Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2215127 пати)

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #375 на: 09 Мај 2011, 18:48:41 pm »
Da da taka e klku sto jas svativ, i ide 2.00 pa posle 2.13 pa 2.20 a dodeka pimpas pokazuva nekoi drugi cifri, na pr. kaj mene pokazuva 31 a jas ja mestam da pumpa 2.13 . Bitno komplicirano e

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #376 на: 09 Мај 2011, 18:57:46 pm »
Da da taka e klku sto jas svativ, i ide 2.00 pa posle 2.13 pa 2.20 a dodeka pimpas pokazuva nekoi drugi cifri, na pr. kaj mene pokazuva 31 a jas ja mestam da pumpa 2.13 . Bitno komplicirano e
И ако ја споредиш со таа на Лук Оил у Аутокоманда има разлика од 0.2 бари т.е. ако во Пуцко покажува 2.5 бари, во Лук покажува 2.3 бари

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #377 на: 09 Мај 2011, 19:14:21 pm »
Ok, и сеа кај да пумпаме??? Која бензинска има најточен мерач?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #378 на: 09 Мај 2011, 19:30:30 pm »
Рики ме претрка со прашањето... И ја би за истото... Знае некој кај има веродостоен мерач?
Мене ми се троа олабавени гумите, па ке треба да ги надувам деноиве... Ама ми кажаа дека најчесто
на бејзинска, вредностите биле за пар 0.нешто пониски...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #379 на: 09 Мај 2011, 19:45:25 pm »
Рики ме претрка со прашањето... И ја би за истото... Знае некој кај има веродостоен мерач?
Мене ми се троа олабавени гумите, па ке треба да ги надувам деноиве... Ама ми кажаа дека најчесто

Сакам нешто да кажам, баш за овој муабет...

До пред некое време имаше, по бензинските рачен мерач пиштолот со се мерачот... и јас све мислам, дека тие беа најпрецизни...

А иначе таков мерач, сеуште исправен има на Макпетол до МТВ, и кај оли во перална има таков, со кој можеш да се послужиш...

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #380 на: 09 Мај 2011, 20:04:05 pm »

Сакам нешто да кажам, баш за овој муабет...

До пред некое време имаше, по бензинските рачен мерач пиштолот со се мерачот... и јас све мислам, дека тие беа најпрецизни...

А иначе таков мерач, сеуште исправен има на Макпетол до МТВ, и кај оли во перална има таков, со кој можеш да се послужиш...
Од друга страна тоа е најлошата можна варијанта, пошто нашиов народ е несовесен и неодговорен, па им паѓаше пиштолот со се инструментот, така да на тој инструмент тури му пепел више :) Изгледа дека Лук Оил ги проверуваат певремено према ISO стандардите за работа, а имаат и чести контроли, така да лично нив им верувам највеќе, иако разлика од 0.2 бари е смешна ... ;)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #381 на: 09 Мај 2011, 20:09:14 pm »
На ОКТА де. Што не ви е јасно со ПСИ и БАР!? Две различни мерни единици, намести си на таа што ти треба (или што ја разбираш). Како денари и евра - меѓусебно се знае како се менуваат. Важно ми е да се постојано над препорачаното и да не паднат под препорачаното. Е сега ан ова покажува 2.37 рецимо, а на лукоил истото околу 2.4-2.5. Така да тука се некаде. Не е толку круцијално да бидат до точка. Сега помина зимо и слични работи, и ќе си леткаат 2.4 со 2.3 рецимо. Или која им е најблиска бројка.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #382 на: 09 Мај 2011, 20:12:19 pm »
Цитат
П.С. Секако гумите се на 2.35 и 2.25 соодветно. Неделава ќе одат на допумпување кога нема да ми е ладно да ги допумпам.

Кај најде пумпа со втора децимала ;)

KAj pucko petrol na partizanska mislam ima ako ne se lazam.
Таму нема ни една децимала :) Пишува на пример 20 ама тоа демек значело 2.0 bar, а во PSI има децимала - незнам да не им е утната нешто работата ???
20 НЕ Е 2.0!!! Си има копче за претворање на бројките!!! 32 е околу 2.2 бар!!! Не треба на памет!!! 20 е околу 1.5, што според мене е фатално!

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #383 на: 09 Мај 2011, 20:23:06 pm »
Цитат
П.С. Секако гумите се на 2.35 и 2.25 соодветно. Неделава ќе одат на допумпување кога нема да ми е ладно да ги допумпам.

