Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2215875 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #12750 на: 08 Јули 2018, 10:27:44 am »
Long-term по моја груба пресметка околу 70-75% се возени на отворено останатото е само градска вожња.

1.4 тси

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Зошто возиш со клима при 14 степени темп надворешна?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12751 на: 08 Јули 2018, 17:25:37 pm »
Fiat Punto Classic, 1.2 8v, 2008

Ќеф ми прави да возам економично (да се разбереме, тоа не значи бавно). Но правилно менување на брзини, што помалку кочници, отпуштање на гас наместо кочење, без нагли забрзувања итн итн.
@Tischläufer ozbiilna onkurencijaa voa!?

Не знам? За што станува збор? Ја колку што знам сум ван секаква конкуренција брат :P

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #12752 на: 08 Јули 2018, 18:45:52 pm »
Long-term по моја груба пресметка околу 70-75% се возени на отворено останатото е само градска вожња.

1.4 тси

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Зошто возиш со клима при 14 степени темп надворешна?
Ако ставам ма ауто ама без клима  при надворешна од 10-17 степени ќе дува доста појако и потопло.
Секогаш ми е на ауто со клима. Ако е без клима може и да почне да се замаглува внатре, а и во упатство пишува во зима дури  уклучена да биде климата.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #12753 на: 08 Јули 2018, 19:03:23 pm »
Помала е веројатноста да се заебе компресорот кога постојано се вози со клима. Мене ми беше чудно кај волво камионите со секое ново палење иако кила изгасена климата се активира, кога прашав у сервис тоа беше објаснувањето, си чул ли некогаш некому да му откаже климата кај волво...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #12754 на: 08 Јули 2018, 20:20:49 pm »
Да, потврдувам и кај мене при ново палење климата се активира.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12755 на: 08 Јули 2018, 20:38:47 pm »
У упатството за Рено пишува да не се пали колата со уклучен компресор. Исто ми рекоа и на сервис.

Па што ја направиле таква глупа? Сеа испитувам како да додадам параметар во ECU-to да има одложување рецимо 10 секунди после добивање на команда за уклучување на компресор.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #12756 на: 08 Јули 2018, 20:48:21 pm »
Ја до сеа у ниедно упуцво не сум видел таква препорука. Свашта од рено :)
Кај мене стално кога ќе ја запалам колата, ако е уклучен клима-уредот, се пали после 10 сек. Исто било на сите коли што сум ги имал со клима.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3298
« Одговори #12757 на: 08 Јули 2018, 21:16:29 pm »
Компресорот на климата работи исто како и секој механички погонуван уред во возилото.

Нема правило дали треба или не треба да работи нон стоп. Освен ако не ви студи екстремно па да треба да се "стоплите".

Единствената работа на која што треба мнооогу да се внимава е да не го вклучувате компресорот при високи вртежи на моторот, да речеме над 2500 вртежи. Секогаш вклучувајте ја климата додека возилото е статично или во режим на ниски вртежи. Механичката спојка или "кумплунг" што го вклучува компресорот во погон со ременицата трпи огромни оптоварувања при таков режим. Па се разбира дека нешто што е статично и не врти ќе претрпи шок кога ќе треба да постигне 2500 вртежи од нула за помалку од 1 секунда.

Инаку и јас речиси сите возила ги возам со вклучена клима речиси нонстоп, па особено и зимно време, за да не ми "магли" по стакла.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
« Одговори #12758 на: 08 Јули 2018, 21:59:50 pm »
Мене не ми се магли зимно време бе луге никогаш не возам со клима. Не ми ни паднало на памет клима и зимно време..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12759 на: 08 Јули 2018, 22:02:12 pm »
Зимно време е малце дискутабилно, пошто воглавно имаат контрола клима уредите по колите, па го гасат компресорот кога темп. ќе падне под 3-4 степени (заштита од замрзнување). Ама затоа на есен, и на пролет кога е дождливо, нема побрзо одмаглување од клима + топпол воздух!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #12760 на: 08 Јули 2018, 23:15:33 pm »
Некаде имав прочитано, новите генерации клими(компресори) функционираат на поинаков начин од порано. Додека е вклучена климата компресорот има некој автоматски мод на работа on/off, така да вртежите на моторот се последно гајле. Плус, во лер не се дигаат вртежите со вклучена клима.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #12761 на: 08 Јули 2018, 23:41:36 pm »
тие што работат он/оф воглавно се ставаат на бензинчиња со мали мотори. Оние што имаат константна работа, обично на дизели и на поголеми бензинци ги ставаат. Едните се со постојан капацитет,(тие он/оф), а другите се со променлив капаците (оние коснтантните).  (брз линк: https://www.toyota-industries.com/products/automobile/compressor/index.html)

Веќе одамна не се менуваат вртежите на моторите со палење на климата, самите ECU-а тоа го контролираат доста квалитетно.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #12762 на: 09 Јули 2018, 09:10:11 am »
Зимно време е малце дискутабилно, пошто воглавно имаат контрола клима уредите по колите, па го гасат компресорот кога темп. ќе падне под 3-4 степени (заштита од замрзнување). Ама затоа на есен, и на пролет кога е дождливо, нема побрзо одмаглување од клима + топпол воздух!
Компресорот кај VW се гаси под 4 степени.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #12763 на: 14 Јули 2018, 11:59:30 am »

Една туба на 50км

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #12764 на: 14 Јули 2018, 12:24:34 pm »