Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2212530 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #390 на: 09 Мај 2011, 22:00:59 pm »
А што ви е поентата со газење у трета. Кога се гази кола и ако сака да се докаже перформанс на брзина се гази од прва односно од НУЛА.

Sto e poentata da izgasis od prva, nema niedna takva situacija vo zivotot,  95% od vozenjeto e elasticnost.
« Последно менување: 10 Мај 2011, 00:00:25 am LosiPatista »

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11061
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #391 на: 09 Мај 2011, 22:54:08 pm »
Рики ме претрка со прашањето... И ја би за истото... Знае некој кај има веродостоен мерач?
Мене ми се троа олабавени гумите, па ке треба да ги надувам деноиве... Ама ми кажаа дека најчесто
на бејзинска, вредностите биле за пар 0.нешто пониски...

Лук ОИЛ на Првомајска и во Аеродром си имаат асални мерачи

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #392 на: 09 Мај 2011, 23:32:51 pm »
Значи... Јас, Веле и Дени... како што гледам пумпаме асално гуми... ледно време 2.5 ко од шала ги правам не размислувам... за помалце...  есен и пролет ги возам 2.3 , а зимно време напред 2.0 а позади 2.1
А бе све ок, поштуем, ама многу е тврда вожњава со 2.5, башка се плашам на влажно да не ме исфрли од кривина пошто контактната површина со подлогата е помала, затоа и помалку троши тогаш колата и подобро забрзува, а и се јаде побрзо централниот дел од шарата на гумата, во лето на + незнам колку степени колата на сонце којзнае до колку ќе се покачи притисокот, пошто коа се пумпаат и проверува притисокот, гумите треба да се ладни и тн. Најбоље е како што пропишал производителот за конкретното возило и димензии на гуми, обично дава распон „од - до“, па незнам, златна средина би рекол:) Дека гумата испушта со тек на време...незнам, можда ако е постара, порозна, дупната, бандажот проблематичен или вентилот не држи, кај мене кога и да мерам (а мерам 3-4 пати годишно) секогаш е како што е напумпана претходно. Немам азот во гумите, иако можда за летово е препорачливо, ама не ви ги разбирам фобиите за „(пре)малку напумпана гума, а таа е на пример 2 бари ???

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #393 на: 09 Мај 2011, 23:47:32 pm »
@marjanot: данкешн :)

@djidji: „фобијата“ е као демек, ако е испод 2.0, поише ќе ти плива колата... Кај мене, фабрички декларирани (колку што ми текнуе) се 2.2 на сите, а на задните 2.5 при поголемо оптоварување.

Е сеа, не знам дали има разлика големината на гумите. Фабричките прописи се за 16ки, дали се истите прописи и за 17ки? Знае ли некој, дали има разлика во тоа?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #394 на: 09 Мај 2011, 23:51:45 pm »

@djidji: „фобијата“ е као демек, ако е испод 2.0, поише ќе ти плива колата... Кај мене, фабрички декларирани (колку што ми текнуе) се 2.2 на сите, а на задните 2.5 при поголемо оптоварување.

Е сеа, не знам дали има разлика големината на гумите. Фабричките прописи се за 16ки, дали се истите прописи и за 17ки? Знае ли некој, дали има разлика во тоа?

http://www.lancerevoclub.org/faq/tyrepressure.php

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #395 на: 10 Мај 2011, 00:16:34 am »

На поголем бандаж 0.1 поише по цол. А поширока гума ако е 2-3 димензии 0.1 плус. Грубо. А од ова што го дал џиџи 1.8 назад на лансер... Некако чудно... Штознам. Тоа е полуиздишана гума веќе.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10639
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #396 на: 10 Мај 2011, 00:18:23 am »
Е ај да видиме... еве како што вика овој сајтов 2.1 напред и 1.9 позади... влези во некоја кривина, дали ке се искифли цела кола, и каков одпор ке има при нормално возење, и земи напрај ги 2.5 и види разлика...

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #397 на: 10 Мај 2011, 00:36:22 am »
Е ај да видиме... еве како што вика овој сајтов 2.1 напред и 1.9 позади... влези во некоја кривина, дали ке се искифли цела кола, и каков одпор ке има при нормално возење, и земи напрај ги 2.5 и види разлика...
Со 2.5 нема да се искифли...ќе те излизга :) Се зависи од профилот на гумата - висок профил ќе се искифли, низок нема и најважно за притисокот е у ствари теретот во кг (поголем терет захтева повеќе напумпана гума) и од типот на гумата. Поентата ми е држ се само до упатството на производителот, тоа е тестирано и на 1,9 и на 2,5 бари ;)
« Последно менување: 10 Мај 2011, 00:38:40 am djidji »

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #398 на: 10 Мај 2011, 00:46:44 am »
Не знам, јас навивам за понапумпани гуми... мене сеа некој да ми рече имаш да бираш две опции напред и назат да ти бидат 1.9 или 2.3 ???

ја би идел на 2.3 ;)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #399 на: 10 Мај 2011, 01:10:56 am »
Не знам, јас навивам за понапумпани гуми... мене сеа некој да ми рече имаш да бираш две опции напред и назат да ти бидат 1.9 или 2.3 ???

ја би идел на 2.3 ;)
Ја би идел на Run-Flat гуми ;)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #400 на: 10 Мај 2011, 02:19:24 am »

ја би идел на 2.3 ;)

Џиџи беееее.... Ти, со твојата проблематична кичма, само за Run-Flat гуми си еате ;)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
« Одговори #401 на: 10 Мај 2011, 03:59:57 am »
Значи... Јас, Веле и Дени... како што гледам пумпаме асално гуми... ледно време 2.5 ко од шала ги правам не размислувам... за помалце...  есен и пролет ги возам 2.3 , а зимно време напред 2.0 а позади 2.1

и јас рики редовно пумпам ... секој ден пред да ја запалам ги гледам грубо гумите во какво стање се :)

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #402 на: 10 Мај 2011, 09:07:20 am »

и јас рики редовно пумпам ... секој ден пред да ја запалам ги гледам грубо гумите во какво стање се :)

Tо бе мајсторе, јас од Хубо маркет си купив, само мерач... тогаш, на времето го земав... околу 200 денари, и брка работа... убав е и прецизен...

Отсутен IvO

• Редовен
  • Пораки: 1676
« Одговори #403 на: 10 Мај 2011, 12:43:38 pm »

Tо бе мајсторе, јас од Хубо маркет си купив, само мерач... тогаш, на времето го земав... околу 200 денари, и брка работа... убав е и прецизен...

татко ми купи мерач од германија пред 10 год ako ако не и повеќе  ме потсети сега да го побарам кај е  :) :) :)

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #404 на: 10 Мај 2011, 13:32:55 pm »

ја би идел на 2.3 ;)

Џиџи беееее.... Ти, со твојата проблематична кичма, само за Run-Flat гуми си еате ;)

Хахаха у право си и тоа многу :) само се зезам со Рики ... ;)