Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2551631 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1560 на: 07 Ноември 2011, 10:01:00 am »
Амарок 2.0тди, 12 во град, 8 лабаво, 7 отворено.

ова пошто нема никакви аеродинамички предиспозиции не е лошо, може со поснажен мотор ке намали малце
Моторот е најснажен, битурбо дизел кој откопува наоколу. Нема потреба од појак... Нема да ја намали потрошувачката. Само лабава нога може да ја намали потрошувачката на 2.1 тони возило кое може да носи 1 тон и да влече 2.8 тони... :)

на толкав монструм мотор од 2.0, мислам дека многу добро би му легнало 3.0
ne e samo kubikazata, optimiziran e so dve turbini za ekstremna vleca, motorot e ekstremno moken bez razlika na KS i kubikaza. :) Nema 3.0 vo ponuda, ova e najsilniot dizel.  Ama vo NIEDEN moment motorot ne se maci za da bi trosel mnogu, znaci stvarno si gi ima masivnite vlecni brojki od najniski vrtezi.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1561 на: 07 Ноември 2011, 10:02:48 am »
Амарок 2.0тди, 12 во град, 8 лабаво, 7 отворено.

ова пошто нема никакви аеродинамички предиспозиции не е лошо, може со поснажен мотор ке намали малце
Моторот е најснажен, битурбо дизел кој откопува наоколу. Нема потреба од појак... Нема да ја намали потрошувачката. Само лабава нога може да ја намали потрошувачката на 2.1 тони возило кое може да носи 1 тон и да влече 2.8 тони... :)

на толкав монструм мотор од 2.0, мислам дека многу добро би му легнало 3.0
ne e samo kubikazata, optimiziran e so dve turbini za ekstremna vleca, motorot e ekstremno moken bez razlika na KS i kubikaza. :) Nema 3.0 vo ponuda, ova e najsilniot dizel.  Ama vo NIEDEN moment motorot ne se maci za da bi trosel mnogu, znaci stvarno si gi ima masivnite vlecni brojki od najniski vrtezi.

Ваљда си во право, искрено не сум возел за да тврдам, мислев дека има бидејки конкурентиве нивни имаат а нормално и VW има големи дизели во понуда па викам сигурно има и 3.0

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1562 на: 07 Ноември 2011, 10:11:54 am »
точно да, само што за 1л плус имаш снажен мотор за толкаво возило
Зборуваме за при ист режим на работа. Ако те влече снагата тогаш нема да биде +1л ќе биде + 3-4л :)

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #1563 на: 07 Ноември 2011, 16:59:23 pm »
Имам ибица 1.4мпи 60коња од 2000година.
Мерев потрошувачка неделава со пунење до врв ми излезе 10.5Л гратска. Ме интересира дали е тоа нормална потрошувачка за таа кола? Има ли некој иста таква да троши помалце? И дали можам да ја намалам потрошувачкава?

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1564 на: 07 Ноември 2011, 17:00:26 pm »
Толку е мислам од прилика, ама можеш малце и да намалиш со поекономична вожња...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1565 на: 07 Ноември 2011, 17:51:19 pm »
Мерев потрошувачка неделава со пунење до врв ми излезе 10.5Л гратска. Ме интересира дали е тоа нормална потрошувачка за таа кола? Има ли некој иста таква да троши помалце? И дали можам да ја намалам потрошувачкава?
Не треба да троши толку. Тоа е потрошувачка за 1,6-1,8 мотор.
Те спасува поекономично возење, нови свеќици, наштелувано палење, допумпување на гумите, вадење непотребна тежина од гепек, да не се преполнува со масло, да се смени филтер за воздух. Е сега ако зборуваме за зимска потрошувачка тогаш бројката е ОК. Ако толку ти трошела летово тогаш треба да поработиш малку на одржувањето.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #1566 на: 07 Ноември 2011, 17:56:16 pm »
Скоро сите 1.4 мотори во вистинскиот свет трошат повеќе од 1.6 и од 1.8 моторите... Поготово од овие поновиве...

Отсутен Schmitt

• Редовен
  • Пораки: 1818
« Одговори #1567 на: 07 Ноември 2011, 18:20:10 pm »
Во потполност се согласувам со Chlink.
Never drive faster than your Angels can fly.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9521
« Одговори #1568 на: 07 Ноември 2011, 19:09:43 pm »
таман ти е потрошувачката, тој мотор е слаб а колата е тешка и тоа е тоа. Имаше еден познаник исто беше и кај него. Јас имам 1.4 со 86КС и троши 1,5 до 2 литра помалце од тоа.

Отсутен slaki

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 109
« Одговори #1569 на: 07 Ноември 2011, 19:43:53 pm »
Те спасува поекономично возење, нови свеќици, наштелувано палење, допумпување на гумите, вадење непотребна тежина од гепек, да не се преполнува со масло, да се смени филтер за воздух. Е сега ако зборуваме за зимска потрошувачка тогаш бројката е ОК. Ако толку ти трошела летово тогаш треба да поработиш малку на одржувањето.

Nedelava e mereno, znaci zimski uslovi. Inaku ulje mi e uredno smeneto i imam uste 3000km so istoto, a svekici isto menuvav letovo po prospekt. gumite napumpani,... ama izgleda taa e potrosnjata... edina na lukoil da probam sledniot pat. Neznam dali nekoj ima podobruvanje od EKTO gorivava?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #1570 на: 07 Ноември 2011, 19:54:26 pm »
Јас мислам дека е таа потрошувачката. Ибицата негова е 988 килограми според неколку страници, и да го сметаме него како просечен човек од 80 килограми, тоа е 1068 килограми. 60 коња за таа тежина е премалце, едноставно моторот нема сила да повлече.

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #1571 на: 07 Ноември 2011, 21:41:45 pm »

Nedelava e mereno, znaci zimski uslovi. Inaku ulje mi e uredno smeneto i imam uste 3000km so istoto, a svekici isto menuvav letovo po prospekt. gumite napumpani,... ama izgleda taa e potrosnjata... edina na lukoil da probam sledniot pat. Neznam dali nekoj ima podobruvanje od EKTO gorivava?

Јас возев Лукоил, се вратив на Макпетрол сега. Мислам дека Џиџи викаше Астрата негова е најекономична со МП95 (1.4 мотор). Мене некако ко бездуша почна да ми се однесува Пунтото (1.4) со Лукоил бензинот, од тогаш немам пробано
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #1572 на: 08 Ноември 2011, 00:32:07 am »
На Лукоил 95-та е срање во боја. Наполнив цел резервоар за проба, и сеуште се каам. Колата почна да сецка.Вчера го потрошив и ставив 98-ца од Лукоил, пак цел резервоар и сега се си е супер.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #1573 на: 08 Ноември 2011, 10:51:07 am »
Ако е мерено сега ,тогаш нормална е таа потрошувачка. Ич да не те секира.

Отсутен RikiRulz

• Легенда
  • Пораки: 10640
  • *** UNDERCOVER ***
« Одговори #1574 на: 08 Ноември 2011, 11:01:58 am »
Завчера ставив 400денари 98-ца на Мак Петрол во Влае (метан) и поминав 60 км, и имав уште едно 10 км, за возење...  значи, околу... 7, 7.5 во град