Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2315072 пати)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6624
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #16485 на: 28 Октомври 2025, 10:04:52 am »
Цитат
E10 petrol is cleared for use in all Lexus European petrol models made from January 1998, excluding:

IS250 2.5 litre V6 with engine 4GR-FSE made between August 2005 and September 2007.
GS300 3.0 litre V6 with engine 3GR-FSE made between January 2005 and September 2007.
LS460 4.6 litre V8 with engine 1UR-FSE made between August 2006 and September 2007. /n/nThese models, and those produced before 1998 should continue to use E5.

Извор:
https://mag.lexus.co.uk/e10-petrol/
https://check-vehicle-compatibility-e10-petrol.service.gov.uk/manufacturer/Lexus
https://www.dat.de/e10/

Општо не се препорачува Е10 за постари возила поради страдање на гумените делови. Кај овој модел на Лексус страдаат гумените делови на пумпата за гориво (прогуглај). А, и зошто би штедел на гориво ако сум купил "луксузна кола"?
Извини мислев твоето возило е поново, али во секој случај но офенс тоа што си го купил е многу далеку од луксузна кола. 98ца е5 е повеќе од доволно. Али жал ми е искрено кога гледам ваква потрошувачка, фрлање пари во ветер а перформансите се прилично слаби.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14866
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #16486 на: 28 Октомври 2025, 10:20:07 am »
Тука некаде сме, можеби си поекономичен  ;D
Не знам колку е кај тебе,ама за околу 100км поминати со просечна брзина над 160км/х за мене 13л е смешно.
Инаку просек сум околу 10л.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6382
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #16487 на: 28 Октомври 2025, 10:55:03 am »
Цитат
E10 petrol is cleared for use in all Lexus European petrol models made from January 1998, excluding:

IS250 2.5 litre V6 with engine 4GR-FSE made between August 2005 and September 2007.
GS300 3.0 litre V6 with engine 3GR-FSE made between January 2005 and September 2007.
LS460 4.6 litre V8 with engine 1UR-FSE made between August 2006 and September 2007. /n/nThese models, and those produced before 1998 should continue to use E5.

Извор:
https://mag.lexus.co.uk/e10-petrol/
https://check-vehicle-compatibility-e10-petrol.service.gov.uk/manufacturer/Lexus
https://www.dat.de/e10/

Општо не се препорачува Е10 за постари возила поради страдање на гумените делови. Кај овој модел на Лексус страдаат гумените делови на пумпата за гориво (прогуглај). А, и зошто би штедел на гориво ако сум купил "луксузна кола"?
Извини мислев твоето возило е поново, али во секој случај но офенс тоа што си го купил е многу далеку од луксузна кола. 98ца е5 е повеќе од доволно. Али жал ми е искрено кога гледам ваква потрошувачка, фрлање пари во ветер а перформансите се прилично слаби.
Тоа е тоа, не сум можел повеќе да си дозволам на мои 21 год. Не сум мамин и татин син, сѐ што сум заработил е мое. За мене е луксузно возило, особено со опремата што ја има.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1972
« Одговори #16488 на: 28 Октомври 2025, 21:03:44 pm »
Богородица, после влез во Македонија до Мавровка. Со сѐ застанување на патарини и неколку нагли успорувања ради генијалци што влегуваат во лента за претекнување без жмигавци.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5182
  • The Spartan General
« Одговори #16489 на: 28 Октомври 2025, 21:39:52 pm »
Тоа е тоа, не сум можел повеќе да си дозволам на мои 21 год. Не сум мамин и татин син, сѐ што сум заработил е мое. За мене е луксузно возило, особено со опремата што ја има.

Добро дете си Несторе, не се самосожалувај. Имаш две твои коли, еден куп пари даваш по нив и никој ништо не ти има поклонето.

