@Filipv, имаш некој линк за потврда на твоево писание? Јас никаде не најдов „ако ја ччуваш вака или онака“. Си пишува секаде „пумпај зимски гуми 0.2 или 0.3 бари повеќе“.
Да, имам:
http://www.tirerack.com/winter/tech/techpage.jsp?techid=168"And finally, all tire pressures are intended to be measured cold, which means when the tires are at the same temperature as the air outside. Unfortunately,
unless you park your vehicle outside, or in an unheated, detached garage and measure its tire pressures first thing on dark, cold mornings, the influence of attached garages or higher ambient air temperatures later in the day often means that drivers are actually measuring tires that are not completely cold.
In this case the 3-5 psi higher recommended inflation pressure increase helps offset the reduced tire pressures associated with the conditions in which the tire pressures are typically measured."
Идејата е оваа: АКО колата ја чуваш во гаража, т.е. во температура повисока од онаа надвор, таква температура ќе добие и воздухот во гумите. Притисокот е функција на температурата. Ако гумата на топло била со притисок 2.0, кога ќе излезеш надвор и кога воздухот унутра ќе се олади, притисокот ќе падне, на, да речеме, 1.9. За да компензираш за ова, у гаражата (на топло) ги пумпаш малку повеќе, на да речеме 2.1 па кога ќе ја изнесеш надвор притисокот да си дојде таман 2.0.
Ништо од ова не важи ако колата е надвор на улица т.е. ако воздухот унутра во гумите веќе е изладен на амбиенталната температура. Тогаш, сакајќи да добиеш 2.0, просто пумпаш на 2.0.
Рачунај дека на запад колите по дифолт ги чуваат у гаражи, па сајтот на континентал им се обраќа на огромното мнозинство кои искачаат од затоплена гаража надвор на ладно. Затоа треба да се разбере зошто изворот го вика тоа што го вика, а не ко папагал да се повторува без разбирање.