Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2222937 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #6135 на: 31 Јули 2013, 16:29:03 pm »
Па цел дел е удолница тоа... Башка си договорил и јужњи ветар да ти пуше... Ах Симо, Симо...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6136 на: 31 Јули 2013, 16:30:14 pm »
Денеска ја тестирав Пандата (1.1 55ks, 2010год, 47ккм) на брат ми колку троши и ќе паднев во несвест. 10.2л/100км :)  Возењето беше одприлика 10км низ центар и другото до езеро и назад, цело време културно без наикакви испади и со уклучена клима цело време. Зошто на неа нема Борд Компјутер, тестирањето го вршев преку ОБД Адаптер и апликацијата Торк. У глобала исто пари е горивото дали возиш Панда, дали Q7.

Жалосно, но ова е вистината за бензинските полуфабрикати. Микро мотор во микро пакување кое тежи микрограми троши повеќе од 300кс дизел на 2 тони.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #6137 на: 31 Јули 2013, 16:30:38 pm »

Па цел дел е удолница тоа... Башка си договорил и јужњи ветар да ти пуше... Ах Симо, Симо...
И грА јадев претходниот ден. ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #6138 на: 31 Јули 2013, 16:38:34 pm »
Симо, твојата кола има минимална деклариран потрошувачка од 7.3 литри по каталог. ТОа значи дека во пракса ти не можеш да извадиш помалку од 8литри во еден правец возено во двете насоки (за да се анулира удолницата), ма како сакаш вози ја.  Додади уште едно литро затоа што колата ти е стара, а старите бензинци знаат дополнително да се напијат и ќе добиеш потрошувачка од 9 литри.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #6139 на: 31 Јули 2013, 16:49:48 pm »
Кога не ја возам ич не ми троши.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #6140 на: 31 Јули 2013, 16:52:36 pm »
Кога не ја возам ич не ми троши.
Во погрешна тема постираш, оваа е за потрошувачка  ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #6141 на: 31 Јули 2013, 16:53:07 pm »
Потрошувачката е сведена на максимален миниум. ;D

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6142 на: 31 Јули 2013, 16:53:41 pm »
Кога не се вози колата, макар и изгасена таа троши бесконечно многу литри на 100км.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #6143 на: 31 Јули 2013, 17:01:06 pm »
Кога не се вози колата, макар и изгасена таа троши бесконечно многу литри на 100км.
Баш така, апсолутна вистина .

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44369
  • Il Moderatore
« Одговори #6144 на: 31 Јули 2013, 17:03:22 pm »
Симо, твојата кола има минимална деклариран потрошувачка од 7.3 литри по каталог. ТОа значи дека во пракса ти не можеш да извадиш помалку од 8литри во еден правец возено во двете насоки (за да се анулира удолницата), ма како сакаш вози ја.  Додади уште едно литро затоа што колата ти е стара, а старите бензинци знаат дополнително да се напијат и ќе добиеш потрошувачка од 9 литри.

Мојата кола е стара 8 години, да, признавам дека не е баш во цутот на младоста, но е технички исправна и добро одржувана, и не троши повеќе од кога била нова. Точно е дека троши толку по каталог, но режимот кој се користи за мерење на екстраурбан циклус е различен од оној режим во кој јас ја возев колата, оттаму потекнува и помалата измерена потрошувачка на таа делница. Истото тоа патување до Скопје со брзини со кои секогаш возам (завршен е патот со над 100км/ч просечна брзина) потроши 8,5л во просек.  (ми се чини дека имам и слика, но небитно)

Дали ти ќе веруваш или не на резултатите - тоа е твој проблем. Може да излезеш малку надвор на чист воздух и да ги баталиш интернет пребарувањата за перформанси и потрошувачка и да свртиш некое релаксирано кругче со твојата кола, ќе видиш дека ако не си набиен со негативна енергија, помала е и потрошувачката на гориво ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен edonos

• Сениор
  • Пораки: 3557
« Одговори #6145 на: 31 Јули 2013, 17:15:21 pm »
75л/538км
People should not fear their government.The goverment should fear its people.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #6146 на: 31 Јули 2013, 17:20:28 pm »
Денеска ја тестирав Пандата (1.1 55ks, 2010год, 47ккм) на брат ми колку троши и ќе паднев во несвест. 10.2л/100км :)  Возењето беше одприлика 10км низ центар и другото до езеро и назад, цело време културно без наикакви испади и со уклучена клима цело време. Зошто на неа нема Борд Компјутер, тестирањето го вршев преку ОБД Адаптер и апликацијата Торк. У глобала исто пари е горивото дали возиш Панда, дали Q7.

Жалосно, но ова е вистината за бензинските полуфабрикати. Микро мотор во микро пакување кое тежи микрограми троши повеќе од 300кс дизел на 2 тони.

Вистината е и дека Пежо Партнер 1.9Д на отворено ми трошело 8 л/100 со возење по прописи или малку над дозволеното и без изживување, а бога ми, и без уживање. А и да сум сакал да го возам побрзо не оди над 155 км/ч, а и забрзува бескрајно долго.

Но ако предвид треба да ја земеме поголемата челна нападна површина заради повишената каросерија на возилото, а со тоа и зголемениот CV и неговата намена, па и е не така страшно.

За овие типови на возила (Панда, Парнер, Берлинго ...) дури е и нормално, зашто нели отпорот при струење во воздух расте со квадратот од брзината.

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
« Одговори #6147 на: 31 Јули 2013, 17:25:42 pm »
75л/538км
7,369863013698630136986301369863 л/100км
Одлично !
Фалат само некои ситни податоци:
- кога
- каде
- како
- со кого
- зошто

... освен ако не ти беше целта да ни ја разбудиш имагинацијата  ;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #6148 на: 31 Јули 2013, 17:26:49 pm »
Симо, твојата кола има минимална деклариран потрошувачка од 7.3 литри по каталог. ТОа значи дека во пракса ти не можеш да извадиш помалку од 8литри во еден правец возено во двете насоки (за да се анулира удолницата), ма како сакаш вози ја.  Додади уште едно литро затоа што колата ти е стара, а старите бензинци знаат дополнително да се напијат и ќе добиеш потрошувачка од 9 литри.

Мојата кола е стара 8 години, да, признавам дека не е баш во цутот на младоста, но е технички исправна и добро одржувана, и не троши повеќе од кога била нова. Точно е дека троши толку по каталог, но режимот кој се користи за мерење на екстраурбан циклус е различен од оној режим во кој јас ја возев колата, оттаму потекнува и помалата измерена потрошувачка на таа делница. Истото тоа патување до Скопје со брзини со кои секогаш возам (завршен е патот со над 100км/ч просечна брзина) потроши 8,5л во просек.  (ми се чини дека имам и слика, но небитно)

Дали ти ќе веруваш или не на резултатите - тоа е твој проблем. Може да излезеш малку надвор на чист воздух и да ги баталиш интернет пребарувањата за перформанси и потрошувачка и да свртиш некое релаксирано кругче со твојата кола, ќе видиш дека ако не си набиен со негативна енергија, помала е и потрошувачката на гориво ;)

Od sigurni izvori znam deka ti trosi 14 kitra plin....! ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #6149 на: 31 Јули 2013, 17:28:21 pm »
Просветли ме.
Симо,на каков начин ја мерат екстра урбан?