Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2218332 пати)

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #13410 на: 30 Април 2019, 20:35:49 pm »
A?

Sent from my Redmi Note 5A Prime using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #13411 на: 30 Април 2019, 20:36:09 pm »
Е, ме насмеа.
Во спортски режим на возење, бензин.
Во штедлив режим, префрлува на дизел.
Во еко режим, иде на плин.

Со три резевоари, никогаш нема да останеш без гориво ;D

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #13412 на: 30 Април 2019, 20:42:16 pm »
не,одеднаш ги гори и дизелот и бензинот
https://emiter.com.mk/vesti/17768
луѓево мислат, несе ко нас само по форуми :)
Има и мазда некој нов мотор, само не сум прочитал што како, побарај на гугл ( ме мрзит моментално :) )

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1863
« Одговори #13413 на: 30 Април 2019, 20:50:27 pm »
aaaaa.... aha.
Која година е опелот, која алфата. Не ми е ок споредба на кола 20 год стаара и 2 год, секако дека новта ќе биде по економична...
patem koristenje na benzin i dizel vo eden motor dava najdobri rezultati t.e. gi koristi benefitite od dvete goriva, i ima do sega najgolema efikasnost  (60% od maksimalni 64%) .
Корсата е 2007 година, за Алфата ќе пише Марјан. Како и да е, коњите на Марјан при исто или слично темпо пијат помалку :)

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13414 на: 30 Април 2019, 20:55:28 pm »
Во ред, зборот ми бешедека повеќе параметри треба да бидат изложени за споредбата да биде валидна. на пример колку мапјах (marjan) ги користи тие коњи, ако возеле со иста брзина ок е и слично да потрошиле... Осим што јулиетата мојш да ја нагазиш, е корсичот не можеш, ама се сомневам дека тогаш исто би потрошиле. А да имам 200+хп сигурно ќе ја нагазам на моменти, корсата газел, негазел, то е :)
Нормално дека секој би сакал понова кола со поќе коњи нели ем да не троши, но тоа не бешпе цел ан муабетов  :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #13415 на: 30 Април 2019, 20:57:40 pm »
Во ред, зборот ми бешедека повеќе параметри треба да бидат изложени за споредбата да биде валидна. на пример колку мапјах (marjan) ги користи тие коњи, ако возеле со иста брзина ок е и слично да потрошиле... Осим што јулиетата мојш да ја нагазиш, е корсичот не можеш, ама се сомневам дека тогаш исто би потрошиле. А да имам 200+хп сигурно ќе ја нагазам на моменти, корсата газел, негазел, то е :)
Нормално дека секој би сакал понова кола со поќе коњи нели ем да не троши, но тоа не бешпе цел ан муабетов  :D

Другар да не си смешал апчињата со ракија?  ;D ;D

пс. Те разбрав што сакаше да кажеш.  ???
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13416 на: 30 Април 2019, 21:00:46 pm »
^ ја па секојпат ги меша, не се мешаат ? :D

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #13417 на: 30 Април 2019, 22:06:25 pm »
Пиј бе слободно,велигден последен ден е 😂

Sent from my Redmi Note 5A Prime using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
« Одговори #13418 на: 30 Април 2019, 22:14:18 pm »
Ne pija ko kje voza. Zadnje vozev pred 3 god xD

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13419 на: 01 Мај 2019, 09:13:06 am »
Ќе одам у сабота за Холандија, ќе ја возам на efficient dinamic околу 2200км, на максимум 130 како што предлага програмата. Ако извади пола литро помалку ќе го залепам копчето за никогаш повеќе да не се употреби.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #13420 на: 01 Мај 2019, 09:28:55 am »
Не разбрав што очекуваш од ефишент динамик? Да извади повеќе од 1/2 литро помала потрошња, отколку да ја возиш без ЕД со исто темпо (не повеќе од 130)?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #13421 на: 01 Мај 2019, 09:35:07 am »
Ја мења цела работа на моторот, и доколку не се вози агресивно има дел каде што се зголемува бројот на километри кои можеш да ги поминеш со заштеденото. Во Србија кога видов дека нема да ми стигне австриската нафта префрлив во е.д и дојдов до граница кнап, инаку ми фалеа околу 50км.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13422 на: 01 Мај 2019, 09:38:34 am »
Ок тоа, дека си брка работа си брка работа, јасно ми е, ама не ми беше јасно што е 1/2 литро муабетов? Очекувањата ти се да симнеш повеќе од 1/2 литро на 100км во однос на стандардно возење со исто темпо (не повеќе од 130)? И ако не ги исполни очекувањата, корнеш копчето и фрлаш низ прозор? :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #13423 на: 01 Мај 2019, 09:40:54 am »
Понекогаш е и до шоферот. Пред десетина дена му го возев БМВ-то. Возам околу 160-170, седи до мене и само крека: Абе нагази го до долу. Абе  дај му гаас. (Во меѓувреме) На мене педалата залепена на под. И на крај коментарот му е: “Абе ти многу смирено возиш“.

Таков шофер е, да дава нагло гас, да забрзува, да има нагли маневри за да се осеќа дека вози брзо. Иако брзо и динамично се вози без да осетат другите во кола дека уствари возиш 170-190 на час. Ако ја користиш и топографијата/теренот во твоја корист (особено непотребно трошење гориво за нагло забрзување на угорници) резултатите можат да бидат и до литар разлика на 100км со речиси иста просечна брзина.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #13424 на: 01 Мај 2019, 09:48:03 am »
Секако дека е до шоферот, ене го @marjanot со TBi вади потрошњи кои ни у делот „минимална потрошувачка“ од буклетот не може да ги најдеш, а не па некој друг реално да ја вози таа кола ;D