Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2542732 пати)

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1950 на: 01 Јануари 2012, 15:20:52 pm »
Не биди малака...нема глупо прашање, има само глуп одгопвор ;) ;D ;D

Иначе ти 3 мавај јас 1 ;)
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1951 на: 01 Јануари 2012, 19:12:37 pm »
Само глупаво изгледа, кога го гасам моторот се гасат и светлата, па треба наново контакт и изгледаш ко мрднат :D

pa i da ne se gasi motor, posebno zimno vreme  dobro e da se ugasat site svetla na dolg semafor... poradi akomulatorot, osobeno dizeli.. b.t.w. ima semafori i po 95 sekundi...

Kaква врска имаат светлата со акумулаторот ако работи моторот?

Отсутен nefer

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 644
« Одговори #1952 на: 01 Јануари 2012, 19:23:00 pm »
Само глупаво изгледа, кога го гасам моторот се гасат и светлата, па треба наново контакт и изгледаш ко мрднат :D
pa i da ne se gasi motor, posebno zimno vreme  dobro e da se ugasat site svetla na dolg semafor... poradi akomulatorot, osobeno dizeli.. b.t.w. ima semafori i po 95 sekundi...

Kaква врска имаат светлата со акумулаторот ако работи моторот?

ima, pa i vozat luge bez svetla, denje mislam, ako ima maka so akomulatorot... pa sega i ako go kazni poeni se.. ako ti e slab akomulatorot se oseka svetlata na mala gas kako namaluvaat... edino ako ti e  visok lehr gasot..

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 831
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1953 на: 03 Јануари 2012, 22:59:09 pm »
Поминати 690 км потошени 78 литри плин.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1954 на: 03 Јануари 2012, 23:07:09 pm »
мене на враќање од Охрид во скопје на борд ми покажа 5,2 искрено не му верувам :)

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1955 на: 03 Јануари 2012, 23:32:17 pm »
мене на враќање од Охрид во скопје на борд ми покажа 5,2 искрено не му верувам :)

Ако возиш на плин бордот е само за украс.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #1956 на: 03 Јануари 2012, 23:43:53 pm »
pa mu dodavam po 1 litar tolku od prilika mi e razlikata niz grad, steta vozev i plin i benzin pa nemozam tocno da kazam

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **
  • Opel zafira 2.0 125 kw
« Одговори #1957 на: 05 Јануари 2012, 10:23:24 am »
pa mu dodavam po 1 litar tolku od prilika mi e razlikata niz grad, steta vozev i plin i benzin pa nemozam tocno da kazam

Јас приметив дека бордот  калкулира со количината на бензин во резерварот вероватно со некој алгоритам и изминатите километри така да на крајот е збунет бидеки нивото на бензин е скоро исто а км се врват.Кај мене држи подолго време 9,8 бордот  а реалната на плин е окулу 11,5.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #1958 на: 05 Јануари 2012, 10:32:30 am »
па зависи од тоа на кој принцип работи бордот, кај мене си дава исти податоци како и претходно, претпоставувам по некоја формула пресметува (брзина, вртежи, степен на пренос итн итн)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1959 на: 05 Јануари 2012, 15:01:03 pm »
па зависи од тоа на кој принцип работи бордот, кај мене си дава исти податоци како и претходно, претпоставувам по некоја формула пресметува (брзина, вртежи, степен на пренос итн итн)

Many vehicles are fitted with a trip computer that provides an average fuel consumption function. The fuel consumption figure produced by an on-board trip computer is calculated from the distance travelled and the theoretical amount of fuel consumed by the engine (often based on the number and duration of fuel injection pulses). In theory, these consumption figures should be reasonably accurate, though in practice there are sometimes differences between these and the figures derived from on-road testing. This may be the result of variations in service station pump readings, odometer readings and filling errors mentioned above, or in the process used to calculate the trip computer figure. In view of this, these figures should be regarded as a reasonably close guide rather than a firm consumption figure.

Малце на англиски, а за тие што не разбираат, муабетот е дека просечната потрошувачка се калкулира од изминатиот пат и теоретската вредност на потрошеното гориво најчесто базирано на бројот и времетраењето на отварање/затварање на инјекторите.

И кај мене на плин кога возам воглавно исто остана она на борд што го дава, па додавам 10-тина проценти и се добива потрошениот плин - прилично добро се поклопува.. 12л на борд 13.3-13.5 реална потрошувачка на плин.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #1960 на: 05 Јануари 2012, 15:09:08 pm »
јас поголема разлика имам кога мерев последен пат 5.1 покажа компјутерот, а кога дополнував на пумпа пресметав 7 плин,
јас му пресметувам полнам дури не почне да тропа и прекинувам литри километри и ете ја бројката, едино ако не тропа различно секогаш ама праксата до сега ми покажала дека горе долу тука е

Отсутен bobi010

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #1961 на: 05 Јануари 2012, 15:20:27 pm »
Кај мене на сеат ибиза 1.2 12v потрошувачката на отворено ми е од 5 до 6 и градска од 7 до 9 зависи од начинот на возење и надворешна температура
« Последно менување: 05 Јануари 2012, 15:42:15 pm bobi010 »

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1962 на: 05 Јануари 2012, 15:24:40 pm »
Samo da ve postetam uste ednas 7 gradska ;D

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен aleksandarbt

• Јуниор
  • **