Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2056763 пати)

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6676
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #9090 на: 14 Декември 2014, 17:17:25 pm »
Многу се замарате за притисоциве, 0.2, 0.1. Ко божем и на бензинскине тоа мерачите па се точни.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43933
  • Il Moderatore
« Одговори #9091 на: 14 Декември 2014, 17:20:06 pm »
Линкот што го постираше прво Филип, ги има сите објаснувања. Таму фино си вика:
Цитат
First and foremost is that winter tires feature more aggressive tread designs, softer tread compounds and are often molded with deeper beginning tread depths than summer or all-season tires. While the combination of these design elements allows winter tires to remain more pliable in sub-freezing temperatures to provide more traction in snow and on ice, it often results in tires that have somewhat reduced responsiveness to driver input. The 3-5 psi higher recommended inflation pressures increase tire stability and help offset the reduction in responsiveness.

Само Филип е махер да ги вади работите од контекст прикажувајќи ги во интерс на неговото аргументирање. Је*ига, за тоа учел чоекот, не може да му замерам за тоа.

Уште еднаш линкот: http://www.tirerack.com/winter/tech/techpage.jsp?techid=168

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9092 на: 14 Декември 2014, 18:43:46 pm »
Колата се чува во гаража, ама отворена гаража, и притисоците што ги напишав беа мерени на ладно, 2-3 степени сабајлето.

И од тоа што го читам од вас предните ќе ми бидат под-напумпани ако возам да речиме на -10С.
За едно ~0.2 бари ќе ми падни притисокот. Одам да ги над-напумпам предните на 2.4,2.5, со ова:P

Цитат
Colder air is denser, increasing aerodynamic drag on your vehicle, especially at highway speeds.

Го предизвикувам кој било, да пресмета на 30 и на 0 степени, еквивалентот во брзина со ист аеродинамички отпор.  ;D
И ако можи да се продолжи во намалување на потрошувачка или каде било соодветно оваа дискусија.  :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #9093 на: 19 Декември 2014, 17:03:07 pm »
2 дена го имам на располагање.. форд фокус 1.6 турбодизел, модел од 2014-та година...

во град исклучиво поминато:

просечна брзина, цивилизирана вожња, по цивилизирана амин, дури и сам на себе си се чудам:

просечна потрошувачка:

заклучок: поевтино ми е волот на плин да си го возам, башка е дупло поголема кола... ;)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #9094 на: 19 Декември 2014, 21:09:05 pm »
Niska prosecna brzina niz grad poveke mi asocira na guzvi I stoenje vo mesto.Jas glava klavam deka so normalna voznja ton motor vo taa sasija nema da zamini od 7l.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #9095 на: 19 Декември 2014, 22:07:04 pm »
Мојот бензинец се врти околу 9 градска.

Онак, ти тежи тебе ногата. Дефинитивно. За тебе само вол, убаво си знаеш.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #9096 на: 20 Декември 2014, 00:12:47 am »
срамота е тој микроскопски дизел мотор толку многу да троши но затоа се нуди со многу опрема за малку пари, а мене за малку да ме убедуваа оние од мида моторс замена старо за ново со ваков форд со доплата, башка и ја возев за проба- 105 коња , трома беше многу, а јас со голфот со 15 литри нафта поминувам 250 км строго низ град , над 6 литри нема шанса да се покачува потрошувачката у град како сакаш вози го.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43933
  • Il Moderatore
« Одговори #9097 на: 20 Декември 2014, 09:15:53 am »
Achtung и MartinAlfista - опомена пред исклучување.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7437
« Одговори #9098 на: 20 Декември 2014, 17:50:54 pm »
Ја наполнив боцата фул и сакав да измерам колку троши голфот во нормални услови на вожња, прилагодено на условите на патот. Значи без агресија, ретко вртење до 5000+ вртежи, партизанска лабаво околу ~70км/ч и слично, заглавување во гужвите во 16.00 итн итн.  А иначе живчан сум, сакам се набризнка да биде и брзо да стигам, ама штом издржав и со вака поспоро темпо нема гајле :D

Вкупно 350км со 29.7л плин. 20км одземам и ги рачунам дека се на бензин, значи 330км со 29.7л плин = 9л/100км.  Јас сум презадоволен. 

Е сеа, со поагресивно возење оди до кај 10.5л, ама и тоа не е ништо страшно. :D   

Голф 5 1.4 80хп, плин. :)

п.с. утре ставам 10тина литра бензин, да се продува и исчисти машината ;D :D

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #9099 на: 20 Декември 2014, 23:21:09 pm »
2ро мерење,т.е втор пат ја пунам боцата со плин.
290км поминати со 30л плин само градска.Со првото поминав 240 ама незнам колку точно литри плин имаше во боцата.Мислам дека е таман.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #9100 на: 20 Декември 2014, 23:30:02 pm »
Niska prosecna brzina niz grad poveke mi asocira na guzvi I stoenje vo mesto.Jas glava klavam deka so normalna voznja ton motor vo taa sasija nema da zamini od 7l.

не бе друже.. возење по прописи... знаеш, туѓа кола е (иако е на брат ми) го почитувам тоа... за газење и лупање на гас, само моја кола ке си праам така, за недај боже било што да се деси, јас сум си крив... фордов башка уште нема свртено 10.000 километри откако е купен од салон... братот многу ја пази. моменатално е надвор од мк, па викам чекај, да го измалтретирам малку фордов, ама полека... да, низ град е, просечнава брзина ја гледам и не ми се верува (иако сеуште стојам за тоа дека е грешен начинот на пресметка), и според тој начин и таа пресметка, вади скоро 8 низ град. а богами, и братов вика дека е променливо тоа.. кај него се движи помеѓу 6 и 7,5.. ваљда, каква нафта ке му се погоди (по квалитет)...

ако земев да го возам онака како што го возам волот, повеке од сигурен сум дека ке отиде преку 10 нафта, за реално ШУПАК од возило.. не ебаш нај мало возило, ама за мој вкус е мало.. кратко, високо и со многу висок гз, т.е. задно стакло... а да не праам муабет што предниот стуб од шофершајбната ми е во видно поле.. катастрофа... уште првиот ден кога го зема, одма тоа го реков.. КАТАСТРОФА од возило, кое има 1.6 дизелски турбо мотор, кој не влече баш онака машки како што би требало турбаш да влече (едноставно млитаво е), а од друга страна таа своја млитавост, не резултира со мала потрошња...

да повторам, вака како што го возев ова, да го возам волот, ке троши не повеке од 9 плин... разлика во вожња, бог и шеширџија.. без оглед што волот е 15 години стар а ова нема ни 1 година... поточно 8 месеци е...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #9101 на: 20 Декември 2014, 23:46:37 pm »
Sega posebno so poslednata recenica me kandisa. ;D

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20143
« Одговори #9102 на: 22 Декември 2014, 14:53:18 pm »
Како е со потрошувачка 2.5 тди со 180 коња?

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #9103 на: 22 Декември 2014, 17:29:20 pm »
Другар и колега го има долго време,како шо ми кажва тој градска во зима оди 10-11л со нормално возење без штедење,а во лето 8-9,отворено со газање оди до кај 8л...Сеа зависи и од вожња и од колата во шо состојба е и сл...

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
« Одговори #9104 на: 27 Декември 2014, 16:10:06 pm »
Последно полнење 9/100 само градска во гужвите  и за излегување. Јас задоволен.

Инаку тука си водам евиденција.
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/664119.html
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.