Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2545455 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1860 на: 28 Декември 2011, 09:04:29 am »
системот на цени на горивата во Македонија е ист како што беше до сега, незнам од кај ти е ова дека не е.
Држатава ја регулира цената и тоа е тоа. Ако Некој од сиромашниве фирми за деривати сакаат да ги намалат нивна одлука е ама како што знаеме тие меѓу нив многу лесно си се договараат, пример за тоа ти е плинот не го регулира никој а и МП и Лукоил го држат на иста цена

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1861 на: 28 Декември 2011, 09:31:10 am »
Ја како мераклија за штедливо возење дури ми е страв да пишам какви потрошувачки сум постигнал со sdi и dci, нема да ми верувате ќе мислите дека се рибарски приказни. :-)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #1862 на: 28 Декември 2011, 09:46:02 am »
Жена ми редовно успева да извади литро пониска потрошувачка од најниската моја потрошувачка, без разлика на аутото, така да, не би ме чудело со пазење да се извадат мали бројки поготово од малолитражни турбодизелчиња :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Toni101

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 87
« Одговори #1863 на: 28 Декември 2011, 09:57:01 am »
@filipv kazi da cueme

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1864 на: 28 Декември 2011, 09:57:48 am »
Ја како мераклија за штедливо возење дури ми е страв да пишам какви потрошувачки сум постигнал со sdi и dci, нема да ми верувате ќе мислите дека се рибарски приказни. :-)
try us... само немој да лажеш :D

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10640
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #1865 на: 28 Декември 2011, 10:04:00 am »
На ЦДИ во град по мое, можеш најмалце да извадиш околи 4.5 а на отворено 3.5 :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #1866 на: 28 Декември 2011, 10:06:50 am »
ако не е бројката со 2ка напред, се друго е "веч видено"  ;D ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1867 на: 28 Декември 2011, 10:11:15 am »
На ЦДИ во град по мое, можеш најмалце да извадиш околи 4.5 а на отворено 3.5 :)
CDI ти е мечка рики...

А за отворено 3.5 не е лошо ама е досадно. :)

Јас 5,5 извадив во Скопје со бензинец.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1868 на: 28 Декември 2011, 10:18:00 am »
ОК, моите три најомилени примери:

Пример 1. Сеат Кордоба SDI, накрцана со четворица стокилаши и пун гепек куфери. Скопје - Дубровник. 500 километри, ама не автопат, туку низ косово: еден гигантски планински превоj (углавном качување у втора, понекогаш трета) и влечкање во колони позади шлепери и автобуси низ Црна Гора - влечкање, па нагли стартови за претицање, па пак влечкање. Полнам цел резервоар во Скопје, пат до Дубровник, таму возење до плажа, град, ово оно, и враќање назад. И останало гориво за уште 2-3 дена до работа и назад. Сето тоа со еден резервоар (околу 50л).

Пример 2. Кашкаи 1.5 дци, мазен рамен автопат во Франција (женева - париз - биариц). Без клима и со сантиметар отворен прозор. Надворешна температура околу 20 степени. Скоро 1500 км со еден резервоар.

Пример 3. Кашкаи 1.5 дци, камен ладен мотор, пуштена клима, релација маџари-тафталиџе после работно време низ најголеми гужви, преку пластичната улица. Околу 5 литри на 100 км (според борд компјутер).

Напоменувам дека во ниту еден од овие случаи немало никакво влечкање или нервирање на другите учесници во сообраќајот. Цело време е држено темпо со остатокот од сообраќајот.

Во примерот бр.1 братучед ми изгуби опклада (идевме заедно, он со Корола 1.6 бензинец) така да ми го плати тој еден резервоар. :-)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #1869 на: 28 Декември 2011, 10:24:10 am »
ништо тука и подобри имало ;D ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1870 на: 28 Декември 2011, 10:24:51 am »
Филип јака ти душа (нерви). :) За на автопат потршоњата. Него до кај си со статијата, за потрошња? Ни тема си отворил ни ништо? :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1871 на: 28 Декември 2011, 10:27:25 am »
Филип јака ти душа (нерви). :) За на автопат потршоњата. Него до кај си со статијата, за потрошња? Ни тема си отворил ни ништо? :)

Зашто „јака ми душа“, само не правам глупости кои непотребно ја зголемуваат потрошувачката. Стартам нагло, рано шалтам, при тргање стискам папуча до под, на аутопут ретко кревам над 120 и тоа е тоа.

Концентрација бара само при градско возење. Ако не пазам околу 6-7 трошам.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1872 на: 28 Декември 2011, 10:29:02 am »

Зашто „јака ми душа“, само не правам глупости кои непотребно ја зголемуваат потрошувачката. Стартам нагло, рано шалтам, при тргање стискам папуча до под, на аутопут ретко кревам над 120 и тоа е тоа.

Концентрација бара само при градско возење. Ако не пазам околу 6-7 трошам.
Па за да не креваш над 120 де. :) Се зезам, ама еве го пробувам твојот метод, што го зборевме. Полово се држи веќе месец дена без да светне, да видиме која потрошња ќе даде на полнење. :)

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1873 на: 28 Декември 2011, 10:36:58 am »
Па за да не креваш над 120 де. :)

Мене ми е екстра 120. Релакс, музиче, круз контрол, а на дестинацијата ќе стигнам за мање-више исто време како некој што беснеел 160 и јаче па пак стоел на патарини.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #1874 на: 28 Декември 2011, 10:47:23 am »
Па за да не креваш над 120 де. :)

Мене ми е екстра 120. Релакс, музиче, круз контрол, а на дестинацијата ќе стигнам за мање-више исто време како некој што беснеел 160 и јаче па пак стоел на патарини.

е да си возеа сите вака светот ке беше помирно место за возење, ама за жал...