Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1990029 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #4095 на: 20 Ноември 2012, 11:36:37 am »
4,7L/100km со 4 луѓе и просечна брзина од 98km/h +  2 планински превоја-сигурни сте дека е достижна бројка?
Битола Скопје е достижна. Скопје Битола не.

Шозбориш море момче, према Битола е надолница.
Убаво ти вика Куоре. Скопје е на 200м надморска височина, Битола е на 600.
Шо викаш на каде има поголеми удолници?

btw Кога одев накај Битола, пола пат возеше девојка ми, пола јас. Просечната беше 4.9

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #4096 на: 20 Ноември 2012, 11:39:54 am »
@filipv
Е така де,ама има патарини,има планински превои на кои нема да троши исто натоварена и празна-нели?

дискутабилно. доколку кочиш строго моторно на удолници, она екстра што ќе потрошиш качувајќи се нагоре, ќе го вратиш со симињањето (потешка кола полесно го совладува отпорот на воздухот). Грубата математика вели дека натоварена кола на превои троши не повеќе од пола литар на 100 км повеќе од празна. Со оглед на тоа дека планинските превои се мал процент од вкупната километража битола-ск, тогаш разликата е маргинална.

Ако надоле кочиш со кочница тогаш ништо од математиката.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43719
  • Il Moderatore
« Одговори #4097 на: 20 Ноември 2012, 11:41:28 am »
На плетвар (речиси и да) немаш потреба од кочење со кочница.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11741
  • Архитект
« Одговори #4098 на: 20 Ноември 2012, 11:46:03 am »
Мерено е до сега повеќе пати. Потрошувачката е стално во границите од 4.7 до 5.4

Само што ова ми е прв пат со нови гуми и со 185 ки, наместо со 205.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4099 на: 20 Ноември 2012, 11:46:10 am »
На плетвар (речиси и да) немаш потреба од кочење со кочница.

!?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4100 на: 20 Ноември 2012, 11:47:36 am »
Надолнината е со таков карактер што моторното кочење ќе биде сосема доволно во секоја прилика, освен во некоја непредвидена ситуација.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #4101 на: 20 Ноември 2012, 11:49:11 am »
Надолнината е со таков карактер што моторното кочење ќе биде сосема доволно во секоја прилика, освен во некоја непредвидена ситуација.

:-) упм.... те прочитав дека „нема потреба од моторно кочење“ и си викам „овој озбилен е или трола?“

сори

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4102 на: 20 Ноември 2012, 11:55:10 am »
Нема гајле, се разбравме :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4103 на: 20 Ноември 2012, 12:00:36 pm »
Мерено е до сега повеќе пати. Потрошувачката е стално во границите од 4.7 до 5.4

Само што ова ми е прв пат со нови гуми и со 185 ки, наместо со 205.

Кога ти троши помалце, кога идеш према Битола или кога се враќаш :D во Скопје ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #4104 на: 20 Ноември 2012, 12:04:28 pm »
Ама сам си бил, Осмица да вози сам испод 4 може да ја симне.

Не зборам за сам кога сум бил :)

Со Лансерот имам 5.4 л/100 км, Ск-Ох-Ск со 4ца у кола и товарена за на одмор. Али нормално не е таа просечна брзина :)

Па тек замисли со турбо-дизел што бројче може да се постигне ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4105 на: 20 Ноември 2012, 13:16:51 pm »
So far на твингото по борд компјутер имам 5.1л на 100 со комбинирано возење од кое 80% на отворено. На другото Твинго гледам потрошувачка исклучиво во град од 7.1л... се ова по борд. Тоа 7.1 мислам дека можам да го симнам на 6.7 од прилика исто како и со Спаркот.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #4106 на: 20 Ноември 2012, 14:25:56 pm »
4,7L/100km со 4 луѓе и просечна брзина од 98km/h +  2 планински превоја-сигурни сте дека е достижна бројка?
Битола Скопје е достижна. Скопје Битола не.

Еднаш во годината патуваме до прилеп, и секогаш за натаму помалку плин трошиме, за разлика кога се вракаме, повеке плин лапа, а истото тоа и таткоми го заприметил на службени коли, кон битола помалку трошат за разлика кога ке се врака.
Кај мене 1/4 од боцата ми се 12 литра, а јас кога ке стигнам во прилеп, сказалката ми е помегу максимум и 3/4, значи до прилеп за 130 км сум потрошил 6-7 литри плин, а за назад се вракаме, отварам гепек, сказалката под половина резервоар, значи за назад преку 12 литра плин потрошил, а вожњата иста, како натаму, така наваму, побрзо од 90-100 км јок. Плус плетвар од росоманска страна претежно со 3 возиме, гас речиси до крај.
Ама пак за назад, го имаме велешко брдо, потоа брдото пред патарина и на LP брдото за искачување ( ;D), тука на овие брда мислам дека бочен ветер мава, па затоа и такви отстапки има

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #4107 на: 20 Ноември 2012, 14:30:17 pm »
во средата на НасГас 40.68 го наполнив во Скопје рамно 150км и тргнав накај Прилеп, 4ца во кола плус торби во багажник и три торби на задно седиште (студентки носев) на враќање само 2ца во кола до сега имам поминато 451 ќе видиме колку ќе истера до крај.
Иначе ако се спушташ према Прилеп од плетвар мора и да кочиш неможе само моторно а за према Скопје 4та и 5та и немаш потреба од кочница, без гас си тера 80/90 до клисурата

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #4108 на: 20 Ноември 2012, 14:32:42 pm »
Кај мене на опелот, према прилеп кога се спуштам, при моторно кочење на плин иде до 90-95 во 4 брзина, само на една кривина малку подкочувам. За назад до ресторанчето со 3 брзина, 60-65 и после ресторанчето, тука е право, ставаме 4 и исто 90-95.
На бензин има малку повеке моторно кочење, за разлика од плинот, зборам кај мене, имаме приметено за тоа

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #4109 на: 20 Ноември 2012, 14:34:36 pm »
@Filomkd, Сказалката на боцата за плин е најнепрецизниот показател на свет и пошироко за потрошуивачката на колата.