Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2057636 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #9075 на: 12 Декември 2014, 21:09:49 pm »
Може и си ослабел, али дизел е тоа, не реагира на терет.

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6297
« Одговори #9076 на: 13 Декември 2014, 00:01:14 am »
Ме интересира што можи да биди..
На лукоил скрос испразнета, боцата од 30 литри збира 33/34 литри..
На макпетрол скрос испразнета збира точно 30 литри..

Лукоил крадат или што е работата ?

Е сега со тие 33л на лукоил поминувам 277км.. Што излага околу 11 литри на 100км
Сега турив макпетрол па ќе мериме колку ќе излези..

П.с. Знам дека 11 литри е многу за 1.0 45 коњи мотор.. Али две тркала блокираат, а и нема саглам мајстор во градов што знае да го наштелува колку што треба да троши...

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9077 на: 14 Декември 2014, 10:09:45 am »
Битола - Скопје - Битола
350км - борд 3.9, односно 4.9л/100 поточно.

Со зимски гуми овој пат, 2-3 степени температура, и потрошувачката од 4.5 на 4.9 ми порасна.
Не возам појќе на зима. :сарказам:

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11754
  • Архитект
« Одговори #9078 на: 14 Декември 2014, 10:31:13 am »
Колку време патуваше?

Колку ти е Бт-Ск и обратно?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43936
  • Il Moderatore
« Одговори #9079 на: 14 Декември 2014, 10:31:53 am »
Напумпај ги гумите како што треба (0.2-0.3 бари повеќе од летните што ги пумпаш).

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #9080 на: 14 Декември 2014, 14:28:15 pm »
66.6km/h просечна, 2.40ч до Ситимол, назад 2.20ч.
Не возам многу брзо. Доволно возам.

2.3 предните ми се, толку и фабрички препорачано.
2.2 задни, фабрички 2.0.

Го читам сега и упатството, и нема такво нешто за зголемување притисокот во гумите,
безбедно е, да не се убијам негде?

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #9081 на: 14 Декември 2014, 14:32:38 pm »
Напумпај ги гумите како што треба (0.2-0.3 бари повеќе од летните што ги пумпаш).

ова само ако ја чуваш колата во топла гаража и ако таму ги пумпаш гумите, па после искачаш на ладно.

ако колата ја чуваш на отворено како повеќето од нас - ги пумпаш ко што пишуе на вратата, и во лето и во зима

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9082 на: 14 Декември 2014, 14:35:37 pm »
@Power, Видов некаде континентал 850-ки дека си купил, па еве ти инфо директ од континентал:

Winter tires: Set the pressure 2.9 psi higher than what is recommended for summer tires

http://www.continental-corporation.com/www/pressportal_us_en/themes/press_releases/4_rubber_group/pr_2010_11_11_en.html

2.9psi=0.199947962 bar

@Filipv, имаш некој линк за потврда на твоево писание? Јас никаде не најдов „ако ја ччуваш вака или онака“. Си пишува секаде „пумпај зимски гуми 0.2 или 0.3 бари повеќе“.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #9083 на: 14 Декември 2014, 14:44:48 pm »
@Filipv, имаш некој линк за потврда на твоево писание? Јас никаде не најдов „ако ја ччуваш вака или онака“. Си пишува секаде „пумпај зимски гуми 0.2 или 0.3 бари повеќе“.

Да, имам:

http://www.tirerack.com/winter/tech/techpage.jsp?techid=168

"And finally, all tire pressures are intended to be measured cold, which means when the tires are at the same temperature as the air outside. Unfortunately, unless you park your vehicle outside, or in an unheated, detached garage and measure its tire pressures first thing on dark, cold mornings, the influence of attached garages or higher ambient air temperatures later in the day often means that drivers are actually measuring tires that are not completely cold. In this case the 3-5 psi higher recommended inflation pressure increase helps offset the reduced tire pressures associated with the conditions in which the tire pressures are typically measured."

