10:47:26 am »

На 3 километри пред стража има едно село што се вика Сретково. Али рутата е таа. А гостивар стража натаму го возам меѓу 50 и 70 со трета и четврта. ВО принцип со четврта на две-три места само ставам во трета.

Кој не ми верува, летово може да направиме една тура низ Македонија. Јас си правам најмалце еднаш во годината резервација на еден ден и факјам Скопје-Тетово-Гостивар-Кичево-Охрид-Ресен-Битола-Прилеп-Гевгелија-Струмица-Валандово- Св Николе-Куманово и назад Скопје. Цела македонија. Си возам мераклиски оти многу мерак имам на отворено со 90-100 без брзање и ми се фаќа 4,5 да ми потроши. Кој не верува може да дојде со мене ида изгуби на кладба и да го плати горивото и патарините :)
« Последно менување: 08 Јуни 2011, 10:52:04 am Falanga »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #642 на: 08 Јуни 2011, 11:27:28 am »
Jas prv pat slusam nekoj spark da trosi malce, site so imaat vikaat deka im trosi okolu 8 gradska.
Ako im trosi po 6 so togas sekoj vtor spark na plin vozi

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #643 на: 08 Јуни 2011, 11:32:19 am »
Jas prv pat slusam nekoj spark da trosi malce, site so imaat vikaat deka im trosi okolu 8 gradska.
Грешиш. Јас не сум чул од никого дека му троши 8 во град. Дури зимно време не преминува 7,5. Или некој те лаже или не знае да вози или не знае да пресмета или колите им се расипани. А на плин ретко да најдеш спарк пошто е неисплатливо.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #644 на: 08 Јуни 2011, 11:50:56 am »

Ако троши спарк 8 во град, што треба да правиме ние со поголемите коли? Да не ги возиме, оти паралелно на ова ќе треба да ни трошат по 14.......