Пред една недела бев службено до Будимпешта со хибридчето. Поминав 1.425 километри со 76,52 литри гориво. Потрошувачка 5.4 на 100км. Возено - динамично (Германија на темпомат 150, Австрија докај +10 од знаци, Унгарија 150 на темпомат).
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 11105
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #16490 на: 29 Октомври 2025, 13:19:15 pm »
СК-ОХ
40мин. на семафор во Гостивар

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Радожда - СК
застој на ца.11км од патарина Гостивар заради сообраќајка и прекин на сообраќај, па лајт оф-роуд преку Речане, Вруток, Равен

Вкупно, сосе Охридски локал

Интересно, само 0,1 разлика
Скоро слична рута, само овој пат 2 во кола, без пес и деца, на автопат и превои побрзо од претходниот пат

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #16491 на: 29 Октомври 2025, 13:50:52 pm »
@marjanot Kolkus e smeskas potajno i si mislis pa dobro kompromisot i ne e taka kompromis so tek na vereme? Osobeno koga sporeduvas so prethodnite koli sto si gi imal i osobeno so minimalna promena na stilot i nacinot na vozenje.

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #16492 на: 29 Октомври 2025, 14:10:55 pm »
Минимален компромис - само кај мотор, менувач, погон, брзина, динамичност, изглед, подвозје, ентериер, положба на седење.

:)

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #16493 на: 29 Октомври 2025, 14:58:54 pm »
Минимален компромис - само кај мотор, менувач, погон, брзина, динамичност, изглед, подвозје, ентериер, положба на седење.

кажав и на други клабери па и на тебе, дај боже да дочекаш да правиш компромис - само кај мотор, менувач, погон, брзина, динамичност, изглед, подвозје, ентериер, положба на седење - заради причините кои јас го направив :)

а во врска со колата избрана како компромис можам само едно да забележам - што не е Камри
ме изненади во секој можен поглед

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
« Одговори #16494 на: 29 Октомври 2025, 15:11:33 pm »

кажав и на други клабери па и на тебе, дај боже да дочекаш да правиш компромис - само кај мотор, менувач, погон, брзина, динамичност, изглед, подвозје, ентериер, положба на седење - заради причините кои јас го направив :)

а во врска со колата избрана како компромис можам само едно да забележам - што не е Камри

Причината не ја дискутирам, само за убаво да е :) споредбата ми беше чисто објективна од аспект на технички карактеристики на двете возила, дека не е баш минимален компромисот.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • The Spartan General
« Одговори #16495 на: 29 Октомври 2025, 16:03:00 pm »
Nikade ne rekov deka e minimalen kompromis, tuku deka so tek na vreme toa sto pocnalo kako kompromis ustvari ima eden drug kup na kvaliteti sto nikogas nema da gi doznaes/osetis dodeka ne poseduvas takov tip na vozilo i pogon.

A toa deka toyota e sranje kola so koja pokauzvas nula interes za koli e dobropoznata rabota.

Отсутен marjanot

• Легенда
  • Ќybriт Pro Max
« Одговори #16496 на: 30 Октомври 2025, 09:07:09 am »

Причината не ја дискутирам, само за убаво да е :) споредбата ми беше чисто објективна од аспект на технички карактеристики на двете возила, дека не е баш минимален компромисот.

од аспект на технички карактеристики, подобра е од сите возила што сум ги имал во 97% од поминатите километри и време - комфор, пространост, прегледност, тишина, економичност, ергономија, пристапност на терен итн.
во другите 3% си фалат едно 300коња под газ, со соодветно подвозје, изглед итн.
ама се компензира некако со моторот :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6624
« Одговори #16497 на: 30 Октомври 2025, 09:15:35 am »
Рига-Закопане и возење наваму натаму до Краков-Рига

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 906
« Одговори #16498 на: 09 Ноември 2025, 07:12:40 am »
Скопје- Смедерево, и низ Скопје 30км

https://imgur.com/a/iouwG8u

Octavia 1.6 110hp

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34362
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #16499 на: 09 Ноември 2025, 19:02:47 pm »
Богородица, после влез во Македонија до Мавровка. Со сѐ застанување на патарини и неколку нагли успорувања ради генијалци што влегуваат во лента за претекнување без жмигавци.

Бриши ова доказов против тебе, спремен си за одземање возачка и пуштање колата под преса.