Таму нема ни една децимала :) Пишува на пример 20 ама тоа демек значело 2.0 bar, а во PSI има децимала - незнам да не им е утната нешто работата ???
20 НЕ Е 2.0!!! Си има копче за претворање на бројките!!! 32 е околу 2.2 бар!!! Не треба на памет!!! 20 е околу 1.5, што според мене е фатално!
Така е де, ама си пумпал на Пуцко? Децималата место на подрачјето на бари е сместена во подрачјето за мерење PSI. Така беше бар на почетокот и од тогаш си пумпам на Лук Оил. Најважно е пред се да е изедначен притисокот во гумите, а било кој вулканизер под default ќе ти ги напумпа на 2 бари, не гледајќи ги спецификациите за конкретното возило и обем на гумата. Е сега кај мене 2 бари е комфорт, а 2,5 економик, па ја ги пумпам на 2.2, пошто нема втора децимала да ги наместам 2.25 бари :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #384 на: 09 Мај 2011, 20:28:56 pm »
Цитат

Така е де, ама си пумпал на Пуцко? Децималата место на подрачјето на бари е сместена во подрачјето за мерење PSI. Така беше бар на почетокот и од тогаш си пумпам на Лук Оил. Најважно е пред се да е изедначен притисокот во гумите, а било кој вулканизер под default ќе ти ги напумпа на 2 бари, не гледајќи ги спецификациите за конкретното возило и обем на гумата. Е сега кај мене 2 бари е комфорт, а 2,5 економик, па ја ги пумпам на 2.2, пошто нема втора децимала да ги наместам 2.25 бари :)
Да таму се пумпани. Само треба да се на 32 или 2.2 зависи на што е наместено. Како и да е 2.2 е ок и би рекол минимум. 2.0 само татко ми вози... Немам идеја зошто. Ама би одел барем на 2.3 на било која кола, или нагоре. Чисто за сигурност 1. зошто ќе се испумпа гумата во текот на месецот. 2. да не не е точен апаратот баш.
Најважно е да не ти паднат под 2.0 рецимо, јас би рекол и под 2.2 дека треба да се избегава.
Фиестата носи 50ки гуми фабрички и на 2.0 при полно вртење на воланот, бандажот е скоро до земја. Фобија имам од издишани гуми...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #385 на: 09 Мај 2011, 21:22:59 pm »
Ја најчесто ги терам на 2.2 или 2.3 сите... Ако идам потоварен, задните ги праам 2.5... Само што сеа мислам дека ми имаат малце пуштено, па ке треба да ги средам, да не возам на издишано.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #386 на: 09 Мај 2011, 21:27:33 pm »
Значи... Јас, Веле и Дени... како што гледам пумпаме асално гуми... ледно време 2.5 ко од шала ги правам не размислувам... за помалце...  есен и пролет ги возам 2.3 , а зимно време напред 2.0 а позади 2.1

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #387 на: 09 Мај 2011, 21:54:00 pm »
Маркетинг е и никој не го спори тоа. Но чим е влезено во Гинис, влезено е под сведоци, докази, слики, видеа...
Нека му текне на друг производител и нека го собори рекордот
Така де.
Epa ke zemat Seat ke stavat TDI na Ibiza i ke go urnat rekordot. Fiat ke stavat diesel na pandata i ke go urnat rekordot. Па после ФВ ќе го стават на Лупо моторот и пак ке го преземат. И шо?
Така ќе се заебаваат се додека не им се убаци Корсата на ЛП со мотор од мултикутиватор. Тоа ќе ги сруши сите рекорди.

LP ne vozi kosilici.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #388 на: 09 Мај 2011, 21:56:43 pm »
Ќумбе, ќумбе ама да не има плачки после.
Ова ќумбе ми остана од еден пријател бугарин кој сакаше да си го мери со Порше Кајен.
Јас бев со Туарегот В10, одевме на кај Косово.
Вика ајде со тоа ќумбе сакаш ли малку да се пробваме.
Викам нема гајле може.
После Скопска патарина се пуштивме.....и на крај му се плачеше па ми вика...абе братко това нели е дизел? Викам да де ќумбе е убаво кажа. ;D

Lovam vakvi momenti po patistava.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #389 на: 09 Мај 2011, 21:58:58 pm »
ама на угорница :)

Ај па ти, си поминал некад од таму, тоа ли е угорница жити се.

Tракторе не го бива за старт. Ќе се посере док тргне.  :D

Снимај ти со Алафата од таму...плус почни да ја газиш во трета не пред тоа ....па да видиме....чија е тракторе а чија косилица...?  ;D ;D  
Саде пази да не се закашла... ;D

Koj, alfata? Ako ja iscedi 2ra, 3ta, 4ta ke se dvizi pristojno (iako ke se deri kako svinja na kolenje) , ama ako pocne da ja gazi od 5ta ke malaksa i do gore ke izgasni  ;D