Идејата е оваа: АКО колата ја чуваш во гаража, т.е. во температура повисока од онаа надвор, таква температура ќе добие и воздухот во гумите. Притисокот е функција на температурата. Ако гумата на топло била со притисок 2.0, кога ќе излезеш надвор и кога воздухот унутра ќе се олади, притисокот ќе падне, на, да речеме, 1.9. За да компензираш за ова, у гаражата (на топло) ги пумпаш малку повеќе, на да речеме 2.1 па кога ќе ја изнесеш надвор притисокот да си дојде таман 2.0.

Ништо од ова не важи ако колата е надвор на улица т.е. ако воздухот унутра во гумите веќе е изладен на амбиенталната температура. Тогаш, сакајќи да добиеш 2.0, просто пумпаш на 2.0.

Рачунај дека на запад колите по дифолт ги чуваат у гаражи, па сајтот на континентал им се обраќа на огромното мнозинство кои искачаат од затоплена гаража надвор на ладно. Затоа треба да се разбере зошто изворот го вика тоа што го вика, а не ко папагал да се повторува без разбирање.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9084 на: 14 Декември 2014, 14:53:09 pm »
Го вадиш текстот од контекст. Тоа е последната причина наведена таму зошто би ги пумпал гумите повеќе. Никаде не вика „ова важи само ако“ како што кажа ти во претходниот пост.

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #9085 на: 14 Декември 2014, 14:59:18 pm »
"...unless you park your vehicle outside"

Како ти ги толкуваш овие зборови?

Зошто авторот ги пишал?

Зошто просто не ги изоставил?

Откако ќе размислиш за овие неколку прости прашања, продолжи со читање:

http://www.drivers.com/article/354/

"Myths abound on correct tire inflation

( . . . )

In fact, tire pressure usually lowers itself in winter and raises itself in summer-it requires no action on the part of the motorist apart from keeping the pressure at the level recommended on the sticker that is usually located just inside the door, glove box, or fuel door."

Значи - колку пишува на вратата - толку. И во лето и во зима.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #9086 на: 14 Декември 2014, 15:15:53 pm »
Терај по сопствени убедувања. Јас ете, ќе го почитувам она што ми го кажува производителот на мојот автомобил и производителот на гумите. Ако живееш на минута до бензинска и ги проверуваш гумите во 5 сабајле, ок, пумпај ги така.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3939
« Одговори #9087 на: 14 Декември 2014, 16:02:16 pm »
Бидејки притисокот на гумите е динамичка категорија врзана со температурата логиката е дека за секои 10C притисокот се менува за 2psi.

Мојата проста перцепеција е дека во зима шанисте  гумата да биде underinflated е  поголема отколу да биде overinflated и обратно за летно време.

Ако ги земеме во предвид индиректните влијанија на загравање на коловоз лето - прегревање или влажен коловоз зима - бањање замрзната вода, веројатно би требале повеќе да внимаваме лентно да не ги препумпаме а зимно да не ги остаиме напола напумпани.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34157
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9088 на: 14 Декември 2014, 16:17:00 pm »
Филип, во зима температурата на асфалтот ретко кога се разликува од температурата на воздухот или пак таа разлика е многу мала. Не можеш во зима на -10 температура и сончев ден да имаш асфалт топол 80 степени.
Во лето, температурата на воздухот може да е 35-40 степени а температурата на асфалтот може да е 70-80 степени. Ако гумата се тркала по толку жежок асфалт нормално е да биде загреана до соодветната температура од 60-70-80 степени.

Затоа летно време притисокот во гумите треба да е не повеќе од назначеното за да не биде притисокот преголем. Соодветно притисокот на гумите зимно време треба да е повисок од истата причина, да не дојде до underinflation.

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1902
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #9089 на: 14 Декември 2014, 17:15:07 pm »
66.6km/h просечна, 2.40ч до Ситимол, назад 2.20ч.
Не возам многу брзо. Доволно возам.

2.3 предните ми се, толку и фабрички препорачано.
2.2 задни, фабрички 2.0.

Го читам сега и упатството, и нема такво нешто за зголемување притисокот во гумите,
безбедно е, да не се убијам негде?
Не се убиваш немај гајле  ::) особено не од 0.2 бари плус притисок во гумите ......  ;D